Vremenska prognoza, 17.2.2019.

Iako će idućih dana mnogima goditi stabilno - većinom sunčano vrijeme,
a i danju za ovo doba godine iznadprosječna toplina,
nekim vozačima i pomorcima magla bi mogla prouzročiti probleme,
a osjetljivijima na kopnu i jutarnji "minusi", mraz i svježina.

Detaljniju prognozu po područjima i danima za HRT je pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing., iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT meteo aplikaciji.Nedjelja - pretežno vedro i većinom još toplije, ujutro na kopnu magla...

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "I u nedjelju
ujutro će ponegdje na istoku Hrvatske biti magle, ponajprije u Posavini i Podravini, a poslije će dan obilovati suncem. Vjetar slab, a temperatura ujutro od -5 do 0, poslijepodne do 13, 14 °C.

Podjednaka će temperatura biti i u središnjoj Hrvatskoj, uz mjestimičnu maglu, koja se samo rijetko može zadržati i dio prijepodneva. Danju sunčano, uglavnom i vedro, uz slab vjetar.

I u gorju i na  sjevernom Jadranu sunčano i danju razmjerno toplo, a mraza će ujutro biti po gorskim kotlinama te u unutrašnjosti Istre, gdje može biti i kratkotrajne magle. Magle ujutro može biti i na moru zapadno od Istre, te podno Velebita, a prema kraju dana na otvorenom moru porast niske naoblake. Tiho ili vjetar slab, a na otvorenom ponegdje umjeren sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura između 12 i 17 °C.

U Dalmaciji obilje sunca, a ujutro mjestimice može biti i magle. Vjetar slab, na otvorenome do umjeren sjeverozapadni, a more malo do umjereno valovito. Najniža temperatura većinom od 3 do 8 °C, u Zagori "minusi", a poslijepodne većinom između 13 i 17 °C.

I na jugu Hrvatske sunčano i danju ugodno toplo uz slab, na otvorenom umjeren sjeverozapadnjak. Mala je vjerojatno mjestimične jutarnje magle. Najviša dnevna temperatura oko 15 °C, a ujutro na obali do 6 °C, na otocima i malo viša.

Novi tjedan - većinom suho i iznadprosječno toplo

Na kopnu do srijede
pretežno sunčano, ujutro mjestimice s maglom, koja se lokalno može zadržati i dio prijepodneva. Vjetar slab, a u utorak u gorju do umjeren jugozapadni. Ujutro još mraz, pri čemu ipak postupno sve manje hladno, a danju iznadprosječno toplo. Od četvrtka oblačnije, uz porast vjerojatnosti za malo kiše i nižu dnevnu temperaturu.

Nakon nedjelje, mnogo će sunca na Jadranu biti još u ponedjeljak, kada će danju biti i najtoplije. Prema sredini tjedna niskih će oblaka vjerojatno biti sve više, a mjestimice iz njih može pasti i poneke kapi kiše. Zasigurno će biti i magle, osobito ujutro na sjevernom i srednjem Jadranu. Od četvrtka sunčanije, ali uz ponovno jači vjetar.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing.

Agrometeorološka prognoza u Plodovima zemlje

Stoga će i Petra Sviličić, mag. phys. - geophys., najaviti povoljno vrijeme za rad mehanizacije u polju, nastavak orezivanja, sadnju voćaka i dr. u agrometeorološkoj prognozi u emisiji Plodovi zemlje - nasljednici Poljoprivredne emisije TV Zagreb, koju je osmislio od ovoga tjedna pokojni dr. sc. Marijan Sviben.

Odlazak dr. sc. Marijana Svibena

Nakon samo poneki dan više od 2 mjeseca i odlaska mr. sc. Milana Sijerkovića - jednog od pionira televizijske meteorologije ovog dijela Europe, te samo 8 mjeseci od odlaska dr. sc. Vesne Jurčec - u ovaj je petak bio posljednji ispraćaj dr. sc. Marijana Svibena - idejnog začetnika, prvog urednika i voditelja Poljoprivredne emisije TV Zagreb, prethodnice današnjih Plodova zemlje. Bio je urednik i znanstvenik, po struci doktor veterine, a u mladosti i novinar. Osmislio je Poljoprivrednu emisiju, i u njoj vremensku prognozu koju je po prvi put uživo predočavala meteorologinja, te je uređivao i vodio emisiju do 1962. godine, kada se posvetio znanosti i nastavio akademsku karijeru na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu. Podsjetnik na dio njegovog rada i njegov posljednji intervju za HRT moći će se pogledati u Plodovima zemlje, u nedjelju 17. veljače 2019.

Predstavljanje Nacrta Zakona o meteorološkoj i hidrološkoj djelatnosti

A one koje zanima nacrt novog Zakona o meteorološkoj i hidrološkoj djelatnosti mogu ga pogledati na službenoj stranici https://esavjetovanja.gov.hr. Javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o tom nacrtu, trajat će do 15. ožujka, a njegovom boljem razumijevanju trebalo bi pomoći i javno izlaganje. Trenutačni zakon je u Hrvatskoj jedan od najstarijih važećih, čak iz 1978. godine!? Osim od stručnjaka - profesionalnih meteorologa - prijedlozi, savjeti, prigovori i dr. dobro će doći i od ostalih zaljubljenika u meteorologiju, posebice onih okupljenih u meteorološke udruge.

Njima je namijenjena i 1. DHMZ-ova radionica za ljubitelje meteorologije koja će se održati 20. ožujka 2019. godine u Zagrebu.

PELUDNA PROGNOZA

Do tada će, gotovo sigurno, u zraku biti još više peluda nego prošlih dana, kada je Nastavni zavod za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" objavio početak nove peludne sezone. Premda je tek sredina veljače to i ne treba čuditi, ne samo zbog poznavanja peludnog kalendara, nego i zbog iznadprosječne topline u većini Hrvatske posljednjih tjedana, koja je jamačno barem malo pridonijelo izraženijem razvoju biljaka. Stoga je u mnogim mjestima već izmjerena umjerena koncentracija peluda drveća, a na dubrovačkome području čak i visoka! Pritom u kontinentalnoj Hrvatskoj prevladava pelud lijeske i johe, a blizu mora čempresa i brijesta.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

prognoza od prethodnog dana                                                                              prognoza od sljedećeg dana