Omamina kuharica - kako su jela pripremale naše bake

"Omamina kuharica" dvojezična je zbirka tradicionalnih suhopoljskih recepata koje su prikupljali i tako sačuvali od zaborava učenici i nastavnici Osnovne škole Suhopolje. Razgledati je možete u Staroj apoteci u Suhopolju, a možda tako dobijete i inspiraciju za blagdanski stol sa starinskim štihom.

U kuharici se nalazi više od 50 recepata naših baka - za predjela, glavna jela, deserte. Među njima su i pomalo zaboravljeni mramorni kolač, tzv. panjički prdički ili ponkaz na kruščiću s peršinom.

Prvo izdanje kuharice nastalo je kao dio školskoga projekta Volim Suhopolje, a šest godina poslije svjetlo dana ugledalo je drugo, prošireno izdanje otisnuto u 150 primjeraka.
Ono što je zanimljivo da su u potrazi za tim starim suhopoljskim receptima tragala djeca konkretno to su učenici petih razreda koji su onda sa svojom učiteljicom preveli sve te recepte na njemački jezik i prilagodili hrvatskom standardnome jeziku, rekla je Ivančica Fett-Škvarić, autorica projekta "Omamina kuharica" i prof. hrvatskog jezika i književnosti u OŠ Suhopolje.

Posjetitelji su mogli razgledati stari kuhinjski pribor te izvorne kuharice naših baka stare više od stotinu godina, među kojima i očuvane zapise kuhara suhopoljskoga grofa Jankovića. 
U neko davno doba suhopoljci su bili toliko kulturno sviješteni i književno da su čak sami tiskali svoje kuharice to možete ovdje pogledati znači u obliku rokovnika sa naslovnicom i sve i mi smo pokušali slijediti tu tradiciju pa smo napravili našu omaminu kuharicu, izjavila je Natalija Kožić Lukačečević, suorganizatorica izložbe i predsjednica Udruge KrEdA, Suhopolje.

A kakve recepte skriva "Omamina kuharica" te kako su jela pripremale naše bake - možete doznati posjetite li galeriju Stara apoteka u Suhopolju, izložba je otvorena do kraja godine.