Vremenska prognoza, 12.2.2019.

I bi promjena - olakšanje meteoropatima,
ali i kojekakve nove nevolje nekim' drugima.
Južina je prestala,
i temperatura pala,
ali i kiša, ponegdje i ne mala.
Čak je bilo i tuče, grmljavine, nevremena,
a i više od 10 cm snijega blizu Sljemena.
I sjevernjak i bura su zapuhali,
i dodatno nam zahladnjenje dali.

Uz vjetrovito vrijeme i daljnje jačanje anticiklone
i sljedećih će dana neki trebati zaklone.
Ne i ljubitelji vedrine i sve toplijih sunčevih zraka,
s kojima će nam svakodnevno biti i 2-4 minute manje mraka.
Atmosfera će se stabilizirati,
oborine gotovo posvuda izostati,
ali ne i na kopnu jutarnji "minusi".
Srećom, znatno manji od onih na koje su navikli Rusi.
(A ne tako davno i neki Ameri...)

Temperatura zraka u ponedjeljak je diljem Hrvatske bila niža od nedjeljnje, ponegdje i za više od 5 °C. Barem malo kiše palo je posvuda, a mjestimice je bilo i izraženijih pljuskova, čak i na kopnu praćenih munjama i gromovima. U Gorskome kotaru je, primjerice, u samo nekoliko sati palo i više od 50 litara po četvornome metru, u Begovom Razdolju čak i 97! I susnježica i snijeg su mjestimice padali i zadržali se kratkotrajno i u nekim nizinama, a na Puntijarki i Zavižanu, na meteorološkim postajama DHMZ-a, motritelji su već u 7 sati izmjerili 10 cm novoga snijega, a na Zavižanu je u 19 sati bilo 70 cm - čak 20 cm više nego u nedjelju navečer! Naravno, pritom je južina prestala, tlak zraka porastao i još raste, sve do srijede, do kada će nam u više slojeve atmosfere dolaziti još hladniji zrak.

Na vrijeme će sljedećih dana sve više djelovati anticiklona pa će se atmosfera stabilizirati. Oborine može biti još rijetko gdje, uglavnom u u gorskim i istočnim krajevima. Na kopnu će ponovno, već od utorka - biti jutarnjih "minusa" pa je u prometu nužan oprez zbog moguće poledice, a na Jadranu će nevolje nekima prouzročiti jaka i olujna bura i tramontana, i to čak češće u južnijim krajevima nego u sjevernijima.

Za vikend i početkom novoga tjedna velika je vjerojatnost novog zamjetnog porasta temperature pa se već sada može gotovo pa tvrditi da će ova veljača biti ne samo znatno toplija od prošlogodišnje, nego i od prosječne.

Detaljniju prognozu po područjima i danima u nastavku ovog tjedna i početkom sljedećega za HRT je pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković, iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT meteo aplikaciji.
Utorak - hladnije, vjetrovito, većinom suho

dr. sc. Petra Mikuš Jurković
: "U utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti barem djelomice sunčano. Oborine će većinom izostati, a samo su rijetko moguće popodne u zapadnim predjelima. Jutarnja temperatura bit će oko 0 °C, a danju će porasti na vrijednosti oko 6 °C. Dojmu hladnoće doprinosit će umjeren, prolazno i jak sjeverozapadni vjetar.

I u središnjoj Hrvatskoj uglavnom suho, uz više sunčana vremena nego u ponedjeljak. Jutro će biti hladno uz 'minuse', a najviša dnevna temperatura 7 ili 8 °C. Povremeno će puhati umjeren sjeverni vjetar.

U gorju i na sjevernom Jadranu još vjetrovitije, uz često i jak sjevernjak i buru, koja će uglavnom podno Velebita imati olujne udare. Uz djelomice sunčano vrijeme jutro će u gorju biti hladno, a najviša temperatura oko 4 °C. Duž obale toplije, od 10 do 13 °C.

Na srednjem i južnom Jadranu bura će biti još jača, kao i sjeverni vjetar na otvorenome moru, a olujni udari češći nego na sjevernom dijelu. Bit će većinom sunčano, uz najnižu temperaturu od 4 do 7 °C, u unutrašnjosti Dalmacije ponegdje i nižu od 0 °C, te najvišu od 5 °C u unutrašnjosti do 10 °C na obali i otocima, no osjet hladnoće bit će pojačan zbog jakog vjetra, uz koji će more biti umjereno valovito i valovito."

Od srijede - stabilnije i sunčanije, ali u početku još vjetrovito i hladno

"Na kopnu sljedećih dana većinom suho. Uz promjenljivu naoblaku oborine su moguće samo rijetko, uglavnom na istoku i u Gorskom kotaru i Lici. U srijedu će puhati umjeren, u gorju i unutrašnjosti Dalmacije povremeno i jak sjeveroistočni i sjeverni vjetar. Od četvrtka vjetar u slabljenju, a dnevna temperatura u porastu, osobito za vikend vikend. No, jutra će biti hladna, često uz 'minuse'.

I na Jadranu u srijedu malo hladnije, zatim uz pretežno sunčano vrijeme slijedi porast temperature, i jutarnje i dnevne. Umjerena i jaka buru s olujnim udarima u četvrtak će oslabjeti, a u petak na jugu ponovno pojačati. Za vikend slab i umjeren sjeverozapadnjak.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković. Zbog nje, a i mnogobrojnih drugih žena - znanstvenica, te kao poticaj da ih bude još više - 11. veljače u svijetu se obilježava Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti.

11. veljače - Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti

HRT
ima sreću, kao relativno rijetko koja medijska kuća u svijetu, što od početaka emitiranja vremensku prognozu pripremaju ne samo stručnjaci s diplomom iz područja meteorologije - geofizike s PMF-a, nego i s dodatnim znanstvenim titulama. I to posebice žene. Nekada dr. sc. Vesna Jurčec, prva žena koja je predočavala vremensku prognozu na televiziji u Hrvatskoj i okolici, pa kasnije, sve do ne tako davno - dr. sc. Branka Ivančan Picek - sadašnja ravnateljica DHMZ-a i dr. sc. Vlasta Tutiš, a još i sada dr. sc. Nataša Strelec Mahović - prva ravnateljica DHMZ-a, te  od lipnja prošle godine i dr. sc. Petra Mikuš Jurković, a u prosincu 2018. doktorsku je disertaciju: "Pijavice na Jadranu: učestalost, karakteristike, uvjeti nastanka i mogućnost prognoziranja"  obranila i dr. sc. Tanja Renko. Naravno, znanošću se bave kroz svakodnevni rad, pa i znanstvene radove, i druge meteorologinje, od kojih se neke mogu čuti i vidjeti na medijskim platformama HRT-a, a barem spominjanje zaslužuju i one koje su otkrivale prve meteorološke "tajne" - profesorice i asistentice s Geofizičkog odsjeka PMF-a, kao i one koje im i danas djelomično omogućuju znanstvena istraživanja, primjerice motriteljice na meteorološkim postajama, od kojih je samo jedna "Malecka" sa Zavižana.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem rasploženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

DHMZ: 1. radionica za ljubitelje meteorologije

Bez obzira volite li uglavnom suho i sunčano vrijeme, kakvo će prevladavati u nastavku ovog tjedna ili ono nestabilnije i oblačnije, uz munje, gromove i oborine, i  pritom još mjeriti, motriti, fotografirati i istraživati meteofenomene - pogledajte internetsku stranicu DHMZ-a i prijavite se na prvu DHMZ-ovu radionica za ljubitelje meteorologije.prognoza od prethodnog dana                                                                              prognoza od sljedećeg dana