Vremenska prognoza, 14.01.2019.

Dok je u većini krajeva temperatura zraka poslijepodne bila uglavnom između 7 i 12 stupnjeva, u unutrašnjosti Dalmacije, posebno u Zagori, bilo je hladnije. Tako je u 13 sati u Imotskom temperatura bila 3, a u Sinju samo 1 stupanj.

I sutra će vjerojatno u tim krajevima biti hladnije nego drugdje pa ondje, osim kiše, može biti i susnježice, u višim predjelima i snijega. A na njega treba računati i u višem gorju Like i Gorskoga kotara.

Sutra će se svojom glavninom sjevernije od nas premještati hladna fronta. A iznad Italije stvorit će se ciklona koja će se pomaknuti prema jugu Apeninskog poluotoka.

Stoga će u istočnoj Hrvatskoj ponedjeljak početi oblacima i mjestimičnom kišom. Već se prijepodne predviđa djelomično razvedravanje, no i sredinom dana ponegdje još može pasti malo kiše. Zapuhat će sjeverozapadnjak koji u Baranji i istočnoj Slavoniji može biti jak. Dnevna temperatura zraka kao danas ili malo viša, a slično se očekuje i u središnjim predjelima. Naglasiti treba da će i jutarnje vrijednosti temperature biti pozitivne u većini područja. I ovdje će u noći i ujutro biti oblaka i kiše nakon čega će prevladavati sunčano, samo još mjestimice uz mogućnost za malo kiše. I tu će biti relativno vjetrovito, posebno u Međimurju i Podravini, uz umjeren, na udare i jak sjeverozapadnjak.

Kiše će biti ponegdje i u Hrvatskom primorju, i to posebno u prvome dijelu dana, a u Istri je vjerojatnost za nju mala. I u gorju je izgledna kiša pri čemu će u najvišim predjelima padati i susnježica i snijeg. Na moru će nakon juga i jugozapadnjaka okrenuti na sjeverac i buru koja će prema kraju dana biti jaka, mjestimice s olujnim udarima.

I na srednjem Jadranu najprije će puhati jugo, zatim poslijepodne i navečer bura i sjeverac, na udare jaki, pa i olujni. Povremeno će biti kiše, osobito u prvome dijelu dana, kada je u Zagori ponegdje moguća susnježica i snijeg. A od sredine dana očekuju se dulja sunčana razdoblja. Temperatura zraka, i jutarnja i dnevna, u dijelu Zagore bit će niža nego u ostalim dijelovima Hrvatske, a i na jugu Jadrana predviđa se manje toplo nego na sjeveru. I tu će puhati jugo i istočnjak pa jugozapadnjak te navečer i u noći sjeverac i bura koji mogu imati i olujne udare. More pritom umjereno valovito i valovito. U prvome dijelu dana oblačnije uz povremenu kišu koja je moguća i poslijepodne, kada ipak treba računati na sunčana razdoblja. U Konavlima ujutro može biti i snijega.

U utorak hladnije, osobito ujutro, te i dalje u nekim dijelovima unutrašnjosti povremeno vjetrovito. Prevladavat će pritom sunčano, no poslijepodne uz više oblaka na krajnjem je istoku moguć slab snijeg. Od srijede toplije uz jugozapadnjak, a četvrtak donosi kišu u krajeve uz Jadran.

Na Jadranu također od srijede viša temperatura zraka, a zapuhat će jugo koji će u četvrtak, kada se očekuje kiša, jačati. U utorak i srijedu pak uglavnom sunčano, prekosutra još s jakom burom i sjevercem koji će slabjeti prema kraju dana.