Obnova arhitektonskih detalja na kulturnim dobrima

Konzervatorski odjel i Grad Šibenik već godinama provode program obnove arhitektonskih detalja na kulturnim dobrima. Ovaj put sa 182 tisuće kuna - spašena su dva rijetka barokna dimnjaka na zaštićenoj kući Galera, u središtu stare jezgre Šibenika.

Dimnjaci se nalaze na pročelju venecijanske barokne zgrade. Kuća Galera registrirano je kulturno dobro - skriveno iznad volta uz stube Dragojevića. Nažalost, u jako lošem stanju, isto kao i dimnjaci.

- To su dimnjaci vrlo široki pri dnu, oslonjeni na dvije konzole i dosta visokog vrata koji izlazi iznad kamenog vijenca, rekao je Ivo Šprljan, voditelj programa STANADI.

Građevinski vrlo zahtjevan zahvat jedva ih je spasio od urušavanja.

- Bio je kompletno devastiran, odcijepio se od fasade, više nije bio spojen, a elementi konzole su bili napuknuti, govori Milivoj Miletić, projektant.

- Prije obruča smo stavljali zatege, sajle su držale dimnjak da se ne bi srušio jer je bio u jako lošem stanju. On se odvojio 6-7 cm, a negdje i 10, rekao je Zoran Martinović, voditelj gradilišta.

Rijetki primjerci ostat će sačuvani zahvaljujući Stanadiju, projektu - starine naše divne. Kroz 20 godina tako su obnovljena 44 arhitektonska detalja povijesne jezgre Šibenika.

- Od ugaonih kapitela, stupova, portala, vrata, dimnjaka. U sklopu ovog projekta mi obnavljamo i sva stara drvena vrata, ističe Željko Burić, šibenski gradonačelnik.

Novac je prije stizao iz različitih izvora, no posljednjih godina glavni pokrovitelj je Grad Šibenik. Uz tih 150 tisuća kuna, sam je izvođač radova donirao nedostajuće 32 tisuće.

- Mi smo našli prostora da to napravimo jer nam je interes da radimo ove stare objekte, naglašava Zdravko Vlahov, direktor Zdravko gradnje.

A posla će biti. U središtu jedne od najvećih očuvanih starih gradskih jezgri u Hrvatskoj, milijun je još takvih detalja. I svaki od njih vapi za obnovom...