Vremenska prognoza, 9.1.2019.

Tlak zraka naglo je pao pa se od jutra do sada spustio u većini područja za više od 10 hektopaskala. Nastavit će padati i idućih sati, do sutra prijepodne, a onda će u drugome dijelu srijede opet početi rasti.

Porast tlaka donijet će i barem djelomično razvedravanje u većini područja. A zatim će zapuhati sjeverni vjetar na kopnu te bura na moru, koja će najjača biti u četvrtak. Naši će krajevi sutra biti u prostranom ciklonalnom polju, pri čemu će jedno od središta ciklone biti na jugu Italije.

Sa zapada će pak prema kraju dana jačati utjecaj anticiklone. Na istoku Hrvatske sutra će tako biti promjenljivo oblačno. Povremeno u nekim krajevima treba računati na malo kiše, a uglavnom navečer i u noći i na snijeg. Vjetar će u noći i ujutro biti ponegdje umjeren zapadni i sjeverozapadni.

Najniža jutarnja temperatura predviđa se od -2 do 1, a najviša će dnevna biti između 3 i 5 stupnjeva. Sunčanih će razdoblja biti i u zapadnijim predjelima. No i ondje je ponegdje moguće malo kiše, a kao na istoku, potkraj dana te u noći i snijega.

Uz slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni, navečer i sjeverni vjetar - temperatura zraka od jutarnjih -1 do 1 danju će porasti do vrijednosti između 4 i 6 stupnjeva.

Na sjevernom Jadranu djelomice sunčano, samo ponegdje uz malo kiše. A u dijelu Gorskoga kotara i Like, gdje će biti oblačnije nego na moru, mjestimice i s maglom, može pasti i malo snijega. Jugozapadni i zapadni vjetar će oslabjeti i okrenuti potkraj dana na sjeveroistočni. Na Jadranu će navečer i u noći jačati bura.

I u Dalmaciji će također potkraj srijede okrenuti na buru. A u prvome dijelu dana još će ponegdje puhati jugo, zatim sjeverozapadnjak i sjeverac. More većinom malo, ponegdje umjereno valovito. Pritom će prijepodne biti dosta oblaka uz mjestimice malo kiše, a uglavnom u Zagori i snijega. Najviša temperatura od 5 do 9 stupnjeva, koliko se predviđa i na krajnjem jugu Hrvatske. Ondje će prvi dio srijede obilježiti oblaci i mjestimične oborine - osim kiše, treba računati i na susnježicu i snijeg, poglavito u Konavlima, u dolini Neretve te u višim predjelima na Pelješcu. Nakon juga zapuhat će sjeverozapadnjak i sjeverac, a navečer i u noći bura.

U četvrtak ponovno oblačno s povremenim snijegom, uglavnom slabim, samo ponegdje uz stvaranje tanjeg snježnog pokrivača. Zapuhat će sjeverni vjetar, kojega će biti i u manje oblačni petak kada je malo snijega moguće još većinom u gorju. U subotu je izgledan porast dnevne temperature uz jugozapadni vjetar.

Na Jadranu se malo kiše, ali mjestimice i snijega, predviđa prekosutra još na jugu, a snijega nošenog burom može biti i podno Velebita. Bura koja će zapuhati potkraj srijede - u četvrtak će jačati, a u drugome dijelu petka slabjeti. Dnevna temperatura zraka neće se previše promijeniti, a pojedina jutra opet bi mogla donijeti negativne temperaturne vrijednosti.