Vremenska prognoza, 21.2.2019.

Kao i prošle dane, i u četvrtak ćemo u većini Hrvatske imati proljetni ugođaj, ali mjestimice tek nakon jutarnje magle, na kopnu i "minusa". Većini će to vjerojatno i odgovarati, ali ne i onima alergičnima na pelud, napose drveća, čija je koncentracija u većini hrvatskim krajeva visoka.

U petak će jutro biti malo manje hladno zbog više oblaka iz kojih će ponegdje pasti i malo kiše, osobito u unutrašnjosti. Prema kraju dana jačat će vjetar s kojim će oblaci napuštati naše krajeve, ali i donositi sve hladniji zrak pa je ponegdje u gorju moguća i poneka snježna pahulja.

Tijekom vikenda ponovno pretežno sunčano, ali vjetrovito, na Jadranu i uz olujne udare bure, u subotu ponegdje i orkanske! Bit će hladnije, ponajviše u kopnenom području, gdje će poslijepodnevna temperatura zraka u mnogim mjestima biti i za više od 10 °C niža nego do petka.

Početkom novoga tjedna ponovno toplije, uz većinom sunčano vrijeme.
.

Detaljniju prognozu po područjima i danima za HRT je pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., iz Službe za analizu i prognozu DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT meteo aplikaciji.

Četvrtak - većinom sunčano i iznadprosječno toplo, ponegdje uz maglu...

Dunja Plačko-Vršnak: "I u četvrtak će još u istočnoj Hrvatskoj
nakon mjestimične jutarnje magle prevladavati sunčano. Prema večeri oblaka će biti sve više, a u noći na petak može pasti i malo kiše. Jutarnja temperatura između -1 i 2 °C, a najviša dnevna oko 13 °C.

U središnjoj Hrvatskoj većinom sunčano, uz postupan porast naoblake prema kraju dana. Ujutro će ponegdje biti magle. Jutarnja temperatura od -2 do 0 °C, a najviša dnevna između 12 i 14 °C.

Pretežno sunčano bit će i na sjevernom Jadranu i u gorju. Ujutro po kotlinama mjestimice magla, a nje će biti i u Istri, osobito uz zapadnu obalu. Vjetar slab, uz obalu burin, prema otvorenom sjeverozapadnjak. More mirno ili malo valovito. Jutarnja temperatura u gorju i unutrašnjosti Istre od -3 do 0 °C, na moru od 2 do 6 °C, a dnevna većinom od 11 do 14 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije pretežno sunčano, a rijetko gdje ujutro može biti sumaglice i magle. Uz obalu slaba bura, danju prema otvorenom sjeverozapadni vjetar uz malo valovito more. Jutarnja temperatura od 4 do 7 °C, u unutrašnjosti od -2 do 1 °C, a najviša dnevna između 14 i 16 °C.

Podjednako toplo s najvišom temperaturom oko 15 °C bit će i na jugu Hrvatske, gdje će prevladavati sunčano. Ujutro uz obalu burin, danju prema otvorenom moru sjeverozapadnjak."

U petak oblačnije, ponegdje uz kišu, za vikend vjetrovito i hladnije...

"U petak u unutrašnjosti
 umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom. Zapuhat će umjeren, prema kraju dana mjestimice i jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar. U dane vikenda ponovno pretežno sunčano, ali i dalje vjetrovito te osjetno hladnije, uz najvišu dnevnu temperaturu i za više od 10 °C nižu od one proteklih dana. Početkom sljedećeg tjedna uz dosta sunca postupno toplije.

Na Jadranu malo kiše može pasti u petak uglavnom na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, a za vikend će prevladavati sunčano. Bit će vjetrovito uz jaku, na udare i olujnu, u subotu ponegdje i orkansku buru, a bit će i hladnije. Sljedeći tjedan počet će sa sunčanim te ponovno malo toplijim vremenom uz postupno slabljenje vjetra." prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.

Predstavljanje Nacrta Zakona o meteorološkoj i hidrološkoj djelatnosti

A one koje zanima nacrt novog Zakona o meteorološkoj i hidrološkoj djelatnosti mogu ga pogledati na službenoj stranici https://esavjetovanja.gov.hr. Javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o tom nacrtu, trajat će do 15. ožujka, a njegovom boljem razumijevanju trebalo bi pomoći i javno izlaganje. Trenutačni zakon je u Hrvatskoj jedan od najstarijih važećih, čak iz 1978. godine!? Osim od stručnjaka - profesionalnih meteorologa - prijedlozi, savjeti, prigovori i dr. dobro će doći i od ostalih zaljubljenika u meteorologiju, posebice onih okupljenih u meteorološke udruge.

Njima je namijenjena i 1. DHMZ-ova radionica za ljubitelje meteorologije koja će se održati 20. ožujka 2019. godine u Zagrebu.

PELUDNA PROGNOZA

Do tada će, gotovo sigurno, u zraku biti još više peluda nego prošlih dana, kada je Nastavni zavod za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" objavio početak nove peludne sezone. Premda je tek sredina veljače to i ne treba čuditi, ne samo zbog poznavanja peludnog kalendara, nego i zbog iznadprosječne topline u većini Hrvatske posljednjih tjedana, koja je jamačno barem malo pridonijelo izraženijem razvoju biljaka. Stoga je u većini Hrvatske izmjerena visoka koncentracija peluda drveća, većinom čempresa, lijeske, johe i brijesta.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem rasploženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.prognoza od prethodnog dana                                                                              prognoza od sljedećeg dana