Vremenska prognoza, 26.2.2019.

I u utorak će biti promjenljive naoblake, no uglavnom će se zadržati suho, kao i tijekom sunčanije srijede i četvrtka, ali ne i početkom novoga mjeseca, kada će biti oblačnije, uz povremenu mjestimičnu kišu, u gorju vjerojatno i snijeg. I dok on i nije siguran, iznadprosječno visoka temperatura zraka jest, osobito do četvrtka, kada ćemo imati svojevrsno proljeće na kraju veljače, ponegdje čak i uz oko 20 °C. U hladu! Pritom će još u utorak i srijedu na Jadranu biti umjerene i jake bure i tramontane, gdjegod i s olujnim udarima, zatim većinom slabijeg juga i jugozapadnjaka, pa opet bure...

Za razliku od ove "pro bono" vremenske prognoze, u "Pro bono" - emisiji HR Sljeme (i na HRTi-ju!), u utorak, 26. veljače 2019. godine od 15,30 sati, mogu se od dr. sc. Branke Ivančan Picek - ravnateljice DHMZ-a, saznati neke druge zanimljivosti važne za budućnost, i to ne vremena sljedećih dana u Hrvatskoj i okolici, nego hrvatske meteorologije u sljedećim desetljećima...

A detaljniju prognozu za sljedeće dane za HRT je pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing., iz Službe za analizu i prognozu DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji.Utorak - toplije, ponegdje malo kiše...

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "U utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti uglavnom suho uz promjenljivu naoblaku. A najveća razlika bit će u dnevnoj temperaturi zraka koja će porasti i do 13 °C. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak.

U središnjoj Hrvatskoj također promjenljivo oblačno i uglavnom suho. Vjetar slab, a prema kraju dana ponegdje umjeren sjeverni. Najniža temperatura od -2 do 0 °C, a najviša od 12 do 15 °C, moguće i malo viša.

Podjednako i vrijeme i najviša temperatura bit će i u gorskim predjelima i na sjevernom Jadranu, gdje će puhati slaba i umjerena bura i sjeverozapadnjak. More malo i umjereno valovito. Jutarnja temperatura u gorju oko 0 °C, na moru od 4 do 9 °C.

U Dalmaciji promjenljiva naoblaka iz koje uglavnom u sjevernom dijelu kratkotrajno može biti i slabe kiše. Puhat će umjerena i jaka bura i sjeverozapadnjak, a more biti umjereno valovito, na otvorenom i valovito. Poslijepodnevna temperatura između 13 i 17 °C.

Na jugu Hrvatske barem djelomice sunčano, također uz umjerenu i jaku buru i sjeverozapadnjak te većinom umjereno valovito more. Najniža jutarnja temperatura oko 0 °C u zaobalju, na obali do 7 °C, a najviša dnevna oko 15 °C.

Sredinom tjedna većinom sunčano i još toplije, pa oblačnije, uz oborine, te manje toplo...

Uz mnogo sunca proljetna toplina na kopnu se nastavlja i zadnja dva dana veljače, a u petak i subotu promjenljivo oblačno i mjestimice kiša te niža dnevna temperatura. Sjeverni i sjeveroistočni vjetar će oslabjeti, pa u četvrtak ujutro može biti magle, a zatim će prolazno zapuhati jugozapadnjak.

I na Jadranu u srijedu i četvrtak mnogo sunca, a do srijede još i bura, ponegdje i jaka s olujnim udarima. U četvrtak će okrenuti na jugo, a u petak će kiše najprije biti na sjevernom Jadranu. No već je u drugom dijelu subote izgledno razvedravanje. Temperatura se neće zamjetno mijenjati, te će i dalje biti razmjerno toplo.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing.

Predstavljanje Nacrta novog Zakona u emisiji Pro bono na HR Sljeme 

A one koje zanima nacrt novog Zakona o meteorološkoj i hidrološkoj djelatnosti mogu ovoga utorka slušati o njemu od 15,30 sati u emisiji Pro bono na HR Sljeme, u kojoj će gostovati dr. sc. Branka Ivančan Picek - ravnateljica DHMZ-a, a i prije i poslije toga ga pogledati na službenoj stranici https://esavjetovanja.gov.hr. Javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o tom nacrtu trajat će do 15. ožujka, a njegovom boljem razumijevanju trebalo bi pomoći i javno izlaganje u ovu srijedu u Zagrebu. Trenutačni zakon je u Hrvatskoj jedan od najstarijih važećih, čak iz 1978. godine!? Osim od stručnjaka - profesionalnih meteorologa - prijedlozi, savjeti, prigovori i dr. dobro će doći i od ostalih zaljubljenika u meteorologiju, posebice onih okupljenih u meteorološke udruge.

Njima je namijenjena i 1. DHMZ-ova radionica za ljubitelje meteorologije koja će se održati 20. ožujka 2019. godine u Zagrebu.

PELUDNA PROGNOZA

Do tada će, gotovo sigurno, u zraku biti još i više peluda nego prošlih dana, kada je Nastavni zavod za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" objavio početak nove peludne sezone. Premda je tek veljača to i ne treba čuditi, ne samo zbog poznavanja peludnog kalendara, nego i zbog iznadprosječne topline u većini Hrvatske posljednjih tjedana, koja je jamačno barem malo pridonijelo izraženijem razvoju biljaka. Stoga je u mnogim krajevima izmjerena visoka koncentracija peludi drveća, većinom čempresa, lijeske, johe i brijesta.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem rasploženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.
prognoza od prethodnog dana                                                                              prognoza od sljedećeg dana