Hrvatska u drugom polufinalu

U Muzeju umjetnosti u Tel Avivu je 28. siječnja održano izvlačenje nastupa u polufinalu natjecanja za Euroviziju 2019.

Polufinalno izvlačenje, i predaja ključeva gradu domaćinu, ključni su događaji u pripremama za Eurosong. Tijekom ceremonije, zamjenik gradonačelnika Lisabona, Duare Cordeiro, predao je ključeve Eurosonga gradu domaćinu Ronu Huldaiju, gradonačelniku Tel Aviva. Izraelski grad sada je službeno grad domaćin natjecanja za pjesmu Eurovizije 2019.!

U prvom izvlačenju određeno  je u kojem će polufinalu glasovati svaka od pet zemalja "velike petorke" (Francuska, Njemačka, Italija, Španjolska, Velika Britanija) i zemlja domaćin Izrael:
• Španjolska, Francuska i Izrael glasovat će u prvom polufinalu
• Njemačka, Italija i Ujedinjeno Kraljevstvo glasovat će u drugom polufinalu.

U drugom izvlačenju odlučeno u kojem će polufinalu nastupiti ostale zemlje sudionice. Polufinalisti su bili raspoređeni u šest potova, temeljeno na povijesnim obrascima glasovanja koje je izračunao službeni partner za televiziju Digame. Na zahtjev švicarske televizije SRF-a, i odobrenja Referentne skupine, Švicarska će sudjelovati u drugom polufinalu. Hrvatska će nastupiti u drugoj polufinalnoj večeri. Prvo polufinale na rasporedu je 14. svibnja, a drugo 16. svibnja u Konvencijskom centru u Tel Avivu. Po deset najboljih iz svakog od polufinala, kao i uvijek, gledat ćemo u velikoj završnici 18. svibnja ove godine.

Prvo polufinale (14. svibnja)
Slovenija, Bjelorusija, Češka Republika, Crna Gora, Cipar, Srbija, Finska, Poljska, Mađarska, Estonija, Portugal, San Marino, Island, Gruzija, Australija, Belgija, Ukrajina i Grčka

Drugo polufinale (16. svibnja)
Švicarska, Švedska, Irska, Austrija, Moldavija, Latvija, Rumunjska, Danska, Armenija, Albanija, Azerbajdžan, F.Y.R. Makedonija, Norveška, Rusija, Nizozemska, Hrvatska, Litva i Malta