Vremenska prognoza, 2.2.2019.

Ako već niste - još stignete u barem neki od muzeja u više od 100 mjesta diljem Hrvatske, pa i okolice.
Pritom vam ne trebaju tople zimske čizme ni debeli kaputi, šalovi i rukavice,
ali mnogima na Jadranu i uz njega dobro će doći kišobrani i još bolje - kabanice.

I dok čekate u redu i možda odviše sporo obilazite eksponate,
unatoč južini, koja će sljedećih sati biti sve izraženija:
jugo na Jadranu još jače, valovi veći, a kiša češća i obilnija,
imajte strpljenja i razumijevanja - ne dopustite da zbog vas neki pate.

Nakon petka, u većini Hrvatske najtoplijeg dana u ovome tjednu, za vikend će biti još toplije, ponegdje čak i blizu rekordne temperature za prve dane veljače, ali i kišovitije, ponajviše na Jadranu i područjima uz njega, gdje će biti i izraženijih pljuskova i grmljavine - u subotu više na sjevernijem dijelu, u nedjelju na južnom.

A osim zbog često obilne kiše na obali i otocima bit će problema i zbog većinom jakog i olujnog juga i visokih valova tijekom subote, na južnom dijelu i nedjelje. Već od ponedjeljka ponovno hladnije, na Jadranu uz buru, gdjegod i jaku, osobito na sjevernom dijelu i olujnu, barem na udare, a mjestimice će biti i snijega...

Subota - još toplije, vjetrovitije, kišovitije...

U subotu
će u Slavoniji, Baranji i Srijemu uz promjenljivu naoblakui do večeri moguću samo gdjekoju kišnu kap, ali uz često umjeren južni i jugoistočni vjetar biti osjetno toplije nego u petak. Najniža temperatura zraka bit će većinom od 6 do 10 °C, a najviša ponegdje čak i viša od 15 °C.

U središnjoj Hrvatskoj oblačnije i kišovitije nego na istoku, ali uz uglavnom malu količinu kiše, te uz već jutro uglavnom čak i toplije od prosječnoga poslijepodneva za početak veljače.

Sjeverni Jadran i gorska Hrvatska vjerojatno će biti naši najkišovitiji krajevi, uz često i više od 50 litara kiše po četvornome metru. Probleme će stvarati i jak i olujan vjetar, osobito jugo na moru, koje će biti valovito i jače valovito. Temperatura zraka malo će se mijenjati - uz more će biti uglavnom od 11 do 14 °C, a u unutrašnjosti 7 do 12 °C. Kasno navečer i u noći na nedjelju, uz zahladnjenje, u najvišem je gorju moguć i snijeg.

U Dalmaciji će biti još toplije, i oko 15 °C, te podjednako vjetrovito, pa i uz još jače jugo i valovitije more nego na sjevernom Jadranu, ali još do večeri uglavnom manje kiše i grmljavine, osim u sjevernoj Dalmaciji.

I na jugu Hrvatske će kiša i grmljavina tijekom subote biti rjeđe i manje obilne nego na sjevernijem dijelu Jadrana, ali će biti jako vjetrovito, pri čemu more na otvorenome može biti i uzburkano. Temperatura zraka većinom od 13 do 16 °C.

Nedjelja - još ponegdje obilna kiša, jugo i iznadprosječna toplina, a od ponedjeljka hladnije, uz buru...

I u nedjelju će diljem unutrašnjosti biti osjetno toplije od prosjeka za početak veljače, te uglavnom uz kišu, mjestimice i obilniju, osobito u unutrašnjosti Dalmacije, a s padom temperature u novome tjednu ponovno će biti i snijega, najprije u gorju, zatim vjerojatno i u nekim nizinama. No, za razliku od donedavno nekih drugih dijelova svijeta - u sljedećem tjednu nećemo imati ni ekstremnu hladnoću, ni vrućinu, a vjerojatno ni neke druge opasne vremenske pojave neće biti tako česte i izražene kao tijekom vikenda.

I na Jadranu relativno toplo, osobito do ponedjeljka, zatim manje, jer će ponovno zapuhati bura, najprije na sjevernom Jadranu, gdje će opet biti i olujna, te vjerojatno donositi pahulje iz unutrašnjosti. Nakon subote, kiše i grmljavine bit će najviše u nedjelju na jugu, a od utorka vjerojatno većinom suho, gdjekad i pretežno sunčano - gotovo idilično u odnosu na vrijeme tijekom subote, za kada postoje mnogobrojna upozorenja. Nažalost, bit će ih i za nedjelju za Dubrovnik i okolicu...

A djeluje li na posjet muzejima tijekom njihove tradicionalne noći ova iznadprosječna toplina, južina i mjestimična kiša - može se vidjeti u emisiji Noć muzeja 2019., na HTV1 odmah nakon Teme dana, a i u kasnovečernjim Vijestima iz kulture - ako ne u izravnom prijenosu - na HRTi-ju.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom. A i još poneka informacija može se spoznati u nekoj od mnogobrojnih emisija i priloga s meteorološkim sadržajem na različitim medijskim platformama HRT-a.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem rasploženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.