HRT prikazuje ciklus filmova dobitnika Oscara

Zagreb, 7. veljače 2019. - Hrvatska radiotelevizija, uoči ovogodišnje 91. dodjele najprestižnije filmske nagrade Oscar – koju će izravno i prenositi - započinje s prikazivanjem ciklusa vrhunskih filmova koji su osvajali taj prestižni kipić u nekoj od kategorija za koju su bili nominirani.

U ciklusu pod nazivom „A Oscara dobiva“ prvi na rasporedu je „JFK“ redatelja Olivera Stonea kojeg će HRT prikazati u ponedjeljak, 11. veljače u 21 sat na svom Drugom programu (HRT-HTv2). Ovo remek-djelo scenarija, režije i montaže ostat će trajno zapamćeno po ulozi Kevina Costnera u ulozi Jimma Garrisona, okružnog tužitelja New Orleansa koji sumnja u službenu verziju atentata na američkog predsjednika Kennedya. „JFK“ je osvojio dva Oscara - za najbolju fotografiju i montažu.

Slijedeći film iz ciklusa je „Oklada stoljeća“ koji je na rasporedu u utorak, 12. veljače u 21 sat na HTV2. Riječ je o biografskoj humorističnoj drami koja se sastoji od tri priče koje su odvojene, no događaju se istodobno, a povezuje ih radnja smještena u godine što su prethodile kolapsu stambenog tržišta 2007. U razdoblju od 2006. do 2007. godine skupina ulagača investicije je usmjerila protiv američkog hipotekarnog tržišta. U svom istraživanju otkrili su koliko je ono krhko i korumpirano.
Film je dobio izrazito pozitivne kritike koje su isticale vrhunske glumačke izvedbe (pogotovo Balea, Carrella i Goslinga), McKayovu režiju i scenarij. Oscara je osvojio za najbolji adaptirani scenarij, a nominiran je u kategoriji najboljeg filma, najboljeg redatelja, najboljeg sporednoga glumca (Bale) i najbolje filmske montaže.

Ciklus se nastavlja filmom „Opasne veze“ koji je na redu u četvrtak, 14. veljače u 21 sat na HTV 2. Radnja ove melodrame smještena je u Francusku, u drugoj polovici 18. stoljeća. U godinama prije Francuske revolucije aristokracija živi lagodnim životom čiji su sastavni dio ljubavne spletke i intrige. Cinična markiza od Merteuila (G. Close) zamoli bivšeg ljubavnika i beskrupuloznog zavodnika Valmonta (J. Malkovich) da zavede mladu i nevinu Cecile de Volanges (U. Thurman) te tako spriječi njezinu udaju za čovjeka koji je markizu nedavno ostavio. Film je osvojio Oskare za najbolji adaptirani scenarij, najbolji dizajn kostima i najbolju scenografiju.

Idući na redu je film „Nepomirljivi“ koji je na rasporedu u nedjelju, 17. veljače na HTV2 u 21 sat. Riječ je o vesternu Clinta Eastwooda iz 1992. o umirovljenom revolverašu koji prihvaća još jedan posao radi novca. Film je osvojio četiri Oscara: za najboljeg sporednog glumca (Gene Hackman), režiju, montažu i najbolji film.

Ciklus se nastavlja filmovima „Ritam ludila“ (Whiplash) koji je na programu u ponedjeljak, 18. veljače u 21 sat na HTV2. Dan kasnije, 19. veljače u 21 sat na HTV 2 na redu je „Spotlight“ a 20. veljače na redu je „Boksač“ (The Fighter) u 21 sat na HTV2. „L.A. Povjerljivo“ (L.A. Confidential)“ gledat ćemo u četvrtak, 21. veljače.
 
Hrvatska radiotelevizija
RJ Marketing i Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr