Vremenska prognoza, 5.1.2019.

Idete li u subotu na Sljeme bodriti skijašice - imajte toplu odjeću i obuću, i računajte na malo snijega te često umjeren vjetar. Snijega će povremeno biti i u nizinama, osobito istočnim, a u zapadnim je krajevima moguća i susnježica, na Jadranu pak ponegdje malo kiše, uglavnom poslijepodne. Bura i sjevernjak će oslabjeti, ali će još i ujutro ponegdje biti jaki. Zimski će se ugođaj nastaviti i u nedjelju, a i u sljedećem tjednu.

Detaljniju prognozu po danima i područjima za HRT je pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing., iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT meteo aplikaciji.

Subota - povremene oborine, relativno hladno

Tomislav Kozarić
: "U subotu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu ostati dovoljno hladno i padat će samo snijeg. I to osobito u drugom dijelu dana uz stvaranje snježnog pokrivača. Uglavnom slab jugozapadnjak, prema kraju dana u okretanju na umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak, a najviša temperatura oko 0 °C.

U središnjoj Hrvatskoj povremeno slab snijeg, poslijepodne uz porast temperautre i susnježica, moguće i kiša, a prevladavat će oblačno. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i zapadni, navečer i sjeverozapadni. Najniža temperatura od -5 do -2 °C, a poslijepodne i do 4 °C.

U gorju i na sjevernom Jadranu umjereno do pretežno oblačno, uglavnom poslijepodne u gorju ponegdje slab snijeg, ponajprije u Lici, a na moru podno Velebita moguće malo kiše. Vjetar na sjevernom Jadranu slab do umjeren sjeverozapadni, a najviša temperatura oko 7 °C. U gorju najniža jutarnja temperatura oko -6 °C.

Na srednjem Jadranu naoblačenje, uglavnom prema kraju dana mjestimice s kišom, u unutrašnjosti Dalmacije i slabim snijegom. Puhat će slab do umjeren, na otvorenom moru do jak sjevernjak i sjeverozapadnjak uz umjereno valovito more. Najviša temperatura od 3 °C u Zagori do 8 °C na obali i otocima.

I na jugu Hrvatske vjetar će oslabjeti, pa se ujutro ponegdje očekuju "minusi", osobito u dolini Neretve i Konavlima, a najviša temperatura do 8 °C. U početku će biti dosta sunca, a zatim će se naoblačiti, no uglavnom bez oborina. Puhat će slaba do umjerena bura i sjeverac, a poslijepodne i sjeverozapadnjak."

Od nedjelje - i dalje relativno hladno, uz povremene oborine, ponegdje i jak vjetar

"Na Jadranu će i u iduća dva dana biti promjenljive naoblake, u nedjelju i mjestimice malo kiše. Od utorka poslijepodne oblačnije i češće kiša, a u srijedu i obilnija. Ponovno će zapuhati jaka bura, a slabjeti će u utorak, te u srijedu okrenuti na jugo i jugozapadnjak. U nedjelju prolazno toplije, a zatim do utorka opet niža temperatura.

Na kopnu u nedjelju povremeno snijeg, susnježica, pa i kiša koja se može smrzavati na tlu. U ponedjeljak opet hladnije uz ponegdje malo snijega, a zatim manje hladno i s povremenim oborinama, osobito u srijedu. Snijeg se pritom očekuje ponajprije u Lici i Slavoniji. Pripazite zbog moguće poledice. Sjeverni i sjeverozapadni vjetar će oslabjeti i u utorak okrenuti na južni i jugozapadni.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić.

A kakva je dugoročna prognoza za prvi dio 2019. godine, kao i podsjetnik na neke meteorološke događaje u iznadprosječno toploj, ponegdje čak i rekordnoj 2018. - može se pogledati u internetskom Meteo kutku HRT-a.

O COP 24 u Temi dana i Studiju 4 HTV-a

O iznadprosječnoj toplini ove godine te još više o drugim vremenskim ekstremima i njihovim uzročnicima, kao i o konferenciji o klimatskim promjenama (COP24), koja je nedavno održana u Katowicama, govorilo se nedavno u Temi dana na HTV1, u kojoj su gostovali dr. sc. Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike i meteorolozi DHMZ-a: dr. sc. Ivan Guettler i dr. sc. Krešo Pandžić.
Za spas klime trebamo promijeniti stil života
O istoj temi razgovaralo se više puta i u Studiju 4, gdje je, između ostalih, gostovao i prof. dr. sc. Branko Grisogono, s Geofizičkog odsjeka PMF-a.

Fotosinteza, Andromeda, Kopernik, MI6...

Prof. dr. sc. Grisogono, kao i dr. sc. Guettler, još su podrobnije o globalnom, a i lokalnom zatopljenju, te posljednjem izvještaju Međuvladinog panela za klimatske promjene i ekološkoj osviješćenosti nedavno govorili u emisijama Fotosinteza i Andromeda Drugog programa Hrvatskog radija, a istim je aktualnim temama bio posvećen i Treći element na HRT3 od 17. studenoga 2018., u kojem su govorili akademik Mirko Orlić i mr. sc. Lidija Srnec.

Poneka se meteorološka zanimljivost i aktualnost mogla spoznati i na nedavnim međunarodnim meteorološkim skupovima u Zagrebu.

Škola meteoroloških pojmova

A već godinama se svake subote može čuti i na Drugom programu Hrvatskog radija - u Školi meteoroloških pojmova, koju pripremaju urednica Tina Košćec i Lovro Kalin, dipl. ing., voditelj Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a.

O toj iznimnoj toplini dosadašnjeg dijela godine, ne samo u Hrvatskoj nego i drugdje po svijetu posvećeno je i najnovije priopćenje Svjetske meteorološke organizacije, dostupno i na hrvatskome jeziku.

HRT METEO

Informacije pak o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom. A i još poneka informacija može se spoznati u nekoj od mnogobrojnih emisija i priloga s meteorološkim sadržajem na različitim medijskim platformama HRT-a.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem rasploženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.