Vremenska prognoza, 3.2.2019.

Svojevrsno proljeće u veljači u mnogim će hrvatskim krajevima biti i u nedjelju, ali uz ipak malo nižu temperaturu zraka od subotnje, kada su čak i jutarnje vrijednosti niže od 5 °C bile rijetko, većinom u gorju, a poslijepodnevne su bile uglavnom između 13 i 18 °C - štoviše, u Daruvaru, Goricama i Sisku čak 19 °C - pa je ovo u većini Hrvatske jedan od najtoplijih početaka veljače u znanoj povijesti. Zanimljivo je spomenuti kako je u Zagrebu, primjerice, bila rekordno visoka temperatura na drugi dan veljače, i to ne samo od 1949. godine u Maksimiru, gdje je prema još neslužbenim podacima u subotu izmjeren 17,1 °C, nego i na Griču, gdje je izmjereno 16,6 °C - kao nikada na toj meteorološkoj postaji DHMZ-a drugog dana veljače od 1881. godine, od kada postoje podaci najviše dnevne temperature zraka.

Premda je ta iznadprosječna toplina za doba godine nekima smetala, vjerojatno je još više onih koji su nevolje imali zbog jakog i olujnog juga, koje je onemogućavalo prometovanje ne samo nekim katamaranskim linijama, nego i brodskim, pa čak i trajektnim. Tijekom nedjelje će se stanje poboljšavati i "normalizirati", najprije na sjevernom Jadranu, a najkasnije - vjerojatno tek poslijepodne - na jugu, gdje će tijekom nedjelje vjerojatno biti najkišovitije, u mnogim mjestima u kratkom vremenu i uz više od 40 litara po četvornome metru, pri čemu su lokalno moguće i znatnije količine. Nadam se ipak manje od onih koje su od petka ujutro do subote ujutro pale u Gorskom kotaru - primjerice u Delnicama 80 litara, u Crnom Lugu i Begovom razdolju čak 111 litara, a i od onih koje će na većini Jadrana i područjima uz njega pasti do nedjeljnog jutra, vjerojatno ponajviše na riječkom području, gdje je od petka ujutro do subote navečer palo 80 litara kiše, i gdje je do nedjelje ujutro i najveća opasnost od bujičnih poplava.


A poplave druge vrste - ne samo zbog obilne kiše - i ne rekordne kao u dijelovima istočne Australije, ni onakve koje prijete dijelu SAD-a - nego i zbog naglog topljenja snijega uslijed ove iznadprosječne topline - već u nedjelju prijete na jugu Slovenije, najbližem Gorskome kotaru i karlovačkome području, gdje su u mjestu Kupa na rijeci Kupi već u subotu bile izvanredne mjere obrane od poplava, a porast vodostaja mjerio se i na nekim drugim postajama. Jamačno će i tijekom nedjelje i ponedjeljka, ne samo zbog dotoka iz Slovenije, nego i Bosne i Hercegovine...

Detaljniju prognozu za nedjelju i sljedeći tjedan po područjima i danima za HRT je pripremila dr. sc. Tanja Renko, iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT meteo aplikaciji.

Nedjelja - relativno toplo, često uz kišu, na jugu još većinom jugo

Tanja Renko: U nedjelju će u Slavoniji, Baranji i Srijemu
biti promjenljivo oblačno s povremenom kišom, koje će biti češće sredinom dana i poslijepodne. Puhat će većinom slab do umjeren južni i jugoistočni vjetar, uz koji će jutro biti još toplije od subotnjega, uz najnižu temperaturu zraka od do, a relativno će toplo, ipak manje nego u subotu, biti i poslijepodne, uz najviših od do.

U središnjoj će Hrvatskoj također danju biti manje toplo nego u subotu, no i dalje uz vrijednosti više od uobičajenih za početak veljače. Mjestimice će biti kiše - posebice u noći i ujutro, a zatim će biti i sunčanih razdoblja, no i dalje uz mogućnost sporadičnih oborina, pri čemu će navečer uz zahladnjenje u gorju padati susnježica i snijeg.

Na sjevernom Jadranu i u gorju promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Mjestimične će kiše, često i obilne, biti u noći i ujutro, a zatim samo rijetko. U noći na ponedjeljak, uz pad temperature zraka, u gorju su mogući susnježica i snijeg. Vjetar će oslabjeti i na sjevernom će Jadranu prema večeri zapuhati bura.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnosti Dalmacije dan će početi jakim pljuskovima s kojima će lokalno pasti i obilnija kiša, a poslijepodne će se naoblaka smanjivati pa će biti i sunčanih razdoblja. Jako i olujno jugo će slabjeti te okretati na južni i jugozapadni vjetar, pri čemu će se i more smirivati.

Na jugu Hrvatske prijepodne kišovito i vjetrovito. Lokalno će pasti obilnija kiša, a jugo će prijepodne još biti jako i olujno i more s njim i uzburkano. Poslijepodne postupno smirivanje."

Novi tjedan - hladniji od vikenda, te većinom manje vjetrovit, s manje oborine

"Idući tjedan u unutrašnjosti
hladniji od vikenda, uz povremeno umjeren, u gorju i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Bit će umjereno do pretežno oblačno, uglavnom početkom tjedna uz tek povremene, većinom slabe oborine na granici kiše i snijega. No zato će u drugoj polovini tjedna ponovno biti "minusa" u noćnim i jutarnjim satima.

Na Jadranu također temperatura u padu, izraženije od srijede. Malo kiše može pasti u ponedjeljak - većinom u Dalmaciji, a u srijedu na krajnjem jugu. Sunčana vremena bit će također dosta. Mnogi će vjerojatno odahnuti jer će nakon intenzivne južine tijekom vikenda - u idućem tjednu prevladavati bura, koja će u ponedjeljak i srijedu biti jaka, često i s olujnim udarima.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko.