Vremenska prognoza, 15.2.2019.

U petak će u većini unutrašnjosti biti oblačnije nego u četvrtak, ponegdje uz mogućnost slabe oborine, uglavnom na istoku i u gorju, a na Jadranu ponovno vjetrovitije, u mnogim mjestima uz olujne udare bure i tramontane. Za vikend stabilnije, mirnije, sunčanije i toplije, ali uz veliku vjerojatnost mjestimične magle po nizinama unutrašnjosti, ponegdje čak i dugotrajnije, koja će onemogućiti znatniji porast temperature. Početkom novoga tjedna magla je moguća i na Jadranu, posebice sjevernom...

Detaljniju prognozu po područjima i danima u nastavku ovog tjedna i početkom sljedećega za HRT je pripremila dr. sc. Tanja Renko iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT meteo aplikaciji.Petak - na kopnu oblačnije, na Jadranu vjetrovitije...

dr. sc. Tanja Renko: "U petak će u istočnoj Hrvatskoj
biti umjereno, ponegdje i pretežno oblačno, a samo rijetko može pasti i poneka kap kiše. Puhat će slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, uz koji će najniža temperatura biti od 0 do 3, a najviša većinom između 8 i 10 °C.

U središnjoj Hrvatskoj jutro malo hladnije nego na istoku, a danju podjednako toplo, pri čemu će dojmu svježijeg vremena pridonositi povremeno umjeren sjeveroistočni vjetar. Uz promjenljivu naoblaku bit će i duljih sunčanih razdoblja.

U Gorskom kotaru i Lici također promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, dok će na sjevernom Jadranu prevladavati sunčano vrijeme. Puhat će umjerena i jaka bura, podno Velebita na udare i olujna. Jutarnja temperatura zraka od -4 do -1 °C u gorju i unutrašnosti Istre, a duž obale i na otocima između 5 i 9 °C, na zapadnoj obali Istre od 1 do 4 °C. Najviša dnevna u Gorskom kotaru i Lici između 6 i 9 °C, a u Istri i na sjevernom Jadranu od 13 do 15 °C.

Na srednjem Jadranu pretežno sunčano, a u unutrašnosti Dalmacije će povremeno biti umjerene naoblake. Puhat će umjerena i jaka bura i sjeverni vjetar, mjestimica na udare i olujni, pri čemu će more biti umjereno valovito, na otvorenom i valovito. Temperatura zraka ujutro od 4 do 8 °C, a poslijepodne između 12 i 16 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske prvi dio dana vjetrovit uz jaku, na udare i olujnu buru i sjeverni vjetar, a uz prevladavajuće sunčano vrijeme te postupno slabljenje vjetra temperatura će se s jutarnjih od 2 °C, koliko će biti ponegdje u unutrašnjosti do 7 stupnjeva uz more, povisiti na oko 14 °C."

Od subote - stabilnije, mirnije i toplije, osim u krajevima s dugotrajnom maglom

"Za vikend na Jadranu danju još malo toplije te većinom sunčano, a i vjetar će sasvim oslabjeti. Početkom novoga tjedna uz uglavnom tiho te i dalje stabilno vrijeme rast će vjerojatnost za mjestimičnu sumaglicu ili maglu, zbog čega će u tim predjelima najviša dnevna temperatura biti malo niža. Sredinom tjedna izgledan je porast naoblake.

U unutrašnjosti također idućih dana stabilno, relativno toplo i prevladavajuće suho vrijeme. U jutarnjim će satima u nizinama i kotlinama biti mjestimične magle, danju posvuda obilje sunca.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko i nastavila: "Biometeorološke će prilike biti povoljne i poticajno bi trebale djelovati na sve aktivnosti, pa i na savjete, prijedloge i prigovore zainteresiranih za nacrt novog Zakona o meteorološkoj i hidrološkoj djelatnosti"...

Predstavljanje Nacrta Zakona o meteorološkoj i hidrološkoj djelatnosti

Od 13. veljače do 15. ožujka traje javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga Zakona o meteorološkoj i hidrološkoj djelatnosti, kojem će vjerojatno pomoći i javno izlaganje Nacrta novog Zakona o meteorološkoj i hidrološkoj djelatnosti. Trenutačni je u Hrvatskoj jedan od najstarijih važećih, čak iz 1978. godine!? Osim od stručnjaka - profesionalnih meteorologa - prijedlozi, savjeti, prigovori i dr. dobro će doći i od ostalih zaljubljenika u meteorologiju, posebice onih okupljenih u meteorološke udruge.

Njima je namijenjena i 1. DHMZ-ova radionica za ljubitelje meteorologije koja će se održati 20. ožujka 2019. godine u Zagrebu.

PELUDNA PROGNOZA

Do tada će, gotovo sigurno, u zraku biti još više peluda nego prošlih dana, kada je Nastavni zavod za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" objavio početak nove peludne sezone. Premda je tek sredina veljače to i ne treba čuditi, ne samo zbog poznavanja peludnog kalendara, nego i zbog iznadprosječne topline u većini Hrvatske posljednjih tjedana, koja je jamačno barem malo pridonijelo izraženijem razvoju biljaka. Stoga je u mnogim mjestima već izmjerena umjerena koncentracija peluda drveća, pri čemu u kontinentalnoj Hrvatskoj uglavnom lijeske i johe, a blizu mora čempresa.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem rasploženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

"Čovjek i planina"

A zaljubljenike u planine i vrijeme, ili "one koji će to tek postati", vjerojatno će razveseliti nova knjiga s fotografijama Ante Vukušića, legendarnog motritelja sa Zavižana, najviše glavne meteorološke postaje DHMZ-a i jednog od stalnih suradnika HRT-a, čije fotografije već godinama uljepšavaju emisije i priloge s meteorološkim sadržajem na medijskim platformama HRT-a.


prognoza od prethodnog dana                                                                              prognoza od sljedećeg dana