Prva torpedna lansirna stanica na svijetu - a propada

Prošlo je više od 150 godina otkako je u Rijeci izumljen i proizveden prvi torpedo na svijetu. U Rijeci je nastala i tvornica, ali i prva torpedna lansirna stanica. Kroz godine više se puta obnavljala, ali već dugo stoji i propada. Bez posebne dozvole, do nje se ni ne smije.

U moru se torpeda i dalje pronalaze te postaju muzejski primjerci, međutim, u lansirnu se stanicu ne ulaže.

Kako originalni izgled lansirne stanice ne bi pao u zaborav, pobrinula se među ostalima i studentica riječkog Građevinskog fakulteta. Uz pomoć 3 D printera izradila je svoj završni rad.

Građevinski fakultet u Rijeci još je 2012.godine izradio idejni projekt sanacije lansirne stanice, no sve je ostalo na papiru.

Za tu ljepoticu koja je u fazi propadanja potrebno je oko 8 milijuna kuna da se ona obnovi, no pitanje je - hoće li se netko od nadležnih institucija prihvatiti toga posla.

Vlasnik lansirne stanice je riječka Lučka uprava jer se nalazi na pomorskom dobru, ali ne treba izostaviti činjenicu da je i na području Grada Rijeke.

Iz gradskoga proračuna već je izdvojeno oko 330 tisuća kuna za projektnu dokumentaciju. Nadamo se da obnova torpedne lansirne rampe neće stati samo na idejnom rješenju.