Podzemne osječke grobnice

Udruga "Moj Osijek" nastoji spasiti od zaborava legende i stare priče grada na Dravi. Uz stručno vodstvo zavirili su ispod donjogradske župne crkve Preslavnoga imena Marijina.

Gradnja barokne crkve Preslavnoga imena Marijina, nadaleko poznate i izdaleka prepoznatljive po prekrasnom tornju, počela je 1714. Nakon franjevačke crkve u Tvrđi, najstarija je osječka župna crkva. A oko nje nekada je bilo groblje.

- Od 1714. pa nadalje ovdje su se se pokapali mrtvi oko crkve - cijelo 18. stoljeće do Josipa II. Imamo čak cjenik, otkro je vlč. Ivan Jurić, župnik župe Preslavnoga Imena Marijina i dekan Osječkog istočnog dekanata.

A ispod crkve, što ni mnogi Osječani ne znaju - podzemna je grobnica. Zanimljiv dio povijesti grada.

- Ovdje je zanimljivost pokapanja to što je po završetku crkve koje je bilo 1774. godine ukupano samo troje uglednika grada - jedan pekar, jedan  sudac i jedan crkveni nadstojnik - kaže Vlado Pest, predsjednik Udruge za poljepšanje grada "Moj Osijek".

Jer već je 1783. izašla naredba austrijskog cara Josipa II. o zabrani pokapanja u crkvama. Posmrtni ostaci trojice pokojnika premješteni su na današnje Donjogradsko groblje. No svi koji su na Dušni dan zavirli u ukopno podzemlje donjogradske crkve Preslavnoga imena Marijina - oduševljeni!

Pogledajte prilog!