Vremenska prognoza, 10.2.2019.

Kao da se želi prilagoditi ovom dobu maškara/poklada - i vrijeme ovih dana ima raznolike "maske" - nakon nedavne najprije toplije pa u većini krajeva prolazno hladnije, uglavnom i oblačnije, mjestimice i kišovite, gdjekad i maglovite, na Jadranu i "burovite", zatim u mnogim krajevima i prevladavajuće sunčane - u nedjelju će, uz jaku južinu, ponovno biti osjetno toplije, ali i oblačnije, mjestimice uz kišu te prilično nepovoljne biometeorološke (ne)prilike. U ponedjeljak će kiša biti još češća i obilnija, a uz pad temperature, ponegdje će biti i susnježice i snijega, osobito u gorju. I pritom, naravno, dobro znana promjena - jugozapadnjak i jugo zamijenit će bura i sjeverni vjetar, ponegdje i sjeverozapadni, koji će osjećaj hladnoće pojačavati i u nastavku novoga tjedna...

Detaljniju prognozu po područjima i danima u nastavku ovog tjedna i početkom sljedećega za HRT je pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.,  iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT meteo aplikaciji.Nedjelja - iznadprosječno toplo, uz jaku južinu, ponegdje i kišu

Dunja Plačko-Vršnak
: "U nedjelju će u istočnoj Hrvatskoj biti djelomice sunčano. Ujutro ponegdje može biti magle. Zapuhat će umjeren, mjestimice i jak jugozapadnjak. Jutarnja temperatura između -3 i 0 °C, a najviša dnevna od 10 do 13 °C.

Umjerenog, poslijepodne i jakog jugozapadnjaka bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz djelomice sunčano vrijeme te najvišu temperaturu oko 13 °C. U noći i ujutro je ponegdje moguća magla, uz najnižu temperaturu između -2 i 1 °C.

U gorju i na sjevernom Jadranu promjenljivo oblačno, povremeno s kišom. Puhat će umjeren, od sredine dana i jak jugozapadnjak, na moru i jugo. More u jačanju na umjereno valovito i valovito. Jutarnja temperatura od -2 do 2 °C, na Jadranu od 6 do 9 °C, a najviša dnevna između 7 i 9 °C, na Jadranu od 12 do 14 °C.

Na srednjem i južnom Jadranu, te u unutrašnjosti Dalmacije još malo toplije, uz najvišu temperaturu od 13 do 16 °C. Bit će djelomice sunčano i poslijepodne vjetrovito uz umjeren i jak južni vjetar i jugo."

U novom tjednu hladnije, ponovno uz buru, te povremene oborine

"Tjedan će u kopnenom području početi s kišom koja će ponegdje prijeći u susnježicu, u višim predjelima i snijeg, te će prema kraju dana biti sve hladnije, uz umjeren sjeveroistočni i sjeverozapadni vjetar. U nastavku tjedna djelomice sunčano, ali još mjestimice može biti i vrlo slabih oborina. Puhat će povremeno umjeren sjeverni vjetar, a temperatura zraka u manjem padu, osobito jutarnja.

Na Jadranu u ponedjeljak povremeno kiša, često i u obliku pljuskova s grmljavinom, te jak vjetar - jugozapadni i južni u okretanju na buru i sjeverozapadni. Od utorka barem djelomice sunčano te u početku još relativno vjetrovito i hladnije, a u drugoj polovini tjedna ponovno toplije."

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom. A i još poneka informacija može se spoznati u nekoj od mnogobrojnih emisija i priloga s meteorološkim sadržajem na različitim medijskim platformama HRT-a.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem rasploženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.
prognoza od prethodnog dana                                                                              prognoza od sljedećeg dana