Vremenska prognoza, 13.2.2019.

Premda manje nego u utorak, i u srijedu će još biti relativno vjetrovito, osobito na južnom dijelu Jadrana, te barem djelomice sunčano, samo ponegdje u unutrašnjosti uz mogućnost slabe oborine, uglavnom u gorju. Dnevna temperatura zraka malo će se promijeniti, ali će jutro biti većinom hladnije, na kopnu uz česte "minuse", koji su pri tlu mogući i ponegdje na sjevernom dijelu Jadrana.

Od četvrtka još više sunčana vremena, slabiji vjetar te daljni porast temperature, u većini Hrvatske čak i na vrijednosti primjerenije drugoj polovini ožujka, a ne sredini veljače - osim u nekim nizinama gdje se jutarnja magla može dulje zadržati...

Detaljniju prognozu po područjima i danima u nastavku ovog tjedna i početkom sljedećega za HRT je pripremio je Tomislav Kozarić, dipl. ing., iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT meteo aplikaciji.Srijeda - barem djelomice sunčano, još ponegdje vjetrovito

Tomislav Kozarić: "Za razliku od utorka - u srijedu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu
biti manje vjetrovito, uz uglavnom slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Uz taj slabiji vjetar i vedriju noć - ujutro će biti "blagih minusa". Danju djelomice sunčano s najvišom temperaturom oko 7 °C.

Podjednaka će poslijepodnevna temperatura biti i u središnjoj Hrvatskoj, uz djelomice sunčano vrijeme i promjenljivu naoblaku te uglavnom slab sjeverni vjetar. Najniža jutarnja temperatura od -3 do -1 °C.

Djelomice sunčano i u gorju, a na sjevernom Jadranu pretežno sunčano. Puhat će uglavnom slab sjeveroistočnjak, na moru većinom umjerena bura i sjeverni vjetar, a zapadno od Istre okrenut će na sjeverozapadnjak. More malo i umjereno valovito. Najviša temperatura od 5 °C u gorju do 12 °C na obali.

U Dalmaciji prevladavajuće sunčano, ali još uz dosta vjetra, osobito u prvom dijelu dana. Bura i sjeverni vjetar će prema jugu biti jaki, pa i olujni, a more pritom umjereno valovito i valovito, na otvorenom i jače valovito. Ujutro temperatura od oko 0 °C u Zagori do oko 5 °C na obali, a poslijepodne između 7 i 12 °C.

I na jugu Hrvatske more većinom valovito, na otvorenom i valovito, a bura i sjeverni vjetar puhat će jako, i s olujnim udarima. Uz vjetar će biti i razmjerno hladno, danju uglavnom do 10 °C, a ujutro na obali oko 6 °C."

Od četvrtka - stabilnije, sunčanije, toplije...

"I u nastavku tjedna će na kopnu biti uglavnom suho i djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku, te većinom slab sjeveroistočni vjetar, na istoku u četvrtak sjeverozapadni. Od subote uglavnom bez vjetra i sunčanije, uz porast vjerojatnosti za mjestimičnu jutarnju maglu. Temperatura zraka bit će u porastu, ali će još ponegdje ujutro biti slaba mraza.

I na Jadranu sve toplije te pretežno sunčano, u četvrtak uz prolazno više oblaka, a od subote vedrine. Bura i sjeverni vjetar bit će slabiji, no još će mjestimice biti i jaki, osobito na jugu. U subotu će sasvim oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. u utorak navečer.

13. veljače Svjetski dan radija

A ako sumnjate u prognoze od tekućeg dana - najnovije možete saznati već u rano jutro sutrašnjega - svaki sat u Vijestima na Prvom programu Hrvatskog radija (HR1) i Novostima na Drugom programu Hrvatskog radija (HR2), u engleskom obliku i na Glasu Hrvatske, a podrobnije prognoze po pojedinim hrvatskim područjima mogu se spoznati u informativnim emisijama, katkad i izvan njih, na lokalnim postajama u mreži Hrvatskog radija (HR): Dubrovnik, Knin, Osijek, Pula, Rijeka, Sljeme, Split i Zadar.

Osim tih „službenijih“ izričaja, još zanimljiviji i opušteniji, uz komentare i dodatna pojašnjenja, mogu se čuti tijekom razgovora voditelja/urednika HR-a sa službujućim meteorolozima DHMZ-a u Rijeci, Splitu i Zagrebu.

A kad čujete poneki milozvučni meteorološki glas,
već u:
6,20 na HR Radio Sljeme
6,40 na HR Drugi program
7,30h na HR Radio Knin
7,45h na HR Radio Split
8,30 na HR Radio Pula 
8,45 na HR Radio Rijeka
petkom oko 11,15 na HR Radio Osijek
subotom oko 9,05 na HR Radio Dubrovnik
te na HR1 - nakon Jutarnje kronike i Kronike dana,
možete spoznati i kakav se iza njega krije izgled, za neke i stas.

I sve još čujno i na internetu, gdje se nalaze i upozorenja i prognoze za pomorce.
Naravno, i putem HRTi platforme.

I na HR Radio Zadar postoje svakodnevne meteorološke informacije, koje osim meteorologa DHMZ-a radnim danom u 8.10h priprema i govori umirovljeni, ali još uvijek aktivni meteorolog Duško Kraljev.

A mnogima bi mogla biti zanimljiva i Škola meteoroloških pojmova, koju svake subote za HRA2 pripremaju Lovro Kalin, dipl. ing., voditelj Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, i Tina Košćec, urednica na HR2.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem rasploženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

DHMZ: 1. radionica za ljubitelje meteorologije

Bez obzira volite li uglavnom suho i sunčano vrijeme, kakvo će prevladavati u nastavku ovog tjedna ili ono nestabilnije i oblačnije, uz munje, gromove i oborine, i  pritom još mjeriti, motriti, fotografirati i istraživati meteofenomene - pogledajte internetsku stranicu DHMZ-a i prijavite se na prvu DHMZ-ovu radionica za ljubitelje meteorologije.prognoza od prethodnog dana                                                                              prognoza od sljedećeg dana