Vremenska prognoza, 19.2.2019.

I dok nas jutarnji "minusi" u većini kontinentalnog područja, pri tlu čak i ponegdje blizu mora - još i podsjećaju na veljaču i zimu, poslijepodnevna temperatura zraka već je danima viša od uobičajene za ovo doba godine. Štoviše, i znatno! U mnogim je mjestima primjerenija prosječnoj s kraja ožujka, ponegdje čak i kasnije - u unutrašnjosti Istre i Dalmacije oko srednjih je vrijednosti druge polovine travnja, a u dijelu Like čak i početka svibnja!

Iznadprosječno će toplo biti do srijede, te i dalje pretežno sunčano, a od četvrtka ponovno oblačnije, uz mogućnost mjestimične slabe oborine, te osobito u petak i subotu i vjetrovitije i hladnije.

Zanimljivo je spomenuti i kako će do srijede najniža temperatura zraka tijekom noći i jutra u gorju biti većinom viša nego u nizinama, te da će i dalje ponegdje biti magle i niskih oblaka, ne samo u unutrašnjosti nego i na Jadranu, osobito sjevernom, gdje se ne može sasvim isključiti ni mogućnost mjestimične izmaglice i slabe oborine.

Detaljniju prognozu po područjima i danima za HRT je pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT meteo aplikaciji.Utorak - većinom sunčano i iznadprosječno toplo

mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu
prevladavati sunčano. Jutro hladno sa slabim mrazom i mjestimičnom maglom, a vjetar slab. Najniža jutarnja temperatura od -3 do 0 °C, a najviša dnevna iznad prosjeka za doba godine, od 13 do 15 °C.

Još malo toplije poslijepodne bit će u pretežno sunčanoj središnjoj Hrvatskoj, ali i hladnije jutro, uz temperaturu većinom između -5 do -2 °C, ponegdje i maglovito.

I u gorskim kotlinama i na sjevernom Jadranu ujutro mjestimice magla ili sumaglica, zatim tijekom dana pretežno sunčano, ali se magla mjestimice može i dulje zadržati. Puhat će povremeno umjeren jugozapadnjak, a prema otvorenom moru jugo. Jutarnja temperatura zraka od -6 do -2 °C, uz obalu između 4 i 7 °C, na zapadnoj obali Istre između -2 i 0 °C. Najviša dnevna uglavnom između 13 i 16  °C.

U Dalmaciji većinom sunčano, ujutro samo ponegdje uz mogućnost sumaglice, i to uglavnom na sjevernom dijelu. Puhat će slabo, prema otvorenom moru mjestimice i umjereno jugo. More mirno ili malo valovito. Najniža temperatura većinom od -3 do 1 °C, na obali između 3 i 7 °C, najviša dnevna uglavnom od 14 do 18 °C.

I na jugu Hrvatske sunčano i danju razmjerno toplo. Puhat će slabo do umjereno jugo, a more mirno ili malo valovito."

U srijedu još većinom sunčano, pa oblačnije, vjetrovitije, hladnije...

"U srijedu u unutrašnjosti
pretežno sunčano, uz hladno jutro s mrazom i mjestimičnom maglom. U četvrtak postupno naoblačenje uz porast jutarnje temperature. U petak uz promjenljivu naoblaku mjestimice kiša, a zapuhat će umjeren, prema kraju dana i u subotu mjestimice i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Na Jadranu idućih dana barem djelomice sunčano, sredinom tjedna uz povremeno više oblaka, iz kojih je mala vjerojatnost kiše. Vjetar većinom slab sjeverozapadni, a u petak i subotu umjerena i jaka bura i tramontana, koje će u sunčaniju nedjelju slabjeti.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović.

Predstavljanje Nacrta Zakona o meteorološkoj i hidrološkoj djelatnosti

A one koje zanima nacrt novog Zakona o meteorološkoj i hidrološkoj djelatnosti mogu ga pogledati na službenoj stranici https://esavjetovanja.gov.hr. Javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o tom nacrtu, trajat će do 15. ožujka, a njegovom boljem razumijevanju trebalo bi pomoći i javno izlaganje. Trenutačni zakon je u Hrvatskoj jedan od najstarijih važećih, čak iz 1978. godine!? Osim od stručnjaka - profesionalnih meteorologa - prijedlozi, savjeti, prigovori i dr. dobro će doći i od ostalih zaljubljenika u meteorologiju, posebice onih okupljenih u meteorološke udruge.

Njima je namijenjena i 1. DHMZ-ova radionica za ljubitelje meteorologije koja će se održati 20. ožujka 2019. godine u Zagrebu.

PELUDNA PROGNOZA

Do tada će, gotovo sigurno, u zraku biti još više peluda nego prošlih dana, kada je Nastavni zavod za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" objavio početak nove peludne sezone. Premda je tek sredina veljače to i ne treba čuditi, ne samo zbog poznavanja peludnog kalendara, nego i zbog iznadprosječne topline u većini Hrvatske posljednjih tjedana, koja je jamačno barem malo pridonijelo izraženijem razvoju biljaka. Stoga je u mnogim mjestima već izmjerena umjerena koncentracija peluda drveća, a na dubrovačkome području čak i visoka! Pritom u kontinentalnoj Hrvatskoj prevladava pelud lijeske i johe, a blizu mora čempresa i brijesta.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem rasploženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


prognoza od prethodnog dana                                                                              prognoza od sljedećeg dana