Vremenska prognoza, 20.2.2019.

U srijedu još pretežno sunčano, ponegdje uz maglu, pa i dugotrajniju, osobito na moru sjevernog Jadrana. Od četvrtka oblačnije, zatim i vjetrovitije, uz često umjeren, gdjegod i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu još i jaču buru i tramontanu - od petka navečer do nedjelje mjestimice i s olujnim udarima. Temperatura zraka do petka još iznadprosječno visoka, a za vikend hladnije, osobito u kopnenom području.

Detaljniju prognozu po područjima i danima za HRT je pripremila dr. sc. Nataša Strelec Mahović, meteorologinje DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT meteo aplikaciji.Srijeda – većinom sunčano i iznadprosječno toplo, ali…

Dr. sc. Nataša Strelec Mahović: "U srijedu će Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano, ujutro uz mjestimičnu maglu i mogućnost slabog mraza te većinom slab vjetar.  Danju iznadprosječno toplo uz dnevnu temperaturu između 13 i 15 s°C,  ponegdje moguće i malo višu.

Većinom sunčano uz slab vjetar bit će i u središnjoj Hrvatskoj. Ujutro će ponajprije na Banovini mjestimice biti magle, a poslijepodne na sjeverozapadu sve više oblaka. Jutarnja temperatura većinom od -3 do 0 °C, a dnevna od 12 do 14 °C.

Na sjevernom Jadranu bi ponovno ponegdje moglo biti guste magle koja se na Kvarneru uz obalu može zadržavati i veći dio dana. Magle će ujutro biti i mjestimice u gorju. Danju će se većinom razići pa će osobito u Istri te na otocima i u gorju prevladavati sunčano. Uz obalu ujutro slaba bura, danju će okrenuti na slab sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura u gorju i unutrašnjosti Istre od -4 do -1 °C, na moru od 1 do 5 °C, a dnevna većinom od 11 do 13 °C, na otocima moguće i malo viša.

U Dalmaciji i većinom sunčano, ujutro ponegdje uz mogućnost sumaglice ili magle, i to uglavnom na sjevernom dijelu. Uz obalu će ujutro biti slabe bure, a danju slab zapadni i sjeverozapadni vjetar, jačat će navečer na otvorenome moru. More mirno ili malo valovito. Najniža temperatura većinom od -4 do 0 °C, na obali između 4 i 7 °C, najviša dnevna uglavnom od 14 do 16 °C.

I na jugu Hrvatske sunčano i danju razmjerno toplo. Puhat će većinom slab sjeverozapadni, uz obalu i zapadni vjetar. Temperatura ujutro od 3 do 8 °C, najviša dnevna od 14 do 16 °C."

Od četvrtka oblačnije, uz mogućnost slabe oborine, zatim i vjetrovitije, hladnije…

"U četvrtak će se na kopnu postupno naoblačiti, a jutarnja će temperatura porasti. Malo kiše moglo bi već u drugom dijelu četvrtka pasti u sjevernim predjelima unutrašnjosti, a u petak je mjestimična slaba kiša moguća u većini kopnenih predjela. Zapuhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Za vikend ponovno sunčanije vrijeme, ali vjetrovito i osjetno hladnije.

Na Jadranu i dalje pretežno sunčano, u četvrtak i petak uz umjerenu naoblaku, ali i dalje uglavnom suho. U petak će zapuhati umjerena i jaka bura i tramontana koja će u nedjelju oslabjeti pa će vikend biti malo svježije.", prognozirala je HRT dr. sc. Nataša Strelec Mahović.

Predstavljanje Nacrta Zakona o meteorološkoj i hidrološkoj djelatnosti

A one koje zanima nacrt novog Zakona o meteorološkoj i hidrološkoj djelatnosti mogu ga pogledati na službenoj stranici https://esavjetovanja.gov.hr. Javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o tom nacrtu, trajat će do 15. ožujka, a njegovom boljem razumijevanju trebalo bi pomoći i javno izlaganje. Trenutačni zakon je u Hrvatskoj jedan od najstarijih važećih, čak iz 1978. godine!? Osim od stručnjaka - profesionalnih meteorologa - prijedlozi, savjeti, prigovori i dr. dobro će doći i od ostalih zaljubljenika u meteorologiju, posebice onih okupljenih u meteorološke udruge.

Njima je namijenjena i 1. DHMZ-ova radionica za ljubitelje meteorologije koja će se održati 20. ožujka 2019. godine u Zagrebu.

PELUDNA PROGNOZA

Do tada će, gotovo sigurno, u zraku biti još više peluda nego prošlih dana, kada je Nastavni zavod za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" objavio početak nove peludne sezone. Premda je tek sredina veljače to i ne treba čuditi, ne samo zbog poznavanja peludnog kalendara, nego i zbog iznadprosječne topline u većini Hrvatske posljednjih tjedana, koja je jamačno barem malo pridonijelo izraženijem razvoju biljaka. Stoga je u mnogim mjestima već izmjerena umjerena koncentracija peluda drveća, većinom čempresa, lijeske, johe i brijesta, a na zagrebačkome i dubrovačkome području čak i visoka!

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem rasploženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


prognoza od prethodnog dana                                                                              prognoza od sljedećeg dana