110. obljetnica Marvogojske udruge

U Goli je obilježena 110. obljetnica osnutka Marvogojske udruge. Prekodravski stočari među prvima su se još 1908. godine udružili kako bi učinkovitije pratili struku i preporučene uzgojne mjere te dobivali što kvalitetniju stoku. Ovaj dio Hrvatske snažan je stočarski kraj s naprednim obiteljskim gospodarstvima.

Stočarstvo u Goli i drugim mjestima u Prekodravlju ima dugu tradiciju, 1908. godine, među prvima u Hrvatskoj osnovana je Marvogojska udruga. Već 110. godina ovdašnji stočari kvalitetu simentalskih grla povećavaju uzgojono selekcijskim postupcima.

"Dosta koristimo usluge selekcijskog rada, to je jako bitno tu se povećava i kvaliteta mlijeka i količina mlijeka po kravi, to je jedan važan dio za razvoj gospodarstva", rekao je Josip Blažeković iz OPG-a iz Gole.

Vrijedna 110. obljetnica u Goli je obilježena stručnim skupom i svečanom sjednicom stočarske udruge. Iako stočari, a njih je u Prekodravlju oko 200 tinjak, nisu posve zadovoljni cijenom mlijeka, u mjerodavnom ministarstvu kažu da se za stočarstvo, osobito mljekarstvo, u protekle dvije godine nije moglo napraviti više.

Prekodravski su stočari izložili svoje "blago" kako se u ovom kraju naziva stoka. Iako je na izložbi, čule su se kritike, trebalo biti više stoke s obzirom na broj grla u Prekodravlju, ipak je i ovom prigodom potvrđeno da se na ovaj kraj na stočarskoj karti Hrvatske itekako mora računati. U posljednje dvije godine povećali su proizvodnju mlijeka za čak 700 tisuća litara.