Vremenska prognoza, 8.12.2018.

Sljedećih ćemo dana imati kojekakvih vremenskih pojava, za subotu bismo mogli reći i mjestimičnih nepogoda! Dugonajavljivana promjena vremena bit će kratkotrajna, ali ponegdje prilično žestoka, uz često obilnu kišu, u gorju i snijeg. Zbog svega toga, te osobito na Jadranu i jakog vjetra, gdjekad i olujnog, meteorolozi DHMZ-a objavili su mnogobrojna upozorenja na opasne vremenske pojave. Njihov intenzitet i vrijeme pojavljivanja možete naći na internetskim stranicama DHMZ-a i MeteoAlarm-a, a i u HRT METEO aplikaciji. Ne zanemarujte ih - izbjegnite moguće nevolje - i putovanje sa subotnjeg prijepodneva bolje odgoditi na barem poslijepodne, još najbolje na nedjelju.

Subota - kiša, ponegdje i snijeg, jugo pa bura

U istočnoj Hrvatsku većinom oblačno i kišovito. Vjetar najprije ponegdje umjeren južni i jugozapadni, prijepodne prolazno sjeverozapadni, a poslijepodne opet mjestimice jugozapadni. Temperatura uglavnom od 4 do 9 °C, navečer u osjetnom padu.

I u središnjoj će Hrvatskoj večer biti najhladniji dio dana, s temperaturom blizu 0 °C, a u noći i prijepodne bit će uglavnom od 4 do 9 °C, uz ponegdje i obilniju kišu. U najvišem je gorju nakratko moguć i snijeg. Vjetar promjenljiv, u noći i prijepodne gdjegod prolazno i jak.

Prvi dio subote će još vjetrovitiji i kišovitiji biti na sjevernom Jadranu i u gorju, gdje će snijeg mjestimice početi već ujutro, većinom uz zadržavanje na tlu. U početku ponegdje jako jugo i jugozapadnjak zamjenjivat će kratkotrajno jaka bura i tramontana, gdjegod na udare i olujne, s kojima će se u Istri razvedravati već prijepodne.

I u Dalmaciji promjenljivo i vjetrovito, najprije zbog juga, zatim bure i tramontane, uz umjereno valovito i valovito more, te uz često obilnu kišu praćenu i grmljavinom, uglavnom između 7 i 16 sati, a uz pad temperature u najvišem će gorju pasti i malo snijega.

Na jugu Hrvatske su izraženiji pljuskovi mogući još i kasno poslijepodne, a nevolje nekima prijete i od najprije jakog juga, zatim bure i tramontane, uz koje će more biti umjereno valovito i valovito.

Od nedjelje - promjenljivo i hladnije

Na kopnu će relativno toplo biti do utorka, ali promjenljivo, najprije uz slab do umjeren jugozapadni i južni vjetar, zatim sjevoistočni i sjeverozapadni, te uz povremenu mjestimičnu slabu kišu, od kraja ponedjeljka, uz pad temperature - i snijeg, uglavnom u gorju i na istoku. Sredinom sljedećeg tjedna većinom suho, ali još malo hladnije.

Na Jadranu će kiše biti još osobito u drugom dijelu nedjelje, a početkom novoga tjedna sunčanije, iako posvuda ne i sasvim suho. Nakon nedjeljnog ponegdje umjerenog juga i mjestimice još jačeg jugozapadnjaka, u ponedjeljak će biti prolazno umjerene bure, s kojom će doći hladniji zrak pa će temperatura veći dio sljedećega tjedna biti osjetno niža nego prošlih dana.

I dok to zahladnjenje u sljedećem tjednu nije za neko posebno upozorenje - subotnje vremenske neprilike svakako jesu, premda vjerojatno neće biti onakve kakve su tijekom petka prouzročile poplavu u Tel Avivu i okolici, gdje je palo oko 150 litara kiše po četvornome metru u samo nekoliko sati.

Studio 4 o klimatskim promjenama i COP-u 24

O još nekim vremenskim ekstremima i njihovim uzročnicima, kao i o konferenciji o klimatskim promjenama (COP24), koja se ovaj i sljedeći tjedan održava u Katowicama, govorilo se i u petak ujutro u Studiju 4. Gost u studiju bio je prof. dr. sc. Branko Grisogono, s Geofizičkog odsjeka PMF-a, a telefonski su se iz Katowica javili dr. sc. Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike i dr. sc. Krešo Pandžić, meteorolog DHMZ-a.

Fotosinteza, Andromeda, Kopernik, MI6...

O globalnom i lokalnom zatopljenju, te posljednjem izvještaju Međuvladinog panela za klimatske promjene i ekološkoj osviješćenosti može se poslušati i u emisijama Fotosinteza i Andromeda Drugog programa Hrvatskog radija, u kojima su nedavno gostovali prof. dr. sc. Branko Grisogono i dr. sc. Ivan Guettler, te u Trećem elementu na HRT3 od 17. studenoga 2018.a, gdje su govorili akademik Mirko Orlić i mr. sc. Lidija Srnec.

Poneka se meteorološka zanimljivost i aktualnost mogla spoznati i na nedavnim međunarodnim meteorološkim skupovima u Zagrebu.

300. Škola meteoroloških pojmova

A već godinama se svake se subote može čuti i na Drugom programu Hrvatskog radija - u Školi meteoroloških pojmova, koju pripremaju urednica Tina Košćec i Lovro Kalin, dipl. ing., voditelj Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a. Ove subote je jubilarna - 300. emisija!

O studenome, jeseni, prosincu, zimi...

Za razliku od ovog iznadprosječno toplog tjedna, u nastavku prosinca temperatura će vjerojatno biti primjerenija dobu godine, a još dugoročnije prognoze - i za cijelu zimu, ne samo za Hrvatsku, nego i za Sredozemlje i okolne zemlje, mogu se pročitati u internetskom Meteo kutku HRT-a, te još podrobnije - na stranicama DHMZ-a, gdje će se sljedećih dana, nakon prikupljanja svih podataka i podrobne analize - pojaviti i službena klimatološka ocjena prema trenutačnim preliminarnim analizama dijela podataka iznadprosječno toplog studenoga te ponegdje čak rekordno tople jeseni i dosadašnjeg dijela godine.

O iznimnoj toplini ove godine, ne samo u Hrvatskoj nego i drugdje po svijetu posvećeno je i najnovije priopćenje Svjetske meteorološke organizacije, dostupno i na hrvatskome jeziku.

HRT METEO

Informacije pak o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom. A i još poneka informacija može se spoznati u nekoj od mnogobrojnih emisija i priloga s meteorološkim sadržajem na različitim medijskim platformama HRT-a.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem rasploženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.