Vremenska prognoza, 7.2.2019.

Za razliku od jake i olujne bure, koja će sljedećih dana izostati, osim još samo ponegdje u četvrtak ujutro - relativno toplo razdoblje će se nastaviti, posebice od subote do utorka, kada će ponovno biti i jugozapadnjaka i juga. Naravno, to ne znači da u nastavku ovog tjedna neće biti i "minusa"! Dapače, zimska obilježja veljače vjerojatno će najbolje osjetiti stanovnici kontinentalne Hrvatske u četvrtak i petak ujutro, kada će temperatura zraka posvuda biti u niža od 0 °C, gdjegod i od -5 °C, pri čemu je u petak ujutro moguća i mjestimična slaba oborina pa je u prometu nužan dodatan oprez zbog poledice. Temperature zraka niže od 0 °C do subote će vjerojatno biti i ponegdje blizu mora, osobito pri tlu.

Unatoč tim "minusima" i manjem padu temperature u četvrtak i petak - ovogodišnji će početak veljače nastaviti biti jedan od najtoplijih u znanoj povijesti mjerenja. Uostalom, do sada je ponegdje čak i rekordan, kao primjerice u Dubrovniku, gdje je srednja najviša dnevna temperatura zraka prvih 6 dana veljače kao nikada od 1961. godine, od kada postoje podaci, pri čemu je u utorak izmjerenih 19,1 °C druga najviša temperatura zraka tako rano u godini u Dubrovniku. Viša i ranija bila je samo 19,9 °C 1. veljače 2006. godine.


U Zagrebu je pak, na meteorološkoj postaji DHMZ-a u Maksimiru, ove veljače tek u srijedu ujutro zabilježena temperatura zraka niža od 0 °C, što se tako kasno u veljači, pa i još kasnije, dogodilo samo 1974. i 1980. godine. Inače, srednja najniža temperatura zraka prvih 5 dana ovogodišnje veljače u Maksimiru je za samo 0,1 °C niža od rekordne iz 2016. godine.

A osim naših, "lokalnih" rekorda, ne samo u dijelovima mjeseca, nego i na godišnjem nivou, gdje su i klimatske ocjene stručnjaka DHMZ-a potvrdile preliminarne analize o ekstremnosti 2018. godine - u ovu je srijedu Svjetska meteorološka organizacija (SMO) objavila službene analize više različitih meteoroloških središta o iznimnosti prošlih godina te potvrdila dosadašnje pretpostavke - vrijednosti srednje godišnje temperature zraka na globalnom nivou za prošle četiri godine najviše su od sredine XIX stoljeća, od kada postoje mjerenja, pri čemu je na svjetskom nivou najtoplija 2016. godina. Detaljnije o tome može se pročitati na internetskim stranicama DHMZ-a i SMO-a, a neke od posljedica tih klimatskih promjena mogu se pogledati u emisiji Eko zona, između ostaloga, i putem HRTi-ja.

A detaljniju prognozu po područjima i danima u nastavku ovog tjedna i početkom sljedećega za HRT je pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing., iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT meteo aplikaciji.
Četvrtak -  većinom sunčano, ujutro hladnije, na kopnu uz čestu maglu

Tomislav Kozarić
: "U četvrtak će u istočnoj Hrvatskoj biti sunčano, ali ujutro mjestimice uz maglu, osobito u Posavini, gdje se može zadržati i dio prijepodneva. Vjetar uglavnom slab jugoistočni vjetar, a najviša temperatura od 6 do 8 °C.

Podjednaka poslijepodnevna temperatura bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će najniža jutarnja biti oko -5 °C. Ujutro će biti česta magla, osobito u Posavini i Moslavini, gdje se može zadržati i prijepodne, a zatim većinom vedro. Vjetar slab.

I na sjevernom Jadranu i u gorju sunčano, u drugom dijelu dana uz ponegdje umjerenu naoblaku. Ujutro po kotlinama mjestimice magla, osobito u Lici. Na sjevernom Jadranu ujutro slaba i umjerena, u noći i ujutro podno Velebita još mjestimice i jaka bura, a poslijepodne ponegdje sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura na obali većinom od 1 do 6 °C, u gorju i do -7 °C, a najviša dnevna od 5 do 8 °C, na moru 11 do 13 °C.

I u Dalmaciji sunčano, ujutro uz slabu do umjerenu buru, a poslijepodne sjeverozapadnjak te malo do umjereno valovito more. Najniža temperatura od 0 °C u Zagori do 7 °C na obali, a poslijepodne od 12 do 16 °C.

I na jugu Hrvatske vedrina, uz najvišu temperaturu zraka oko 15 °C. U prvom dijelu dana još bura, u početku moguće i jaka, uz umjereno valovito more, a zatim jugozapadnjak i sjeverozapadnjak."

U petak moguće slabe oborine, a od subote toplije, uz jačanje južine...

"U petak na kopnu
prolazno oblačnije, uz mogućnost mjestimične slabe kiše koja se ujutro može smrzavati na hladnom tlu. U subotu djelomice sunčano, a u nedjelju na zapadu ponovno više oblaka, uglavnom u gorju i uz kišu. Jutarnje magle ponegdje će biti i u petak i subotu, osobito u istočnim predjelima. U subotu će mjestimice zapuhati umjeren jugozapadnjak, u nedjelju i jak, uz pritjecanje još toplijeg zraka, a od ponedjeljka ponovno hladnije te kišovitije, u gorju vjerojatno i uz malo snijega.

Na Jadranu u petak i subotu uglavnom suho, te djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Od nedjelje oblačnije, uz kišu na sjevernom dijelu, a do kraja dana ponegdje i u Dalmaciji. Slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak će oslabjeti, a u subotu će na sjevernom dijelu zapuhati jugo. Jugo će se u nedjelju proširiti na cijelu obalu i jačati, a u ponedjeljak će biti i jugozapadnjaka, u utorak vjerojatno ponovno i bure. Dnevna temperatura do ponedjeljka bez veće promjene, a jutarnja većinom u porastu. Od utorka se povećava vjerojatnost za ponovni pad temperature i na većem dijelu Jadrana.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom. A i još poneka informacija može se spoznati u nekoj od mnogobrojnih emisija i priloga s meteorološkim sadržajem na različitim medijskim platformama HRT-a.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem rasploženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


prognoza od prethodnog dana                                                                              prognoza od sljedećeg dana