Upoznajte specijalista nuklearne medicine Tomislava Jukića

Specijalist je nuklearne medicine čiji je drugi dom Vinogradska bolnica. I to već 18 godina. Njegov posao uključuje rad s pacijentima koje liječi od samih početaka, ali i pisanje brojnih znanstvenih radova i istraživanja. U našoj rubrici profil stručnjaka, upoznajte docenta Tomislava Jukića.

- Nuklearna medicina je jedna struka koja objedinjuje više znanstvenih grana – fiziku, kemiju, biologiju pa i medicinu, jasno, a ja sam od djetinjstva pokazivao interes za sva ta područja, i to je bio poticaj da odaberem struku koja će objediniti više područja, rekao je.

Docent Tomislav se u potpunosti posvetio kako izučavanju nuklearne medicine, tako i liječenju pacijenata oboljelih od bolesti štitnjače. Već dugi niz godina radi u Kliničkom bolničkom centru Sestre Milosrdnice, uz povremena usavršavanja u inozemstvu.

- Praktički, ovo je moj drugi dom. Tu sam naučio sve ono što danas radim, akademik Kusić je bio taj koji je bio moj učitelj i on je mene praktički naučio poslu, ne samo radu u struci, već je bio i taj koji nas je tjerao na znanstveni rad i usavršavanje, dodao je.

Autor je brojnih znanstveno istraživačkih radova koji promiču nuklearnu medicinu na zavidniju razinu, ali također je, kao član i Hrvatske udruge za bolesti štitnjače, brojne publikacije prilagodio i mnogobrojnim pacijentima, budući da je uže  područje njegova rada dijagnostika poremećaja štitnjače. Kako bi i unaprijedili metode liječenja,surađuje i s inozemnim kolegama koji po razmjenu iskustava često dolaze u Kliniku.

Kroz samu ambulantu, u što smo se i uvjerili pri dolasku zatekavši punu čekaonicu, dnevno prođe oko 50-ak pacijenata. Kako ističe i docent Tomislav, sve se to odradi bez puno stresa, zahvaljujući predanim kolegama.

U Klinici nerijetko poučava i buduće specijalizante. Naime, docent Jukić predaje na Medicinskom fakultetu, ali i zdravstvenom veleučilištu, jer ističe, prenošenje znanja drugima ima visoko mjesto na njegovoj ljestvici prioriteta. Kao i njegovi pacijenti.

Docent Jukić i dalje planira doprinositi razvoju Klinike, kako poučavanjem mlađih generacija i suradnjom s kolegama u inozemstvu, tako i prijavom na nove projekte. Skromnim duhom i marljivim radom kojeg docent itekako posjeduje, ne sumnjamo kako će u tom tonu nastaviti i dalje.