Bilje: "Advent bez struje"

"Advent bez struje". Naziv je to trodnevne manifestacije koja se održava u Bilju. Posjetiteljima nudi ozračje došašća kakvo je nekada vladalo u tim krajevima.

Uz svjetlost lampiona, fenjera i otvorenih ognjišta u Bilju se okupljaju prijatelji, susjedi i mnogobrojni gosti. Na "Adventu bez struje" svatko je mogao kušati omiljeni zalogaj ili popiti nešto za zagrijavanje.

A Baranja je i nadaleko poznat ribolovni kraj pa je, uz sveprisutan fiš-paprikaš, posebno tražena bila riječna kraljica - babuška.

"Riba se najprije očisti, odstoji, onda se malo osuši, prije početka posolimo je malo. Kad se krene peć nasjecka se, da kosti nema, na svinjskoj masti i na ulju se peče“, naglašava Slavko Hundrić, predsjednik ŠRD-a "Karas", Bilje.

Riba povezuje ljude. U općini Bilje posljednjih godina raste broj  gostiju s hrvatskog juga.

Ima jako puno Dalmatinaca, znači, gosti su nam došli s mora, oni sada odmaraju, a mi radimo i evo, nadamo se da smo im dobri domaćini“, govori Danijela Mihaljević, direktorica TZ-a općine Bilje

Organizatori poručuju da je "Advent bez struje" i svojevrsno putovanje u prošlost, u neko jednostavnije i mirnije vrijeme.