Vremenska prognoza, 28.2.2019.

Premda u većini Hrvatske ne kao u utorak, kada je na postaji Zagreb Maksimir izmjerena 6. najviša temperatura zraka u veljači od 1949. godine, od kada postoje mjerenja, a na Griču čak 4. najviša od početaka mjerenja u 19. stoljeću - i u srijedu je bilo iznadprosječno toplo. Bit će i sljedećih dana, i to uglavnom ponajviše u sunčani, često čak i vedar četvrtak, kada će najviša temperatura zraka biti blizu rekordnih vrijednosti za veljaču, a ne treba čuditi ni ako se ponegdje izmjere novi rekordi!

Početkom ožujka u većini će krajeva biti malo niža temperatura, uz više oblaka iz kojih će mjestimice pasti i malo kiše, a u najvišem gorju možda i snijega. Zamjetniji pljuskovi mogući su samo ponegdje na Jadranu, uglavnom sjevernom u petak.

Za razliku od ove "pro bono" vremenske prognoze za sljedeće dane, u "
Pro bono" - emisiji HR Sljeme (i na HRTi-ju!), u ovaj je utorak dr. sc. Branka Ivančan Picek - ravnateljica DHMZ-a govorila o nekim drugim zanimljivosti važnima za hrvatsku meteorologiju, i to za sljedeća desetljeća...

A detaljniju prognozu za kraj ovog mjeseca i početak novoga za HRT je pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing., iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji.Četvrtak - sunčano i još toplije, ponegdje i oko rekordne temperature za veljaču

Krunoslav Mikec, dipl. ing.:
"Posljednji će dan veljače u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčan, čak i vedar. Bit će toplo - najviša dnevna temperatura bit će između 18 i 21 °C. Jutarnja pak uglavnom između -1 i 3 °C. Puhat će slab i umjeren jugozapadni i zapadni, potkraj dana sjeverozapadni vjetar.

U središnjoj Hrvatskoj također treba računati na jugozapadnjak i zapadnjak, a prema kraju dana ponegdje i na sjeverozapadnjak. Prevladavat će sunčano, uz temperaturu zraka ujutro od -1 do 3 °C, a danju će porasti mjestimice i do 22, 23 °C.

Najviša dnevna temperatura u gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu od 16 do 20 °C. Jutarnja pak u gorju može biti "negativna". Pritom će biti uglavnom sunčano, na moru uz većinom slab vjetar, a u gorju uz umjeren, mjestimice i jak jugozapadnjak.

I na srednjem Jadranu vjetar većinom slab, ponegdje umjeren jugozapadni i južni, a u noći i ujutro na otvorenome moru sjeverozapadni. Najviša temperatura uz obilje sunca od 16 do 20 °C. A tijekom jutra mjestimice u unutrašnjosti moguće su vrijednosti oko 0 °C, pa čak i niže.

I ponegdje u dolini Neretve, pa i u Konavlima pri tlu je moguć slab mraz. Danju na jugu Hrvatske iznadprosječno toplo, uz temperaturu od 17 do 20 °C. Bit će pretežno vedro, gotovo bez oblaka, uz slabu do umjerenu buru u noći i ujutro te ponovno navečer, te zapadni i sjeverozapadni vjetar prema otvorenome moru tijekom dana. More pritom mirno i malo valovito."

Od petka promjenljivije, ponegdje uz oborine, te manje toplo...

"Kraj tjedna bit će promjenljivo oblačan uz malo kiše u nekim krajevima u petak i u subotu. Temperatura zraka malo niža nego u četvrtak, osobito u subotu. U nedjelju će ponovno zapuhati jugozapadni i južni vjetar, kojega će biti i početkom novoga tjedna, pri čemu je u utorak povećana vjerojatnost za kišu i malo nižu temperaturu.

Na moru će početkom novog tjedna biti juga, umjerenog i jakog te će i ondje u utorak vjerojatno biti kiše. A kraj ovog tjedna bit će još većinom sunčan, uz više oblaka u petak, kada će na sjevernom dijelu biti i mjestimične kiše. Puhat će pritom slabo i umjereno jugo, u subotu bura i sjeverozapadnjak, a temperatura zraka neće se znatnije mijenjati.", prognozirala je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing.

Predstavljanje Nacrta prijedloga Zakona

A one koje zanima Nacrt prijedloga Zakona o meteorološkoj i hidrološkoj djelatnosti mogli su, i još uvijek mogu, poslušati o njemu u emisiji Pro bono na HR Sljeme, u kojoj je gostovala dr. sc. Branka Ivančan Picek - ravnateljica DHMZ-a, a i prije i poslije toga ga pogledati na službenoj stranici https://esavjetovanja.gov.hr. Javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o tom nacrtu trajat će do 15. ožujka, a njegovom boljem razumijevanju trebalo bi pomoći i javno izlaganje održano ovu srijedu u Zagrebu. Trenutačni zakon je u Hrvatskoj jedan od najstarijih važećih, čak iz 1978. godine!? Osim od stručnjaka - profesionalnih meteorologa - prijedlozi, savjeti, prigovori i dr. dobro će doći i od ostalih zaljubljenika u meteorologiju, posebice onih okupljenih u meteorološke udruge.

Njima je namijenjena i 1. DHMZ-ova radionica za ljubitelje meteorologije koja će se održati 20. ožujka 2019. godine u Zagrebu.

PELUDNA PROGNOZA

Do tada će, gotovo sigurno, u zraku biti još i više peluda nego prošlih dana, kada je Nastavni zavod za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" objavio početak nove peludne sezone. Premda je tek veljača to i ne treba čuditi, ne samo zbog poznavanja peludnog kalendara, nego i zbog iznadprosječne topline u većini Hrvatske posljednjih tjedana, koja je jamačno barem malo pridonijelo izraženijem razvoju biljaka. Stoga je u većini Hrvatske izmjerena visoka koncentracija peludi drveća, većinom čempresa, lijeske, johe i brijesta.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem rasploženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


prognoza od prethodnog dana                                                                              prognoza od sljedećeg dana