Vremenska prognoza, 23.2.2019.

Promjena vremena u petak se uočavala po mnogobrojnim oblacima i mjestimičnoj kiši, u gorju ponegdje i snijegu, te po toplijem jutru od dosadašnjih u ovome tjednu i gdjegod hladnijem danu, ali još uvijek iznadprosječno toplom. U subotu će i po padu temperature. I to kakvom!? U većini će Hrvatske čak i najviše poslijepodnevne vrijednosti biti niže od najnižih jutarnjih u petak. Poteškoće će još više nego u nastavku petka stvarati vjetar - na kopnu sjeveroistočnjak, većinom umjeren i jak, mjestimice s olujnim udarima, te osobito bura na Jadranu, koja će često biti olujna, ponegdje i orkanska, ne samo na udare, pri čemu će valovi mjestimice biti i veći od 4 metra. Stoga će sigurno biti ograničenja u prometu. Štoviše, ponegdje će on do nedjelje biti i u prekidu pa prije puta, ako je baš nužan - svakako je korisno provjeriti prometne informacije HAK-a, koje su dostupne i u HRT METEO aplikaciji.

I u nedjelju će još biti relativno hladno, na kopnu i uz zamjetnije jutarnje "minuse", a na Jadranu i vjetrovito - srećom za mnoge - manje nego u subotu. Početkom novoga tjedna, uz daljnje slabljenje vjetra i barem djelomice sunčano vrijeme temperatura zraka ponovno će porasti pa će u većini krajeva biti relativno toplo za kraj veljače.

Detaljniju prognozu po područjima i danima za HRT je pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., iz Službe za analizu i prognozu DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji.

Subota - vjetrovita, hladna...

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U subotu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti pretežno sunčano i vjetrovito. Puhat će umjeren i jak sjeveroistočnjak. Jutro hladno uz temperaturu između -6 i -3 °C, a najviša dnevna temperatura samo oko 1 °C.

Podjednako će biti i u središnjoj Hrvatskoj, ujutro uz najnižu temperaturu između -5 i -3 °C, a najvišu dnevnu od 1 do 3 °C. Uz umjeren i jak sjeveroistočni vjetar, bez obzira na pretežno sunčano vrijeme, osjećaj hladnoće bit će pojačan.

Još će hladnije biti u gorskoj Hrvatskoj, uz jak, na udare i olujan sjeveroistočnjak te temperaturu ujutro oko -6 °C, danju oko -1 °C. Jake i olujne bure, na udare i orkanske bit će na sjevernom Jadranu, uz valovito i jače valovito more. Prevladavat će sunčano uz hladno jutro, te najvišu temperaturu od 3 do 5 °C.

Sunčano uz jaku i olujnu buru s orkanskim udarima bit će i u Dalmaciji. Nakon hladnog jutra, dnevna temperatura bit će u unutrašnjosti oko 0 °C, uz obalu i na otocima od 3 do 5 °C, ali će se činiti hladnije zbog jakog vjetra. More valovito i jače valovito, prema otvorenom moguće i uzburkano.

Na jugu Hrvatske također vjetrovito, uz jaku i olujnu buru, te osjetno hladnije nego do petka, premda pretežno sunčano, ujutro još ponegdje uz umjerenu naoblaku."

U nedjelju relativno hladno, većinom na Jadranu i vjetrovito, a od ponedjeljka mirnije i toplije...

"U nedjelju te početkom sljedećeg tjedna na kopnu pretežno sunčano, prema srijedi uz više oblaka. Vjetar će u nedjelju oslabjeti. Jutra će biti hladna, osobito u nedjelju i ponedjeljak, a dnevna temperatura postupno će rasti.

Na Jadranu će jaka i olujna bura puhati i u pretežno sunčanu i još relativno hladnu nedjelju. U ponedjeljak će bura oslabjeti i postupno okrenuti na sjeverozapadnjak, kojeg će biti i u utorak. U srijedu će bura ponovno pojačati. Pritom će u ponedjeljak još prevladavati sunčano, a u utorak i srijedu malo oblačnije, te postupno toplije.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak.

Predstavljanje Nacrta Zakona o meteorološkoj i hidrološkoj djelatnosti

A one koje zanima nacrt novog Zakona o meteorološkoj i hidrološkoj djelatnosti mogu ga pogledati na službenoj stranici https://esavjetovanja.gov.hr. Javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o tom nacrtu, trajat će do 15. ožujka, a njegovom boljem razumijevanju trebalo bi pomoći i javno izlaganje. Trenutačni zakon je u Hrvatskoj jedan od najstarijih važećih, čak iz 1978. godine!? Osim od stručnjaka - profesionalnih meteorologa - prijedlozi, savjeti, prigovori i dr. dobro će doći i od ostalih zaljubljenika u meteorologiju, posebice onih okupljenih u meteorološke udruge.

Njima je namijenjena i 1. DHMZ-ova radionica za ljubitelje meteorologije koja će se održati 20. ožujka 2019. godine u Zagrebu.

PELUDNA PROGNOZA

Do tada će, gotovo sigurno, u zraku biti još više peluda nego prošlih dana, kada je Nastavni zavod za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" objavio početak nove peludne sezone. Premda je tek veljača to i ne treba čuditi, ne samo zbog poznavanja peludnog kalendara, nego i zbog iznadprosječne topline u većini Hrvatske posljednjih tjedana, koja je jamačno barem malo pridonijelo izraženijem razvoju biljaka. Stoga je u mnogim krajevima izmjerena visoka koncentracija peluda drveća, većinom čempresa, lijeske, johe i brijesta.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem rasploženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.prognoza od prethodnog dana                                                                              prognoza od sljedećeg dana