Bazilika Sv. Petra u Pučišćima

Do sada jedina replika bazilike Svetog Petra, stara sto godina i izrađena od gipsa, čuva se u Vatikanskom muzeju. No, u našim Pučišćima izrađena je prva u svijetu replika bazilike od kamena. Naravno - bračkog. Prvi donosimo tko je autor i kako izgleda.

Pučišća, srce kamenog otoka Brača. U njima prva na svijetu kamena replika bazilike sv. Petra. Od bračkog kamena. Savršenstvo minijature.

Izradio ju je Josip Radić, umirovljeni časnik Hrvatske vojske. Pučišćanin koji je od  kamena pobjegao i kamenu se vratio. Samouki umjetnik, autor zadivljujućih replika zvonika i crkava. Kruna rada - bazilika.

- Ona je i izvana i iznutra kao prava. Postavio sam unutra stupove baš kao kod prave da drže baziliku - kaže.

Bazilika teži oko dvjesto kilograma. U omjeru 1:200. Gradila se prema originalnim nacrtima iz Vatikanskog muzeja zahvaljujući Pučišćaninu nadbiskupu Nikoli Eteroviću, apostolskom nunciju. Pet godina.

Bazilika sv. Petra, remek-djelo graditeljstva i umjetnosti, posebno je mjesto za vjernike. Iz nje Papa šalje poruke gradu i svijetu. Balkon je i Radić izradio. Pokušat će napraviti i malog kamenog papu, kaže.

Inače bazilika je pri kraju. Još kupola, križevi, gotova će biti do Uskrsa. Autor je zadovoljan, nije ni sam vjerovao, kaže da će ovo napravitiu. Trebalo je strpljenje, na tisuće sati rada, promišljanja, pokušaja. Odvojiti se od nje bit će teško.

Joškova je želja da replika obiđe Hrvatsku. A onda smiraj nađe u Vatikanskom muzeju. Na čast klesarske tradicije i bračkog kamena.