Vremenska prognoza, 3.1.2019.

Kao i tijekom srijede, i sljedećih ćemo dana zimske motive gledati i u živo, a ne samo na kalendaru DHMZ-a, koji možete i sami ispisati s internetske strance DHMZ-a. Pritom će do petka najviše nevolja na većini Jadrana prouzročiti jaka i olujna, ponegdje na udare i orkanska bura i sjeverni vjetar, koji će otežavati, gdjekad i prekidati promet, ne samo uz obalu, nego i do nekih otoka, a i pojačavati osjećaj hladnoće. Osim vjetra i "minusa", zimski će ugođaj povremeno stvarati i snježne pahulje, osobito na kopnu, gdje je u prometu nužan oprez i zbog mjestimične poledice.

Detaljniju prognozu po danima i područjima za HRT je pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, može se naći u HRT meteo aplikaciji, koja od prošloga ljeta postoji i na engleskom i njemačkom jeziku:

Četvrtak - vjetrovito, hladnije, povremene oborine

Dunja Plačko-Vršnak: "U četvrtak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu
biti umjereno do pretežno oblačno, uz poneku pahulju snijega. Puhat će umjeren do jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura između -5 i -2 °C, a najviša dnevna oko 2 °C.

u središnjoj Hrvatskoj vjetrovito, uz umjeren i jak sjeverni vjetar, koji ponegdje može imati i olujne udare, osobito u Međimurju i Podravini. Uz promjenljivu naoblaku, povremeno će biti snijega, posebice u drugom dijelu dana. Najniža jutarnja temperatura između -5 i -3 °C, a najviša dnevna od 2 do 4 °C.

Povremenog snijega poslijepodne i navečer bit će i u gorju. Na sjevernom Jadranu najprije djelomice sunčano, a poslijepodne raste vjerojatnost za povremenu kišu, pa i snijeg nošen jakim vjetrom i to ne samo uz obalu već i na otocima. Puhat će umjeren i jak sjeveroistočnjak, na sjevernom Jadranu jaka i olujna bura, uglavnom podno Velebita i s orkanskim udarima, koji će pojačavati osjećaj hladnoće prouzročen padom temperature.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije djelomice sunčano uz jaku i olujnu, na udare ponegdje i orkansku buru i sjeverni vjetar. Mjestimice je moguća slaba kiša, ali i snijeg nošen jakim vjetrom. Jutro hladno uz temperaturu od -6 do -2 °C, uz obalu između -1 i 3 °C, a najviša dnevna uglavnom od 2 do 6 °C.

I na jugu Hrvatske jaka i olujna, na udare i orkanska bura, uz valovito i jače valovito more. Bit će djelomice sunčano uz temperaturu između 3 i 6 °C, ali će se zbog vjetra činiti hladnije."

Od petka - povremeno vjetrovito, a i mjestimične oborine

"Na Jadranu
će vjetrovito biti i u prvom dijelu petka, a zatim će vjetar oslabjeti. U nedjelju će ponovno zapuhati umjerena, ponegdje i jaka bura. Pritom će biti djelomice sunčano, oblačnije na sjevernom dijelu, a povremeno može biti slabe kiše, pa i poneke pahulje snijega. Bit će hladno, najmanje u nedjelju. Početkom novoga tjedna većinom suho, ali ponovno hladnije.

Na kopnu do kraja tjedna i početkom novoga pravo zimsko vrijeme - umjereno do pretežno oblačno i hladno, povremeno sa slabim snijegom te zamjetnijim sjevernim i sjeveroistočnim vjetrom u petak te ponovno u nedjelju, vjerojatno i ponedjeljak.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak.A kakva je dugoročna prognoza za prvi dio 2019. godine, kao i podsjetnik na neke meteorološke događaje u iznadprosječno toploj, ponegdje čak i rekordnoj 2018. - može se pogledati u internetskom Meteo kutku HRT-a.

O COP 24 u Temi dana i Studiju 4 HTV-a

O iznadprosječnoj toplini ove godine te još više o drugim vremenskim ekstremima i njihovim uzročnicima, kao i o konferenciji o klimatskim promjenama (COP24), koja je nedavno održana u Katowicama, govorilo se nedavno u Temi dana na HTV1, u kojoj su gostovali dr. sc. Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike i meteorolozi DHMZ-a: dr. sc. Ivan Guettler i dr. sc. Krešo Pandžić.
Za spas klime trebamo promijeniti stil života
O istoj temi razgovaralo se više puta i u Studiju 4, gdje je, između ostalih, gostovao i prof. dr. sc. Branko Grisogono, s Geofizičkog odsjeka PMF-a.

Fotosinteza, Andromeda, Kopernik, MI6...

Prof. dr. sc. Grisogono, kao i dr. sc. Guettler, još su podrobnije o globalnom, a i lokalnom zatopljenju, te posljednjem izvještaju Međuvladinog panela za klimatske promjene i ekološkoj osviješćenosti nedavno govorili u emisijama Fotosinteza i Andromeda Drugog programa Hrvatskog radija, a istim je aktualnim temama bio posvećen i Treći element na HRT3 od 17. studenoga 2018., u kojem su govorili akademik Mirko Orlić i mr. sc. Lidija Srnec.

Poneka se meteorološka zanimljivost i aktualnost mogla spoznati i na nedavnim međunarodnim meteorološkim skupovima u Zagrebu.

303. Škola meteoroloških pojmova

A već godinama se svake subote može čuti i na Drugom programu Hrvatskog radija - u Školi meteoroloških pojmova, koju pripremaju urednica Tina Košćec i Lovro Kalin, dipl. ing., voditelj Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a.

O toj iznimnoj toplini dosadašnjeg dijela godine, ne samo u Hrvatskoj nego i drugdje po svijetu posvećeno je i najnovije priopćenje Svjetske meteorološke organizacije, dostupno i na hrvatskome jeziku.

HRT METEO

Informacije pak o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom. A i još poneka informacija može se spoznati u nekoj od mnogobrojnih emisija i priloga s meteorološkim sadržajem na različitim medijskim platformama HRT-a.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem rasploženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.