Bolje da je u prosincu vrijeme hladno i ružno, nego da je blago i južno.

Iako će službeno, kalendarski i astronomski, zima započeti 21. dana ovoga mjeseca u 23 sata i 23 minute, meteorološki već je dobro zagrizla svojim bijelim zubima. Snijeg i hladnoća nastavit će se i u sljedećem tjednu.

Hladna jutra

Najniža temperatura zraka pogotovo u prvoj polovini tjedna spustit će se ponegdje i ispod -10 °C. I uzduž Jadrana moguće su negativne vrijednosti pa vodite brigu o zaštiti osjetljivog bilja. A koliko će biti hladno pokazuju i najviše vrijednosti, koje u pojedinim danima neće prijeći 0 °C, ali doseći će i 3 °C ili 4 °C na kontinentu, uzduž Jadrana i 13 °C.

Snijeg - izvrsna zaštita bilja, ali...

Početkom tjedna još će biti barem malo snijega na kontinentu, a kiše na Jadranu. U svakom slučaju snijeg je pao baš u pravo vrijeme. Za sve bilje nema bolje zaštite od hladnoće nego li je to snijeg. Ipak ne zaboravite otresti snijeg sa grana ukrasnog grmlja ili vazdazelenih živica i tako spriječite moguće lomove. Na grmovima kojima ne prijeti lom ostavite snijeg i tako sačuvajte toplo sklonište za ptice, a u blizini im postavite hranilice.

Stalna temperatura tla ispod snijega

Ispod snježnog pokrivača srednja dnevna temperatura tla na desetak centimetara dubine na kontinentu su u rasponu od 0 °C do 2 °C i zahvaljujući snijegu neće se mijenjati. Uzduž Jadrana te su vrijednosti od 5 °C do 6 °C, na jugu Dalmacije i na otocima do 8 °C, ali ponegdje uz obalu moguća je i osjetno niža temperatura tla, posebno u prvoj polovini tjedna.

Za snježno i hladno vrijeme u prosincu poljodjelci neće negodovati jer znaju: "Bolje da je u prosincu vrijeme hladno i ružno, nego da je blago i južno."
Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je na HRTi platformi.