Vremenska prognoza, 17.12.2018.

Nakon nedjelje bez novih oborina, ali u mnogim mjestima sa snijegom na tlu, i uz obilje sunca, te uz mjestimice najnižu temperaturu još od početka ožujka, novi tjedan počet će s oblačnim vremenom i snijegom ponegdje na kopnu, te čestom burom i kišom na Jadranu.

I u nastavku tjedna zadržat će se relativno hladno, u utorak i srijedu većinom suho, zatim ponovno uz oborine - na Jadranu uz kišu, na kopnu i snijeg,
što je za prosinac sasvim uobičajeno, od mnogih čak i poželjno, jer odavno je poznata izreka koju je često spominjao mr. sc. Milan Sijerković, jedan od začetnika meteorologije na RTV Zagreb, preteče HRT-a, čiji je ispraćaj na zagrebačkom krematoriju u utorak u 13,35 sati: "Ako u prosincu nije snijeg i zima, tad u ožujku i travnju zločestoga vremena ima."

Više o usjevima pokrivenim snijegom i još ponekom povezanom pučkom mudrosti, kao i drugim zanimljivostima iz svijeta poljoprivrede govorilo se u Plodovima zemlje, u kojima je bila i posebna agrometerološka prognoza Marka Vučetića, dipl. ing. iz Službe za agrometerologiju DHMZ-a.

Krunoslav Mikec, dipl. ing.,  meteorolog DHMZ-ove Službe za vremenske analize i prognoze pripremio je za HRT detaljnu prognozu po danima i područjima:

Ponedjeljak - ponegdje oborine, jačanje bure....

"U istočnoj Hrvatskoj
uglavnom oblačno, ponegdje s jutarnjom maglom. Sredinom dana i poslijepodne mjestimice može pasti malo snijega, ponajprije u Posavini. Jutro hladno s temperaturom između -10 i -5 °C, iako se u područjima gdje se zadrži niska naoblaka temperatura neće toliko sniziti. Najviše dnevne vrijednosti od -3 do 0 °C.

U središnjoj Hrvatskoj malo manje hladno, i tijekom noći i jutra i tijekom dana. No, i tu će uz prevladavajuće oblačno vrijeme mjestimice biti snijega, poglavito u Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji te u okolici Zagreba. Puhat će ponegdje umjeren sjeveroistočnjak.

Na sjevernom Jadranu bura će jačati na jaku, mjestimice s olujnim pa i orkanskim udarima, osobito podno Velebita. Prevladavat će oblačno, povremeno sa snijegom u gorju, uz podebljavanje postojećeg snježnog pokrivača za nekoliko centimetara. Snijeg je vjerojatan i u unutrašnjosti Istre, a prolazno ga može biti i mjestimice na obali, gdje će biti i povremene kiše.

Kiše će biti i u Dalmaciji, a u njezinoj unutrašnjosti padat će i snijeg. Nakratko je padanje susnježice i snijega moguće i mjestimice na obali. Nakon juga, koje će zapuhati u noći i ujutro, tijekom dana će okrenuti na buru koja će jačati. More umjereno valovito i valovito, na otvorenome i jače valovito.

Podjednako i na jugu Lijepe naše, gdje treba računati na povremenu kišu, mjestimice i grmljavinu. A prijepodne moguća je ponegdje susnježica pa i snijeg. Najviša dnevna temperatura između 5 i 10 °C."

U utorak i srijedu većinom suho pa opet ponegdje oborine...

"Prema sredini tjedna na kopnu
uglavnom suho, s niskim oblacima i maglom u mnogim krajevima. U četvrtak vjerojatno opet mjestimične oborine, u početku snijeg i susnježica, a ponegdje je moguća i kiša koja se može smrzavati na hladnom tlu. Jutra će mjestimice biti vrlo hladna. Prema kraju tjedna povećava se vjerojatnost za porast temperature, ali i ponovno promjenljivije vrijeme.

Na Jadranu u utorak još može biti kiše na krajnjem jugu, u Konavlima pritom i susnježice i snijega. Drugdje suho i većinom sunčano, uz čestu buru, gdjegod i jaku, s olujnim udarima. Bez oborina posvuda i u srijedu, a u četvrtak i na Jadran stiže novo jače naoblačenje s kišom te s jugom i jugozapadnjakom, uz porast temperature."

Završio COP 24

O vremenskim ekstremima i njihovim uzročnicima, kao i o konferenciji o klimatskim promjenama (COP24), koja je u subotu završila u Katowicama, govorilo se nedavno u Temi dana na HTV1, u kojoj su gostovali meteorolozi DHMZ-a: dr. sc. Ivan Guettler i telefonskim putem iz Katowica dr. sc. Krešo Pandžić, a i dr. sc. Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.
Za spas klime trebamo promijeniti stil života
Istoj temi bio je posvećen i razgovor s prof. dr. sc. Brankom Grisogonom, s Geofizičkog odsjeka PMF-a u Studiju 4.

Fotosinteza, Andromeda, Kopernik, MI6...

Prof. dr. sc. Grisogono, kao i dr. sc. Guettler, još su podrobnije o globalnom, a i lokalnom zatopljenju, te posljednjem izvještaju Međuvladinog panela za klimatske promjene i ekološkoj osviješćenosti nedavno govorili u emisijama Fotosinteza i Andromeda Drugog programa Hrvatskog radija, a istim je aktualnim temama bio posvećen i Treći element na HRT3 od 17. studenoga 2018., u kojem su govorili akademik Mirko Orlić i mr. sc. Lidija Srnec.

Poneka se meteorološka zanimljivost i aktualnost mogla spoznati i na nedavnim međunarodnim meteorološkim skupovima u Zagrebu.

301. Škola meteoroloških pojmova

A već godinama se svake subote može čuti i na Drugom programu Hrvatskog radija - u Školi meteoroloških pojmova, koju pripremaju urednica Tina Košćec i Lovro Kalin, dipl. ing., voditelj Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a. Ove je subote bila 301. emisija - posvećena nedavno preminulom mr. sc. Milanu Sijerkoviću.

O studenome, jeseni, prosincu, zimi...

Za razliku od iznadprosječne topline dosadašnjeg dijela prosinca, u njegovu će nastavku temperatura u većini Hrvatske vjerojatno biti primjerenija dobu godine, a još dugoročnije prognoze - i za cijelu zimu, ne samo za Hrvatsku, nego i za Sredozemlje i okolne zemlje, mogu se pročitati u internetskom Meteo kutku HRT-a, te još podrobnije - na stranicama DHMZ-a, gdje se nalazi i službena klimatološka ocjena iznadprosječno toplog studenoga te ponegdje čak rekordno tople jeseni.

O toj iznimnoj toplini dosadašnjeg dijela godine, ne samo u Hrvatskoj nego i drugdje po svijetu posvećeno je i najnovije priopćenje Svjetske meteorološke organizacije, dostupno i na hrvatskome jeziku.

HRT METEO

Informacije pak o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom. A i još poneka informacija može se spoznati u nekoj od mnogobrojnih emisija i priloga s meteorološkim sadržajem na različitim medijskim platformama HRT-a.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem rasploženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.