Vremenska prognoza, 19.1.2019.

Nakon promjene vremena, većinom sa zahladnjenjem i kišom, ponegdje i obilnijom, u unutrašnjosti i snijegom, kojeg je u gorju palo većinom više od 10 cm, ponegdje i više od 20 cm, te s gdjegod jakim i olujnim vjetrom koji je onemogućavao normalno prometovanje - za vikend će se vrijeme prolazno smiriti, osobito u nedjelju. No, u subotu će još biti i mjestimične kiše i snijega, a i jakog i olujnog vjetra, a problema sa zimskim vremenom bit će i od ponedjeljka.

Detaljniju prognozu po područjima i danima za HRT je pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT meteo aplikaciji.

Subota - hladnije, još relativno vjetrovito, ponegdje uz oborine

Dragoslav Dragojlović: "U subotu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu
većinom oblačno još povremeno sa slabim oborinama, i to uglavnom snijegom, ponegdje uz stvaranje snježnog pokrivača. Puhat će povremeno umjeren sjeveroistočni vjetar. Temperatura zraka bez većeg dnevnog hoda - uglavnom između -3 i 2 °C.

Podjednaka, ujutro i mala niža temperatura bit će u središnjoj Hrvatskoj, uz pretežno oblačno vrijeme, ponegdje na sjeverozapadu uz kraća sunčana razdoblja. Mjestimice još može pasti i malo snijega. Vjetar većinom slab.

Na sjevernom Jadranu djelomice sunčano i uglavnom suho. U Lici i Gorskom kotaru umjereno i znatno oblačno ponegdje sa slabim snijegom, uz mogućnost stvaranja novog tanjeg snježnog pokrivača. Prijepodne će puhati umjerena i jaka bura, podno Velebita na udare i olujna, koja će u drugom dijelu dana oslabjeti. Temperatura zraka u gorju od -7 do -1 °C, na moru između 3 i 8 °C.

U Dalmaciji promjenljivo, mjestimice s kišom, pa i obilnijom, a u njezinoj unutrašnjosti ponegdje može biti i susnježice i snijega. Puhat će umjerena i jaka bura, a na južnom dijelu jugo. More umjereno valovito i valovito. Temperatura u unutrašnjosti od -1 do 5 °C, uz obalu između 4 i 10 °C.

Na jugu Hrvatske promjenljivo do pretežno oblačno mjestimice s kišom, pa i obilnijim pljuskovima s grmljavinom. Puhat će umjereno i jako jugo, a vidljivost ponegdje smanjena zbog kiše. Temperatura zraka uglavnom između 8 i 12 °C."

U nedjelju prolazno smirivanje, a od ponedjeljka opet...

"Idućih dana u unutrašnjosti
većinom oblačno i hladnije. U nedjelju uglavnom suho, a ostale dane padat će snijeg, uz stvaranje novog snježnog pokrivača, osobito u gorju i istočnoj Hrvatskoj. Vjetar većinom slab.

Na Jadranu u nedjelju i u sljedećem tjednu djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom. Kiše i pljuskova u ponedjeljak i četvrtak može biti posvuda, a ostale dane uglavnom u Dalmaciji. U ponedjeljak i utorak, te u četvrtak ponovo će puhati umjerena i jaka bura, samo na krajnjem jugu jugo.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom. A i još poneka informacija može se spoznati u nekoj od mnogobrojnih emisija i priloga s meteorološkim sadržajem na različitim medijskim platformama HRT-a.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem rasploženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.