Vremenska prognoza, 13.12.2018.

"Sveta Luce, ukaži mi sunce"!, volio je podsjetiti uoči 13. prosinca na pučke izreke, običaje i vremenoslovlje mr. sc. Milan Sijerković, jedan od začetnika meteorologije na RTV Zagreb, preteče HRT-a. No, za razliku od srijede, u nastavku će tjedna, osobito do subote poslijepodne, u većini Hrvatske biti više oblaka, na Jadranu uz čestu kišu, na sjevernom dijelu i susnježicu, a na kopnu uglavnom snijeg - već tijekom četvrtka uz stvaranje snježnog pokrivača najprije u gorju, zatim i drugdje.

Prometovanje će biti otežano i zbog jačanja vjetra - na sjevernom Jadranu bure, južnije istočnjaka i juga.

U nedjelju i ponedjeljak stabilnije i mirnije, ali uz osjetno hladnija jutra od dosadašnjih, ne samo u ovom mjesecu, nego još od početka ožujka. Zimski će se uvjeti, ali uz slabiji vjetar i samo ponegdje malo snijega, u većini Hrvatske zadržati i u većem dijelu sljedećega tjedna.


Stoga je Petra Sviličić, mag. phys. - geophys., agrometeorologinja DHMZ-a još u nedjeljnim Plodovima zemlje savjetovala: "Osjetljivije bilje potrebno je zaštititi od smrzavanja, a staklenike i plastenike zatvoriti... Alate i crijeva s vodom pospremite na sigurno..."

A u nastavku slijedi detaljnija prognoza za sljedeće dane koju je pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović, meteorolog DHMZ-a:

U četvrtak - sve češće oborine

"U Slavoniji, Baranji i Srijemu djelomice sunčano, poslijepodne uz više oblaka, prema kraju dana u zapadnim krajevima samo ponegdje uz pokoju pahulju snijega. Puhat će povremeno umjeren istočni i jugoistočni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od -5 do -2 °C, a najviša dnevna od 1 do 3 °C.

Podjednaka temperatura zraka bit će u središnjoj Hrvatskoj, uz umjereno i znatno oblačno vrijeme, prema kraju dana ponegdje sa slabim snijegom. Puhat će povremeno umjeren istočni i sjeveroistočni vjetar.

U gorju većinom oblačno povremeno sa snijegom, a u drugom dijelu dana očekuje se i stvaranje snježnog pokrivača. Na sjevernom Jadranu promjenljivo, povremeno s kišom, a uz obalu može biti i snijega nošenog burom. Puhat će većinom umjerena, ponegdje i jaka bura s olujnim udarima. Jutarnja temperatura oko -7 °C, uz obalu od 3 do 6 °C, a najviša dnevna oko 0 °C, na moru između 6 i 8 °C.

U Dalmaciji promjenljivo oblačno s kišom, a u unutrašnjosti vjerojatno i susnježicom i snijegom. Uz obalu će puhati umjeren, mjestimice i jak istočnjak i bura, a prema otvorenom moru jačat će jugo, pa će more biti umjereno valovito i valovito. Jutarnja temperatura zraka od -6 do -4 °C, uz obalu između 2 i 5 °C, a najviša dnevna od 4 do 9 °C.

I na jugu Hrvatske promjenljivo, mjestimice s kišom, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom. Prema otvorenom moru puhat će umjereno i jako jugo."

U petak i subotu prijepodne najbolje ne putujte kroz gorje

"Na kopnu do nedjelje većinom oblačno uz snijeg, uz stvaranje snježnog pokrivača, debljeg u gorju. U petak više snijega u sjeverozapadnim krajevima, a u subotu u gorju i na istoku zemlje. Od nedjelje smirivanje i djelomično razvedravanje, ali uz vrlo hladna jutra.

Do nedjelje na sjevernom Jadranu hladnije, uz umjeren i jak istočnjak i buru, a ponegdje je moguć i snijeg nošen burom. No većinom će padati kiša, kao i u Dalmaciji, gdje će uz jugo biti toplije, i to osobito južnije od Splita. Mjestimice su mogući i obilniji pljuskovi, praćeni grmljavinom. Na sjevernom Jadranu bura će ponovo pojačati u utorak. S tom burom će biti puno manje problema nego s ovom do nedjelje, kada će more biti i valovito, povremeno i jače valovito."

Nedjeljna Tema dana i Studio 4 u petak o klimatskim promjenama i COP-u 24

O vremenskim ekstremima i njihovim uzročnicima, kao i o konferenciji o klimatskim promjenama (COP24), koja se ovih dana održava u Katowicama, govorilo se u nedjeljnoj Temi dana na HTV1, u kojoj su gostovali meteorolozi DHMZ-a: dr. sc. Ivan Guettler i telefonskim putem iz Katowica dr. sc. Krešo Pandžić, a i dr. sc. Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.
Za spas klime trebamo promijeniti stil života
O istoj temi u petak ujutro u Studiju 4 govorio je i prof. dr. sc. Branko Grisogono, s Geofizičkog odsjeka PMF-a.

Fotosinteza, Andromeda, Kopernik, MI6...

Prof. dr. sc. Grisogono i dr. sc. Guettler još su podrobnije o globalnom, a i lokalnom zatopljenju, te posljednjem izvještaju Međuvladinog panela za klimatske promjene i ekološkoj osviješćenosti nedavno govorili u emisijama Fotosinteza i Andromeda Drugog programa Hrvatskog radija, a istim je aktualnim temama bio posvećen i Treći element na HRT3 od 17. studenoga 2018., u kojem su govorili akademik Mirko Orlić i mr. sc. Lidija Srnec.

Poneka se meteorološka zanimljivost i aktualnost mogla spoznati i na nedavnim međunarodnim meteorološkim skupovima u Zagrebu.

300. Škola meteoroloških pojmova

A već godinama se svake subote može čuti i na Drugom programu Hrvatskog radija - u Školi meteoroloških pojmova, koju pripremaju urednica Tina Košćec i Lovro Kalin, dipl. ing., voditelj Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a. Prošle je subote bila jubilarna - 300. emisija!

O studenome, jeseni, prosincu, zimi...

Za razliku od ovog iznadprosječno toplog tjedna, u nastavku prosinca temperatura će vjerojatno biti primjerenija dobu godine, a još dugoročnije prognoze - i za cijelu zimu, ne samo za Hrvatsku, nego i za Sredozemlje i okolne zemlje, mogu se pročitati u internetskom Meteo kutku HRT-a, te još podrobnije - na stranicama DHMZ-a, gdje će se sljedećih dana, nakon prikupljanja svih podataka i podrobne analize - pojaviti i službena klimatološka ocjena prema trenutačnim preliminarnim analizama dijela podataka iznadprosječno toplog studenoga te ponegdje čak rekordno tople jeseni i dosadašnjeg dijela godine.

O iznimnoj toplini ove godine, ne samo u Hrvatskoj nego i drugdje po svijetu posvećeno je i najnovije priopćenje Svjetske meteorološke organizacije, dostupno i na hrvatskome jeziku.

HRT METEO

Informacije pak o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom. A i još poneka informacija može se spoznati u nekoj od mnogobrojnih emisija i priloga s meteorološkim sadržajem na različitim medijskim platformama HRT-a.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem rasploženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.