Vremenska prognoza, 11.12.2018.

U nastavku tjedna bit će većinom hladnije nego prošlih dana, uz sunčana razdoblja, ali i povremenu mjestimičnu kišu, u kopnenim predjelima i snijeg, uz mogućnost stvaranja poledice.

Utorak - promjenljivo i hladnije, ponegdje uz slabe oborine

U Slavoniji, Baranji i Srijemu
je u noći i ujutro te ponovno navečer moguć slab mjestimičan snijeg i susnježica, a sredinom dana i poslijepodne kiše. Puhat će slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura bit će od -3 do 0 °C, a najviša između 5 i 7 °C.

Promjenljivo će oblačno biti i u središnjoj Hrvatskoj, u prvome dijelu dana također uz mogućnost slabih oborina na granici kiše i snijega. Uz mjestimičan zapadnjak najviša će dnevna temperatura biti od 5 do 8 °C, a najniža jutarnja između -3 i 0 °C.

U gorju ujutro još malo hladnije - između -6 i -3 °C, dok će na sjevernom Jadranu biti od 1 do 5 °C, na nekim otocima i do 9 °C. Danju pak temperatura između 9 i 13 °C, u gorju oko 5 °C. Malo je kiše moguće u noći i ujutro ponajprije na otocima, a kasnije u danu slab je snijeg moguć ponegdje u Lici. Puhat će slaba i umjerena bura i sjeverni vjetar.

I na srednjem Jadranu uz obalu bura i sjevernjak, a prema otvorenome moru zapadnjak i sjeverozapadnjak, mjestimice i jak, uz umjereno valovito i valovito more. Uz promjenljivu naoblaku postojat će mogućnost za kišu, uglavnom na sjeveru Dalmacije i otocima. Najniža temperatura zraka 3 do 6 °C, u unutrašnjosti Dalmacije oko -2 °C, a najviša od 9 °C u unutrašnjosti do oko 14 °C na otocima.

Podjednakih će vrijednosti biti i na jugu Hrvatske, također uz povremeno vjetrovitije vrijeme i mjestimičnu kišu vjerojatniju na otvorenome moru i na otocima nego uz obalu. More malo do umjereno valovito, na otvorenome mjestimice i valovito.

Od srijede do petka još hladnije, povremene oborine, na Jadranu i jak vjetar

U srijedu na kopnu promjenljivo, mjestimice s maglom, a malo je snijega moguće uglavnom u Slavoniji, Baranji i srijemu. U četvrtak i petak većinom oblačno sa snijegom uglavnom u gorju, a u unutrašnjosti Istre i Dalmacije i s kišom. Sasvim suho vjerojatno neće biti ni za vikend, kada se povećava vjerojatnost ponovnog porasta temperature.

Na Jadranu u srijedu uglavnom sunčano. Zapuhat će jugo s kojim će se postupno krajem dana naoblačiti te će od četvrtka biti povremene kiše. Često jako jugo će ponegdje okrenuti na podjednako jak istočnjak i buru, a od ponovno toplijeg petka će vjetar slabjeti.

Nedjeljna Tema dana i Studio 4 u petak o klimatskim promjenama i COP-u 24

O vremenskim ekstremima i njihovim uzročnicima, kao i o konferenciji o klimatskim promjenama (COP24), koja se ovih dana održava u Katowicama, govorilo se u nedjeljnoj Temi dana na HTV1, u kojoj su gostovali meteorolozi DHMZ-a: dr. sc. Ivan Guettler i telefonskim putem iz Katowica dr. sc. Krešo Pandžić, a i dr. sc. Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.
Za spas klime trebamo promijeniti stil života
O istoj temi u petak ujutro u Studiju 4 govorio je i prof. dr. sc. Branko Grisogono, s Geofizičkog odsjeka PMF-a.

Fotosinteza, Andromeda, Kopernik, MI6...

Prof. dr. sc. Grisogono i dr. sc. Guettler još su podrobnije o globalnom, a i lokalnom zatopljenju, te posljednjem izvještaju Međuvladinog panela za klimatske promjene i ekološkoj osviješćenosti nedavno govorili u emisijama Fotosinteza i Andromeda Drugog programa Hrvatskog radija, a istim je aktualnim temama bio posvećen i Treći element na HRT3 od 17. studenoga 2018., u kojem su govorili akademik Mirko Orlić i mr. sc. Lidija Srnec.

Poneka se meteorološka zanimljivost i aktualnost mogla spoznati i na nedavnim međunarodnim meteorološkim skupovima u Zagrebu.

300. Škola meteoroloških pojmova

A već godinama se svake subote može čuti i na Drugom programu Hrvatskog radija - u Školi meteoroloških pojmova, koju pripremaju urednica Tina Košćec i Lovro Kalin, dipl. ing., voditelj Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a. Prošle je subote bila jubilarna - 300. emisija!

O studenome, jeseni, prosincu, zimi...

Za razliku od ovog iznadprosječno toplog tjedna, u nastavku prosinca temperatura će vjerojatno biti primjerenija dobu godine, a još dugoročnije prognoze - i za cijelu zimu, ne samo za Hrvatsku, nego i za Sredozemlje i okolne zemlje, mogu se pročitati u internetskom Meteo kutku HRT-a, te još podrobnije - na stranicama DHMZ-a, gdje će se sljedećih dana, nakon prikupljanja svih podataka i podrobne analize - pojaviti i službena klimatološka ocjena prema trenutačnim preliminarnim analizama dijela podataka iznadprosječno toplog studenoga te ponegdje čak rekordno tople jeseni i dosadašnjeg dijela godine.

O iznimnoj toplini ove godine, ne samo u Hrvatskoj nego i drugdje po svijetu posvećeno je i najnovije priopćenje Svjetske meteorološke organizacije, dostupno i na hrvatskome jeziku.

HRT METEO

Informacije pak o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom. A i još poneka informacija može se spoznati u nekoj od mnogobrojnih emisija i priloga s meteorološkim sadržajem na različitim medijskim platformama HRT-a.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem rasploženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.