Istraživanje geotermalnog potencijala u Križevcima

U Križevcima je još prije 30 godina otkriven izvor tople vode. No baš kao i mnogi drugi veliki projekti i taj dijeli istu sudbinu - za njegovu potpunu realizaciju nema novca. Za potrebnu početnu dokumenatciju iz fondova EU osigurano je gotovo 3 milijuna kuna.

Geotermalni izvor u Križevcima otkriven prije tri desetljeća pod snježnim je pokrivačem. Krije se tu topla voda od gotovo 70 Celzijevih stupnjeva.

Geotermalni izvor "Križevčanka 1" je na dubini od 1496 metara, temperatura vode je 68 stupnjeva, a protoka je 3,2 litre u sekundi. Izvor je bušen 1986. od strane Geotehnike. Analize su pokazale da je voda odbra za oštećenje lokomotornog aparata, za kožne i ginekološke bolesti.

Nakon provedenih istraživanja nedostaje ključni dokument: elaborat rezervi. Kroz projekt "Hilling places" Grad Križevci usredotočio se na potencijal za lječilišne svrhe pa je iz projekta Europske unije osigurano gotovo 3 milijuna kuna.

S obzirom na dobivena sredstva 2,7 milijuna kuna, unutar lokacije imat će priliku i dodatno razradit turistički potencijal lječilišta na području grada Križevaca.

Glavni partner na ovome projektu je Rudarski institut iz Poljske, te još nekoliko njih koji iz geotermalnih izvora crpe toplu vodu za lječilišta. Križevci su pilot područje.

Lječilište se neće izgraditi ali će biti sugerirana lokacija gdje bi bilo dobro izbušiti još dodatnu rupu po današnjim standardima i kako turistički izgraditi studiju isplativosti i kako eksploatirati vodu u lješilišne svrhe. Golemi potencijal čeka da nakon tri desetljeća bude ponovno otkriven.