Vremenska prognoza, 14.2.2019.

Sve do početka sljedećega tjedna prognoze su prilično postojane - slabe oborine moguće su samo ponegdje u unutrašnjosti u petak, do kada će na Jadranu puhati često jaka bura i tramontana, mjestimice i s olujnim udarima. Sunčanog će vremena u većini krajeva biti gotovo svakodnevno, pri čemu će i dnevna temperatura zraka porasti na vrijednosti više od prosječnih za veljaču, ali će jutra u kopnenom području i dalje biti u "minusu". Slabljenje vjetra i dotok osjetno toplijeg zraka u više slojeve atmosfere stvarat će sve povoljnije, ali ne i uvijek dovoljne uvjete za maglu - i to ne samo po nizinama unutrašnjosti, nego i na moru, posebice početkom novoga tjedna na sjevernom Jadranu...

Detaljniju prognozu po područjima i danima u nastavku ovog tjedna i početkom sljedećega za HRT je pripremio je mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT meteo aplikaciji.Četvrtak - barem djelomice sunčano, na Jadranu i dalje bura

mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U četvrtak će u istočnoj Hrvatskoj
biti djelomice sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom. Puhat će mjestimice umjeren sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od -1 do 1 °C, a najviša dnevna između 9 i 11 °C.

Podjednaka će temperatura biti i u središnjoj Hrvatskoj, uz djelomice sunčano vrijeme i promjenljivu naoblaku, te uglavnom slab sjeverni vjetar. Ujutro ponegdje moguća kratkotrajna magla.

U gorju djelomice sunčano, a na sjevernom Jadranu će oblaka biti još manje. Ujutro po kotlinama mjestimice magla ili niski oblaci. Puhat će slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura u gorju i unutrašnjosti Istre od -4 do -2 °C, a uz obalu između 5 i 8 °C. Najviša dnevna od 6 do 8 °C, na moru između 12 i 15 °C.

Na srednjem i južnom Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije barem djelomice sunčano, mjestimice s umjerenom naoblakom. Uz obalu puhat će umjerena i jaka bura, osobito potkraj dana na udare i olujna, a prema otvorenome moru sjeverozapadnjak. More većinom umjereno valovito i valovito. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 6 °C, a najviša dnevna između 12 i 15 °C."

U petak oblačnije i vjetrovitije, pa mirnije, većinom i sunčanije i toplije

"Idućih dana u unutrašnjosti
barem djelomice sunčano, uz hladna jutra, mjestimice s mrazom, a od subote do utorka velika je vjerojatnost i magle, ponegdje i dugotrajnije. Vjetar uglavnom slab, u petak prolazno umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni.

I na Jadranu do kraja ovog tjedna i početkom novoga barem djelomice sunčano. Puhat će umjeren, prema otvorenom moru mjestimice i jak sjeverozapadnjak, a u petak prolazno još jača bura. Dnevna temperatura u postupnom porastu, osobito za vikend i početkom idućeg tjedna.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović.

Srednja temperatura zraka dosadašnjeg dijela veljače diljem je Hrvatske viša od prosječna, i to uglavnom od 2 do 3 °C, a sljedeći će dani, osobito za vikend i početkom novoga tjedna u područjima gdje će magla izostati ili biti samo kratkotrajna - to odstupanje još povećati, što će jamačno djelovati i na biljni svijet.

Agrometeorološka radionica


A o djelovanju na biljke, posebice voćke i vinovu lozu, ne samo iznadprosječno topline u kraćim vremenskim razdobljima nego i cijelih godina, od kojih su posljednje četiri na globalnom nivou najtoplije u povijesti mjerenja, kao i utjecaju drugih meteoroloških elemenata, te klimatskih varijabilnosti i promjena - u četvrtak će u Čigoču raspravljati domaći i strani stručnjaci na agrometeorološkoj radionici, na kojoj će se predstaviti i rezultati projekata FIMO-CROHUN i VITCLIC. Preporuke i savjete očekujemo uskoro, osobito u Plodovima zemlje HTV-a i u Emisiji za selo i poljoprivredu Hrvatskog radija.

Predstavljanje Nacrta Zakona o meteorološkoj i hidrološkoj djelatnosti

Savjeti druge vrste dobro će doći sljedećih tjedana, posebice do 15. ožujka, do kada će trajati javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga Zakona o meteorološkoj i hidrološkoj djelatnosti, kojem će vjerojatno pomoći i javno izlaganje Nacrta novog Zakona o meteorološkoj i hidrološkoj djelatnosti. Trenutačni je u Hrvatskoj jedan od najstarijih važećih, čak iz 1978. godine!? Osim od stručnjaka - profesionalnih meteorologa - prijedlozi, savjeti, prigovori i dr. dobro će doći i od ostalih zaljubljenika u meteorologiju, posebice onih okupljenih u meteorološke udruge.

Njima je namijenjena i 1. DHMZ-ova radionica za ljubitelje meteorologije koja će se održati 20. ožujka 2019. godine u Zagrebu.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.


prognoza od prethodnog dana                                                                              prognoza od sljedećeg dana