Zaštitite osjetljivije bilje, dogrijavajte staklenike...

Izrazito hladno vrijeme očekuje se i u sljedećem tjednu. Najniža dnevna temperatura zraka u kontinentalnim će krajevima cijeli tjedan biti ispod 0 °C, a prema kraju tjedna očekuju se vrijednosti i oko -9 °C u ravničarskim predjelima te oko -11 °C u gorju. Uzduž jadranske obale također vrlo hladno, ponegdje moguće i oko -4 °C do kraja razdoblja. Budite na oprezu od mogućeg smrzavanja osjetljivog bilja. Najviša dnevna temperatura zraka očekuje se sredinom tjedna i to do 5 °C na kontinentu te do 10 °C u Dalmaciji.

Povremeno snijeg, na Jadranu kiša

U većini kontinentalnih krajeva povremeno će biti snijega, a na Jadranu kiše, osobito sredinom tjedna, u Dalmaciji i obilnije. Kako se uz to očekuju i mjestimično jaki udari vjetra, s radovima oko rezidbe maslinika bolje je pričekati stabilnije i toplije vrijeme, a osjetljive agrume dodatno zaštititi.

Dogrijavajte staklenike i plastenike, zaštitite voćke...

Hladni dani pred nama zahtijevaju posebnu brigu oko dogrijavanja staklenika i plastenika. Voćke bi mogle biti na udaru glodavaca i divljači u potrazi za hranom, stoga ako već niste zaštitite koru drveća.  Nije na odmet ni obići oranice te u slučaju pojave jače pokorice traktorskom mehanizacijom razbiti deblje slojeve i omogućiti protok zraka.

Smrzavanje tla moguće mjestimice i uzduž Jadrana

U površinskom sloju i dalje se očekuje smrzavanje tla u kontinentalnim krajevima, pa čak i mjestimice uzduž Jadrana, dok se na 10 cm dubine srednja dnevna temperatura tla očekuje oko 1°C u nizinama, te oko 5 °C na jugu Dalmacije. 

Dakle, kako se očekuje niska temperatura zraka tijekom noći i jutra, osjetljivo bilje dodatno zaštitite, a životinjama osigurajte dostup pitkoj vodi tijekom dana.
Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je u nedjelju na HTV1 u 12,30 sati te u ponedjeljak u 14,05 sati, a i na HRTi platformi.