"U veljači koliko bude magle, toliko ljeti bude kiše nagle."

Koliko god vam se u sljedećem tjednu povremeno učinilo da smo nadomak proljeća ipak računajte da je to tjedan prevrtljivog zimskog mjeseca. Najniže vrijednosti temperature zraka očekuju se na kontinentu od -3 °C do -5 °C, a uzduž Jadrana oko 0 °C.

Zaštitite osjetljivo bilje

Dakako, bit će dana i s pozitivnim ovim vrijednostima, ali u vedrim noćima, zbog velikog ohlađivanja tla, očekuje se pad temperature na 5 cm visine osjetno ispod 0 °C pa i uzduž Jadrana. Stoga zaštitite sve osjetljivo bilje i ne dozvolite da vas zavara toplina sredine dana, a u drugoj polovini tjedna i sunčano vrijeme.

Radove na otvorenome ne planirajte početkom tjedna

U prvoj polovini tjedna očekuju se kiša, na kontinentu susnježica u gorju i snijeg, ali sve u svemu ne obilne količine. Suho pa i sunčano vrijeme u drugoj polovini tjedna omogućit će obavljanje radova na otvorenom pa to svakako iskoristite. U kontinentalnim krajevima jedino magla može poremetiti obavljanje radova.

Tlo već ponegdje dovoljno toplo za sjetvu, ali...

A srednje dnevne vrijednosti temperature tla na desetak centimetara dubine na kontinentu se očekuju oko 3 °C, a uzduž Jadrana u granicama od 7 °C do 10 °C. Duž Jadrana tlo se dovoljno zagrijalo za sjetvu povrtlarskih kultura, ali pazite na hladna jutra i obveznu zaštitu osjetljivog bilja od hladnoće, ponegdje i od jakog vjetra, posebno na jugu Dalmacije.

Čime će nas još veljača podariti teško je predvidjeti, a kamoli povjerovati kako će odrediti vrijeme budućega ljeta pa i

"U veljači koliko bude magle, toliko ljeti bude kiše nagle."

- treba prihvatiti samo kao dosjetljivu pjesničku rimu.
Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je u nedjelju na HTV1 u 12,30 sati te u ponedjeljak u 14,05 sati, a i na HRTi platformi.