Vremenska prognoza, 21.12.2018.

I u petak, na prvi kalendarski dan zime, ponegdje je još moguća poledica, ali znatno rjeđe nego u četvrtak - uglavnom u istočnoj Hrvatskoj. Osim promjenljive naoblake i samo mjestimice malo kiše bit će i sunčanih razdoblja, na kopnu gdjegod i magle, a poslijepodne i često umjerenog, ponegdje i jakog jugozapadnjaka.

Od subote još toplije, te i dalje promjenljivo, a od utorka ponovno malo hladnije, na Jadranu uz buru. Pritom bi se mjestimice u gorju na Božić ipak mogle dogoditi i pahulje, a riječ "ipak" koristi se i kod još nekih "događaja", od kojih će neki trajati barem godinu dana.

A evo i detaljne prognoze po danima i područjima koju je za HRT pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing., iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a.

Petak - toplije, jača jugozapadnjak, samo ponegdje još malo kiše

"U Slavoniji, Baranji i Srijemu u noći i ujutro još povremena kiša, koja se može smrzavati na tlu uz temperaturu od -4 do -2 °C. U nastavku dana uz dosta oblaka bit će i sunčanih razdoblja, a mjestimice i magle. Zapuhat će prema večeri umjeren, na udare ponegdje vjerojatno i jak jugozapadnjak. Najviša temperatura bit će između 2 i 6 °C.

U središnjoj će Hrvatskoj biti od 5 do 8 °C, a ujutro između -3 i 0 °C. Bit će uglavnom bez oborine, ponegdje uz maglu, a u mnogim mjestima i barem kraća sunčana razdoblja. Od sredine dana puhat će umjeren, u Hrvatskom zagorju, Međimurju i Podravini i jak jugozapadni vjetar.

Na vjetrovito poslijepodne treba računati i u gorskoj Hrvatskoj. Na sjevernom pak Jadranu vjetar većinom slab, prema kraju dana ponegdje umjeren jugozapadni, na otvorenome sjeverozapadni. Bit će umjereno i znatno oblačno, s kišom u drugome dijelu dana mjestimice u Hrvatskom primorju te u Gorskome kotaru i Lici. Ujutro će pak u gorju te u unutrašnjosti Istre biti mjestimične magle.

Sjeverozapadnjaka će na otvorenome biti i na srednjem Jadranu. Uz obalu pak u noći i ujutro još mjestimice jugo, a potkraj dana jugozapadni vjetar. Uz promjenljivu naoblaku kiše će još ponegdje biti u noći te tijekom jutra, a prema jugu i poslije. Najviša dnevna temperatura bit će između 10 i 15 °C.

Podjednako toplo i na jugu Hrvatske, uz mjestimičnu kišu uglavnom u prvome dijelu dana. Puhat će slabo i umjereno jugo, ponegdje i istočnjak, a prema kraju dana sjeverozapadnjak i zapadnjak. More većinom malo valovito, mjestimice i umjereno."

Od subote do ponedjeljka još toplije, te i dalje promjenljivo, a od utorka...

"Sljedećih dana na kopnu
još toplije, te promjenljivo oblačno, s maglom osobito u nedjelju. Mjestimične će kiše biti osobito u subotu i ponedjeljak, kada će i jugozapadnjak biti najčešći i najjači. Potkraj ponedjeljka velika je vjerojatnost jačanja sjeveroistočnjaka, s kojim će opet stići hladniji zrak pa će na Božić i poslije njega temperatura zraka opet biti niža, ali ne kao prošlih dana.

I na Jadranu relativno toplo i promjenljivo, s kišom u subotu uglavnom mjestimice na sjevernom dijelu, a na Badnjak duž cijele obale, te uz jugo i jugozapadnjak, osobito u subotu i ponedjeljak. Od utorka većinom suho i sunčanije, uz buru, te malo hladnije."

Završio COP 24

O iznadprosječnoj toplini ove godine te još više o drugim vremenskim ekstremima i njihovim uzročnicima, kao i o konferenciji o klimatskim promjenama (COP24), koja je u subotu završila u Katowicama, govorilo se nedavno u Temi dana na HTV1, u kojoj su gostovali meteorolozi DHMZ-a: dr. sc. Ivan Guettler i telefonskim putem iz Katowica dr. sc. Krešo Pandžić, a i dr. sc. Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.
Za spas klime trebamo promijeniti stil života
Istoj temi bio je posvećen i razgovor s prof. dr. sc. Brankom Grisogonom, s Geofizičkog odsjeka PMF-a u Studiju 4, u kojem je u utorak, 18. prosinca ponovno gostovao i dr. sc. Krešo Pandžić, ali ovaj put u živo u studiju.

Fotosinteza, Andromeda, Kopernik, MI6...

Prof. dr. sc. Grisogono, kao i dr. sc. Guettler, još su podrobnije o globalnom, a i lokalnom zatopljenju, te posljednjem izvještaju Međuvladinog panela za klimatske promjene i ekološkoj osviješćenosti nedavno govorili u emisijama Fotosinteza i Andromeda Drugog programa Hrvatskog radija, a istim je aktualnim temama bio posvećen i Treći element na HRT3 od 17. studenoga 2018., u kojem su govorili akademik Mirko Orlić i mr. sc. Lidija Srnec.

Poneka se meteorološka zanimljivost i aktualnost mogla spoznati i na nedavnim međunarodnim meteorološkim skupovima u Zagrebu.

301. Škola meteoroloških pojmova

A već godinama se svake subote može čuti i na Drugom programu Hrvatskog radija - u Školi meteoroloških pojmova, koju pripremaju urednica Tina Košćec i Lovro Kalin, dipl. ing., voditelj Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a. Ove je subote bila 301. emisija - posvećena nedavno preminulom mr. sc. Milanu Sijerkoviću, a u sljedećoj će početi sažeta meteorološka analiza 2018. godine.

O studenome, jeseni, prosincu, zimi...

O analizi nekih događaja tijekom studenoga i jeseni, kao i dugoročnim prognozama za cijelu zimu, ne samo za Hrvatsku, nego i za Sredozemlje i okolne zemlje, može se pročitati u internetskom Meteo kutku HRT-a, te još podrobnije - na stranicama DHMZ-a, gdje se nalazi i službena klimatološka ocjena iznadprosječno toplog studenoga te ponegdje čak rekordno tople jeseni.

O toj iznimnoj toplini dosadašnjeg dijela godine, ne samo u Hrvatskoj nego i drugdje po svijetu posvećeno je i najnovije priopćenje Svjetske meteorološke organizacije, dostupno i na hrvatskome jeziku.

HRT METEO

Informacije pak o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom. A i još poneka informacija može se spoznati u nekoj od mnogobrojnih emisija i priloga s meteorološkim sadržajem na različitim medijskim platformama HRT-a.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem rasploženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.