Vremenska prognoza, 30.1.2019.

Za razliku od popularne pjesme Stjepana Jimmyja Stanića, koji ovaj utorak obilježava 90. rođendan - u srijedu ipak neće "Jutro promijeniti sve". No, već sada se može početi pjevušiti ona "Prolazi sve", budući da će zimski ugođaj ovih dana, s dnevnom temperaturom zraka ponegdje i nižom od prosječne za kraj siječnja, od petka zamijeniti južina i iznadprosječna toplina.

Nakon utorka s čestom kišom, osobito u gorju i snijegom, tijekom promjenljivo oblačne srijede oborine će biti malo gdje, uglavnom u južnijim krajevima, osobito navečer i u noći na četvrtak, kada je u višim dijelovima unutrašnjosti Dalmacije moguć i snijeg. Z
bog jutarnjih "minusa" i moguće poledice u prometu kopnenim područjem nužan je oprez!

U četvrtak će se novi tanji snježni pokrivač vrlo vjerojatno stvarati u većini gorske Hrvatske, pa i u nekim sjevernijim krajevima, posebice u Posavini, Slavoniji i Srijemu.

Još češćih i obilnijih oborina bit će od petka do nedjelje, i to uglavnom kiše, budući da će temperatura, uz
južinu, osjetno porasti pa će "minusi" nakon petka ujutro većinom izostati. Snijeg će tijekom vikenda povremeno padati samo u gorju, uglavnom višem, a u nižem tek u ponedjeljak, kada će na Jadranu opet zapuhati jaka, gdjegod i olujna bura. Do tada većinom jugo, najjače - ponegdje i olujno - u petak i subotu, na jugu još i nedjelju.

Detaljniju prognozu po područjima i danima za HRT je pripremila dr. sc. Nataša Strelec Mahović, meteorologinja - prognostičarka DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT meteo aplikaciji.Srijeda - promjenljivo, samo ponegdje malo oborine, uglavnom u južnijim krajevima

dr. sc. Nataša Strelec Mahović: "U Slavoniji, Baranji
i Srijemu u srijedu ujutro još ponegdje može biti slabih oborina, uglavnom susnježice i snijega, a zatim bi se poslijepodne oblaci mogli i djelomice razići. Vjetar će biti slab. Temperatura ujutro od -4 do -1 °C, a danju od 1 do 3 °C.

Poneka pahulja snijega mogla bi pasti još noćas i ujutro i na karlovačkom i sisačkom području, no u većini će središnje Hrvatske biti promjenljivo oblačno, ujutro i maglovito, poslijepodne uz mogućnost kraćih sunčanih razdoblja. Najniža temperatura od -5 do -1 °C, a najviša dnevna od 1 do 3 °C.

Na sjevernom Jadranu djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku, a uglavnom samo na kvarnerskim otocima može pasti malo kiše. U gorskim predjelima u početku oblačno i maglovito, ponegdje uz slab snijeg. Poslijepodne će snijeg prestati, a moguće je i djelomično razvedravanje. Vjetar će biti većinom slab jedino će podno Velebita ujutro i ponovno navečer biti umjerene bure.

Promjenljiva naoblaka i mjestimična kiša, više na otvorenome moru, obilježit će dan u Dalmaciji. Puhat će većinom slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak. Temperatura ujutro u unutrašnjosti od 1 do 3 °C, na moru od 4 do 6 °C, a danju većinom od 5 do 10 °C.

Na jugu Hrvatske danju od 8 do 13 °C, ali također uz mjestimičnu kišu, koja će upravo na jugu tijekom srijede biti najčešća."

U četvrtak još prohladno, pa toplije, uz južinu...

"U nastavku tjedna i početkom novoga na kopnu umjereno do znatno oblačno, pri čemu do petka i hladno, osobito ujutro, kada će mjestimice biti i magle. U četvrtak će na istoku i u gorju povremeno biti slabih oborina - i kiše i snijega. U petak će zapuhati umjeren jugoistočni i južni vjetar s kojim će dnevna temperatura porasti pa će za vikend posvuda u unutrašnjosti padati kiša, ponegdje i obilnija, a uz novi pad temperature početkom novoga tjedna ponovno će biti i snijega.

Na Jadranu promjenljivo oblačno, u četvrtak uglavnom na jugu, a od petka posvuda uz češtu kišu. U petak će zapuhati umjereno i jako jugo, mjestimice i  vrlo jako, pri čemu će kiša ponegdje biti obilna, uz grmljavinu, a temperatura zraka će zamjetno porasti.", prognozirala je za HRT dr. sc. Nataša Strelec Mahović.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom. A i još poneka informacija može se spoznati u nekoj od mnogobrojnih emisija i priloga s meteorološkim sadržajem na različitim medijskim platformama HRT-a.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem rasploženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Dokumentarac o Jimmyju na HRTi-ju

A ako uz ove postojeće ne odviše povoljne, te sljedećih dana još nepovoljnije biometeorološke prilike, osim meteo karikatura i meteo stripa poželite još malo smijeha - na HRTi-ju potražite dokumentarac o Stjepanu Jimmyju Staniću, jednom od naših najvećih jazz, swing i šlagerskih pjevača, kontrabasistu i autoru, glazbeniku i zabavljaču osebujna stila, glasa i humora. Premda u današnje doba kada reći: "Pokloni svoj mi foto- i nema nekog smisla - budući da se mobilnim uređajima fotografije dijele možda i više nego što bi trebalo - analizirajući kojekakve ekstremne događaje, ne samo meteorološke, poput primjerice u mnogim hrvatskim mjestima rekordno tople 2018. godine ili pak ovih dana iznimnih oluja i tornada u Kubi - ima puno više razloga pitati se: "Kuda ide taj svijet?", kao što se pita kobila Suzi, koja tješi Jimmyja kad je u tuzi... Možda može i vas!?