Vremenska prognoza, 16.2.2019.

Nakon promjenljivo oblačnog i relativno vjetrovitog petka, od subote će vjetar biti slabiji, početkom novoga tjedna većinom će i izostati, kao i oblaci. No, povećat će se vjerojatnost za maglu, ponegdje i dugotrajniju - za vikend samo po nizinama unutrašnjosti, zatim i na Jadranu, osobito sjevernom. Uz prevladavajuće sunčano vrijeme bit će iznadprosječno toplo, pa će nakon tri tjedna veljače srednja temperatura zraka biti još i veća nego do sada, kada je u većini Hrvatske od 2 do 3 °C viša od prosjeka za prva dva tjedna. No, posljednjih tjedan dana veljače vjerojatno će je "spasiti" od klimatološke ocjene "ekstremno toplog" mjeseca. Od srijede se, naime, povećava vjerojatnost za nestabilnije i oblačnije razdoblje, uz mjestimične oborine, a osobito od petka i vjetrovitije dane, uz osjetniji pad temperature na vrijednosti oko prosječnih za doba godine, gdjekad i niže i od njih...

U nastavku o privremenom odlasku hladnoće, ali i trajnom odlasku još jedne legende - zaslužne i za vremensku prognozu na HTV-u, kao i o ponegdje već visokoj koncentraciji peluda, novom prijedlogu Zakona o meteorološkoj i hidrološkoj djelatnosti...

Detaljniju prognozu po područjima i danima za HRT je pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT meteo aplikaciji.Subota - većinom sunčano i toplije, ujutro na kopnu magla...

dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "U subotu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu
biti većinom sunčano. Mjestimične magle bit će uglavnom ujutro, ponajprije uz rijeke, a samo rijetko se može zadržati i u dijelu prijepodneva. Jutarnja temperatura oko -1 °C, a danju će porasti na oko 11 °C.

Podjednako će toplo i pretežno sunčano poslijepodne biti i u središnjoj Hrvatskoj, ali nakon jutra malo hladnijega nego na istoku. Ponegdje će biti magle, koja se može zadržati i tijekom  prijepodneva.

I u gorju uglavnom sunčano, ali po kotlinama ujutro maglovito. Najniža temperatura oko -3 °C, a dnevna 9 ili 10 °C. Na sjevernom Jadranu još će povremeno puhati umjeren sjeverozapadnjak, a dan će proteći uz sunčano vrijeme i najvišu temperaturu oko 15 °C.

Ugodno će toplo biti i u Dalmaciji, u čijoj unutrašnjosti još ujutro temperatura malo niža od 0 °C. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni, tijekom noći i jutra i bura, pri čemu će more biti malo do umjereno valovito. Bit će uglavnom sunčano, na obali i otocima čak i vedro.

I na jugu Hrvatske će oblaci uglavnom u zaobalju biti ukras na nebeskom plavetnilu. Temperatura iznad prosjeka, oko 15 °C. U noći i ujutro još će povremeno puhati umjerena bura, a danju sjeverozapadnjak."

Od nedjelje - većinom sunčano i još toplije, ponegdje magla

"U sunčanu će nedjelju još mjestimice duž obale puhati do umjeren sjeverozapadnjak. Početkom novoga tjedna vjetar će gotovo u potpunosti oslabjeti pa će rasti vjerojatnost za maglu, osobito na sjevernom dijelu. No gdje izostane ili bude samo kratkotrajna bit će obilje sunca. Prema sredini tjedna ipak porast naoblake, no i dalje uglavnom bez oborine ili uz samo pokoju kap kiše.

I na kopnu od sredine tjedna više oblaka i manje toplo, samo rijetko uz mogućnost kiše. Do tada pretežno sunčano, ujutro mjestimice uz maglu, češću po kotlinama i uz rijeke. Magla ponegdje može biti i dugotrajnija, osobito početkom tjedna. Jutra prohladna, a danju temperatura oko 15 °C.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković, trenutačno na HTV-u najmlađa meteorološka nasljednica pokojne dr. sc. Vesne Jurčec - prve televizijske meteorologinje - kojoj je davne 1958. godine predočavanje vremenskih izvještaja na TV Zagreb omogućio dr. sc. Marijan Sviben. I on nas je napustio u ovome tjednu.

Odlazak dr. sc. Marijana Svibena

Nakon samo poneki dan više od 2 mjeseca i odlaska mr. sc. Milana Sijerkovića - jednog od pionira televizijske meteorologije ovog dijela Europe, te samo 8 mjeseci od odlaska dr. sc. Vesne Jurčec - u ovaj je petak bio posljednji ispraćaj dr. sc. Marijana Svibena - idejnog začetnika, prvog urednika i voditelja Poljoprivredne emisije TV Zagreb, prethodnice današnjih Plodova zemlje. Bio je urednik i znanstvenik, po struci doktor veterine, a u mladosti i novinar. Osmislio je Poljoprivrednu emisiju, i u njoj vremensku prognozu koju je uživo predočavala meteorologinja, te je uređivao i vodio emisiju do 1962. godine, kada se posvetio znanosti i nastavio akademsku karijeru na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu. Podsjetnik na dio njegovog rada i njegov posljednji intervju za HRT moći će se pogledati u Plodovima zemlje, u nedjelju 17. veljače 2019.

Predstavljanje Nacrta Zakona o meteorološkoj i hidrološkoj djelatnosti

A one koje zanima nacrt novog Zakona o meteorološkoj i hidrološkoj djelatnosti mogu ga pogledati na službenoj stranici https://esavjetovanja.gov.hr. Javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o tom nacrtu, trajat će do 15. ožujka, a njegovom boljem razumijevanju trebalo bi pomoći i javno izlaganje. Trenutačni zakon je u Hrvatskoj jedan od najstarijih važećih, čak iz 1978. godine!? Osim od stručnjaka - profesionalnih meteorologa - prijedlozi, savjeti, prigovori i dr. dobro će doći i od ostalih zaljubljenika u meteorologiju, posebice onih okupljenih u meteorološke udruge.

Njima je namijenjena i 1. DHMZ-ova radionica za ljubitelje meteorologije koja će se održati 20. ožujka 2019. godine u Zagrebu.

PELUDNA PROGNOZA

Do tada će, gotovo sigurno, u zraku biti još više peluda nego prošlih dana, kada je Nastavni zavod za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" objavio početak nove peludne sezone. Premda je tek sredina veljače to i ne treba čuditi, ne samo zbog poznavanja peludnog kalendara, nego i zbog iznadprosječne topline u većini Hrvatske posljednjih tjedana, koja je jamačno barem malo pridonijelo izraženijem razvoju biljaka. Stoga je u mnogim mjestima već izmjerena umjerena koncentracija peluda drveća, a na dubrovačkome području čak i visoka! Pritom u kontinentalnoj Hrvatskoj prevladava pelud lijeske i johe, a blizu mora čempresa i brijesta.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.
prognoza od prethodnog dana                                                                              prognoza od sljedećeg dana