Vremenska prognoza, 24.1.2019.

Zimski se uvjeti nastavljaju diljem kopnenog područja, posebice u istočnim i još više gorskim krajevima, gdje mjestimice ima i više od pola metra snijega, a i ponegdje na sjevernom Jadranu, gdje će osim pahulja ponovno biti i većinom jake, gdjegod i olujne bure, podno Velebita od petka do subote ujutro vjerojatno i s orkanskim udarima. Za razliku od prošlih dana, potkraj četvrtka će jaka bura zapuhati i na jugu Hrvatske. No, već u nedjelju bi nevolje na većem dijelu Jadrana moglo biti zbog često jakog juga i gdjegod obilne kiše, koja bi nakon nekoliko snježnih dana mogla padati i mjestimice u kopnenom području. Osim nje, problema će vjerojatno biti i zbog ponegdje prilično niske temperature tijekom djelomice sunčanog vikenda, a i zbog novog snijega početkom novoga tjedna.

Detaljniju prognozu po područjima i danima za HRT je pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović, iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT meteo aplikaciji.

Četvrtak - na kopnu većinom snijeg, na Jadranu jačanje bure...

Dragoslav Dragojlović: "U četvrtak će u istočnoj Hrvatskoj biti oblačno, povremeno sa slabim snijegom, koji će stvarati novi snježni pokrivač, osobito u Podunavlju. Puhat će povremeno umjeren sjeverni vjetar. Temperatura zraka uglavnom od -3 do 1 °C.

Podjednako relativno hladno bit će i u središnjoj Hrvatskoj, te također oblačno, mjestimice uz mogućnost slabog snijega. Puhat će ponegdje umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

U Gorskom kotaru i Lici i dalje oblačno povremeno sa snijegom, većinom uz stvaranje novog snježnog pokrivača. Na sjevernom Jadranu djelomice sunčano i vjetrovito. Zapuhat će umjerena, poslijepodne i navečer jaka i olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima, a ponegdje može biti i snijega nošenog burom. Temperatura zraka u gorju od -6 do -2 °C. Jutarnja temperatura uz obalu između 1 i 4 °C, u unutrašnjosti Istre malo niža, a najviša dnevna od 4 do 8 °C.

U Dalmaciji djelomice sunčano, u unutrašnjosti povremeno s umjerenom naoblakom. Zapuhat će umjerena, poslijepodne jaka i olujna bura. Jutarnja temperatura od -2 do 0 °C, uz obalu između 2 i 5, a najviša dnevna uglavnom od 5 do 11 °C, u unutrašnjosti malo niža.

Na jugu Hrvatske uglavnom suho i djelomice sunčano. U početku će puhati slab do umjeren istočnjak i jugo, zatim umjerenu, prema večeri i jaka bura. Jutarnja temperatura od 5 do 8 °C, a najviša dnevna između 8 i 12 °C."

I u petak još oborine i bura, zatim kratkotrajno smirivanje, ali na kopnu uz prilično hladna jutra...

"U petak na kopnu
još može pasti malo snijega i to uglavnom u istočnoj i gorskoj Hrvatskoj.  Puhat će i umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. U subotu će se djelomice razvedriti pa se očekuje vrlo hladno jutro. U nedjelju sa zapada novo naoblačenje, ponegdje uz kišu i snijeg, koji će vjerojatno još češći biti u prvom dijelu sljedećega tjedna.

Na Jadranu i u petak vjetrovito, s jakom i olujnom burom, na sjevernom dijelu mjestimice i orkanskom, a malo kiše može još pasti uglavnom na južnom dijelu. U subotu djelomice sunčano uz slabljenje bure, a već u nedjelju novo naoblačenje, ponegdje s kišom, te umjerenim i jakim jugom i južnim vjetrom. Početkom novoga tjedna povećava se vjerojatnost stabilnijeg i sunčanijeg vremena, većinom uz umjerenu i jaku buru.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom. A i još poneka informacija može se spoznati u nekoj od mnogobrojnih emisija i priloga s meteorološkim sadržajem na različitim medijskim platformama HRT-a.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem rasploženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.