Vremenska prognoza, 20.12.2018.

Za razliku od dugoročnijih prognoza, one za nekoliko dana unaprijed prilično su postojane. Stoga će i prema najnovijima u četvrtak prevladavati oblačno, povremeno s kišom, u unutrašnjosti ponegdje vjerojatno i snijegom, pri čemu će se oborine na kopnu mjestimice smrzavati na hladnoj podlozi. Na Jadranu nevolje nekima može stvarati i gdjegod prolazno jako jugo, na udare i olujno.

U nastavku tjedna i početkom novoga porast temperature zraka pa će ponovno diljem Hrvatske biti iznadprosječno toplo za doba godine, ali promjenljivo, uz povremenu mjestimičnu kišu, osobito na Jadranu i područjima uz njega.
Uostalom, evo i detaljne prognoze koju je Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing, meteorologinja DHMZ-a pripremila za HRT:

Četvrtak - jugo, povremene oborine, na kopnu ponegdje poledica

"U Slavoniji, Baranji i Srijemu ujutro magla i niski oblaci, zatim su moguća sunčana razdoblja, a prema večeri mjestimice slabe oborine, uglavnom kiša koja se može smrzavati na hladnoj podlozi, ponajprije u zapadnoj Slavoniji. Jutarnja temperatura između -8 i -4 °C, a najviša dnevna oko 0 °C.

U središnjoj Hrvatskoj pretežno oblačno, mjestimice ujutro i maglovito. Povremeno će biti slabih oborina na granici kiše i snijega, koje se mogu smrzavati na tlu uz stvaranje poledice. Jutarnja temperatura između -4 i -1 °C, a najviša dnevna od 0 do 2 °C.

U gorju će u početku biti susnježice i snijega, zatim također kiše koja će se smrzavati na hladnom tlu, a poledica je moguća i u unutrašnjosti Istre. Na sjevernom Jadranu će uz oblačno vrijeme povremeno biti kiše te umjerenog i jakog juga koje će prema kraju dana slabjeti. Jutarnja temperatura od -6 do -1 °C, na moru od 4 do 7 °C, a najviša dnevna od 1 do 4 °C, na Jadranu od 8 do 11 °C.

Na srednjem i južnom Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom, koja se na kopnu u početku može smrzavati na podlozi. Puhat će umjereno i jako jugo uz umjereno valovito, ponegdje i valovito more. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti između -3 i -1 °C, na Jadranu od 5 do 8 °C, a najviša dnevna između 12 i 14 °C, u unutrašnjosti oko 7 °C."

Od petka - promjenljivo, ponegdje kiša, iznadprosječno toplo

"Do kraja ovoga tjedna i početkom novoga
od kopnenih će krajeva slabe kiše biti većinom u gorju te unutrašnjosti Istre i Dalmacije. Osim promjenljive naoblake valja računati i na mjestimičnu jutarnju maglu. Puhat će povremeno umjeren jugozapadnjak, osobito u petak i subotu. Temperatura zraka bit će ponovno iznadprosječno visoka.

I na Jadranu toplije nego prošlih dana, ali i promjenljivo uz mjestimičnu kišu, osobito na sjevernom dijelu. Puhat će povremeno umjeren sjeverozapadnjak i jugozapadnjak, na jugu većinom jugo."

Završio COP 24

O iznadprosječnoj toplini te još više o drugim vremenskim ekstremima i njihovim uzročnicima, kao i o konferenciji o klimatskim promjenama (COP24), koja je u subotu završila u Katowicama, govorilo se nedavno u Temi dana na HTV1, u kojoj su gostovali meteorolozi DHMZ-a: dr. sc. Ivan Guettler i telefonskim putem iz Katowica dr. sc. Krešo Pandžić, a i dr. sc. Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.
Za spas klime trebamo promijeniti stil života
Istoj temi bio je posvećen i razgovor s prof. dr. sc. Brankom Grisogonom, s Geofizičkog odsjeka PMF-a u Studiju 4, u kojem je u utorak, 18. prosinca ponovno gostovao i dr. sc. Krešo Pandžić, ali ovaj put u živo u studiju.

Fotosinteza, Andromeda, Kopernik, MI6...

Prof. dr. sc. Grisogono, kao i dr. sc. Guettler, još su podrobnije o globalnom, a i lokalnom zatopljenju, te posljednjem izvještaju Međuvladinog panela za klimatske promjene i ekološkoj osviješćenosti nedavno govorili u emisijama Fotosinteza i Andromeda Drugog programa Hrvatskog radija, a istim je aktualnim temama bio posvećen i Treći element na HRT3 od 17. studenoga 2018., u kojem su govorili akademik Mirko Orlić i mr. sc. Lidija Srnec.

Poneka se meteorološka zanimljivost i aktualnost mogla spoznati i na nedavnim međunarodnim meteorološkim skupovima u Zagrebu.

301. Škola meteoroloških pojmova

A već godinama se svake subote može čuti i na Drugom programu Hrvatskog radija - u Školi meteoroloških pojmova, koju pripremaju urednica Tina Košćec i Lovro Kalin, dipl. ing., voditelj Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a. Ove je subote bila 301. emisija - posvećena nedavno preminulom mr. sc. Milanu Sijerkoviću, a u sljedećoj će početi sažeta meteorološka analiza 2018. godine.

O studenome, jeseni, prosincu, zimi...

O analizi nekih događaja tijekom studenoga i jeseni, kao i dugoročnim prognozama za cijelu zimu, ne samo za Hrvatsku, nego i za Sredozemlje i okolne zemlje, može se pročitati u internetskom Meteo kutku HRT-a, te još podrobnije - na stranicama DHMZ-a, gdje se nalazi i službena klimatološka ocjena iznadprosječno toplog studenoga te ponegdje čak rekordno tople jeseni.

O toj iznimnoj toplini dosadašnjeg dijela godine, ne samo u Hrvatskoj nego i drugdje po svijetu posvećeno je i najnovije priopćenje Svjetske meteorološke organizacije, dostupno i na hrvatskome jeziku.

HRT METEO

Informacije pak o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom. A i još poneka informacija može se spoznati u nekoj od mnogobrojnih emisija i priloga s meteorološkim sadržajem na različitim medijskim platformama HRT-a.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem rasploženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.