Vremenska prognoza, 11.2.2019.

Nedjeljna južina i osjetan pad tlaka potvrda su još jedne, dugonajavljivane promjene vremena s oborinama i padom temperature, te često jakim, mjestimice i olujnim vjetrom. Već u noći te posebice tijekom ponedjeljka diljem će Hrvatske pasti barem malo kiše, u unutrašnjosti ponegdje i susnježice i snijega, a osobito će na Jadranu biti i izraženijih pljuskova, gdjegod vjerojatno i s munjama i gromovima. Pritom će mnogim krajevima noć i prijepodne biti topliji od poslijepodneva.

Već od utorka većinom suho i barem djelomice sunčano, uz još malo nižu temperaturu, u unutrašnjosti ponovno i jutarnje "minuse" pa se preporuča zaštita osjetljivijeg bilja. Osjećaj hladnoće pojačavat će vjetar, osobito do srijede jaka, mjestimice i olujna bura i tramontana. Gdjekoje kišne kapi i snježne pahulje može biti uglavnom u istočnim i gorskim krajevima. Od četvrtka opet porast temperature, pa će druga polovina tjedna biti toplija od prve, a relativno toplo za doba godine vrlo vjerojatno će biti i u trećem tjednu veljače...

Detaljniju prognozu po područjima i danima u nastavku ovog tjedna i početkom sljedećega za HRT je pripremila dr. sc. Tanja Renko,  iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT meteo aplikaciji.Ponedjeljak - kiša, zahladnjenje, snijeg, bura...

dr. sc. Tanja Renko: "U ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu
prevladavati oblačno, s povremenom oborinom, češćom u prvom dijelu dana. Padat će kiša, a uz pad temperature - zbog kojeg će poslijepodnevne vrijednosti biti većinom niže od jutarnjih - ponegdje će biti susnježice i snijega, posebice u gorju. Zapuhat će umjeren, ponegdje kratkotrajno i jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar.

U središnjoj će Hrvatskoj glavnina oborine biti prijepodne, a ponajprije će u gorju padati snijeg, dok susnježice može biti i u nekim nizinama. Poslijepodne su vrlo vjerojatna i sunčana razdoblja. Temperatura zraka od 3 do 8 °C, navečer osjetno niža.

U Gorskom kotaru i Lici umjereno do pretežno oblačno, ujutro s temperaturom između 6 i 9 °C, a zatim će biti hladnije, sve češće uz susnježica i snijeg, koji će do večeri uglavnom prestati. I na sjevernom će Jadranu prijepodne biti češća kiša, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom. Jako, ponegdje i olujno jugo i južni vjetar, ponegdje i jugozapadni, već prijepodne će prolazno okrenuti na zapadni i sjeverozapadni vjetar, potom uz obalu na buru i sjeverni vjetar. More će biti umjereno valovito i valovito.

Na srednjem i južnom Jadranu, te u unutrašnosti Dalmacije promjenljivo, ponegdje i pretežno oblačno s povremenom kišom, a poslijepodne, uz zahladnjenje, u višim predjelima unutrašnjosti bit će i susnježice i snijega. Bit će vjetrovito, u početku uz jako i vrlo jako, ponegdje i olujno jugo i južni vjetar, koji će okrenuti na jugozapadni i zapadni, potom sjeverozapadni, uz obalu i sjeverni. More pritom valovito, na otvorenom moguće i jače valovito. Temperatura zraka od 11 do 15 °C, a prema večeri osjetno hladnije."

Od utorka - većinom suho, u početku i vjetrovito

"U unutrašnjosti veći dio idućeg tjedna prevladavajuće suho vrijeme, uz promjenljivu naoblaku. Tek rijetko može biti vrlo slabih oborina na granici kiše i snijega, ponajprije u gorju i na istoku. U utorak posvuda vjetrovito, a zatim će povremeno jakog sjevernog i sjeveroistočnog vjetra biti posebice u gorju. Dojmu hladnijeg vremena pridonosit će vjetar.

U utorak i srijedu na Jadranu pretežno sunčano, u zatim od četvrtka povremeno umjerena naoblaka. Prva polovina tjedna bit će i dalje vjetrovita, uz umjeren i jak, osobito u Dalmaciji i podno Velebita i olujan sjeverni vjetar i buru, koji će u četvrtak slabjeti te će i temperatura zraka malo porasti.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom. A i još poneka informacija može se spoznati u nekoj od mnogobrojnih emisija i priloga s meteorološkim sadržajem na različitim medijskim platformama HRT-a.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem rasploženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


prognoza od prethodnog dana                                                                              prognoza od sljedećeg dana