Vremenska prognoza, 7.12.2018.

Nakon na kopnu uglavnom hladnog četvrtka, u petak ponovno toplije, uz južinu, a navečer te osobito u subotu ponegdje i izraženiju oborinu, u većini gorskih krajeva i snježni pokrivač. U nedjelju pak ponovno češća kiša, zatim uglavnom suho i prohladno, na Jadranu većinom uz buru, ali slabiju nego u subotu, kada će prolazno zamijeniti jako jugo. Osim na vjetar, već potkraj petka i osobito u subotu valja upozoriti i na često obilne pljuskove praćene grmljavinom.

Petak - djelomice sunčano, toplije

U istočnoj Hrvatskoj
djelomice sunčano, ujutro ponegdje s maglom, posebice u Posavini i dijelu Podunavlja. Vjetar ujutro slab, a zatim će zapuhati mjestimice umjeren južni i jugozapadni, u Podunavlju i jugoistočni. Jutarnja temperatura zraka od -4 do 0 °C, a najviša dnevna između 6 i 9 °C.

U središnjoj Hrvatskoj djelomice sunčano uz prolazno povećanu naoblaku, a ujutro ponegdje i maglu. Poslijepodne će puhati slab i umjeren južni i jugozapadni vjetar te će biti toplije nego u četvrtak, uz najvišu temperaturu između 8 i 11 °C.

I u gorju i na sjevernom Jadranu porast temperature, osobito dnevne. Prijepodne barem djelomice sunčano, po gorskim kotlinama ujutro i uz maglu, a poslijepodne sve oblačnije, do kraja dana ponegdje i kiša. Noć na petak bit će uglavnom tiha ili uz samo rijetko uz obalu burin, na otvorenom moru slab sjeverozapadnjak, a danju će zapuhati jugozapadnjak, u gorju i jak.

Na srednjem i južnom Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije pretežno sunčano uz umjerenu, prema kraju dana uz sve više oblaka. More većinom malo valovito, najprije uz uglavnom slabu do umjerenu buru i sjeverozapadnjak, potkraj dana jugo. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 12 i 16 °C.

U subotu obilne oborine i jak vjetar, pa mirnije, ali...

U subotu
jače naoblačenje s oborinama, ponegdje i obilnijima, posebice u gorju. U nizinama će padati kiša, a u gorju uz pad temperature i susnježica i snijeg, koji će barem mjestimice stvarati tanji snježni pokrivač, pri čemu je u pormetu nužan oprez i zbog poledice. Nedjelja za većinu malo povoljnija, osobito tijekom uglavnom suhog prijepodneva, a poslijepodne slijedi novo naoblačanje i mjestimična kiša. Prva polovina idućeg tjedna bit će većinom u znaku suha vremena, a od utorka i sve hladnijeg.

Na Jadranu subota vrlo dinamična, uz lokalno obilne pljuskove pa i grmljavinu, a poteškoća će biti i s jakim vjetrom, najprije jugom, potom burom. Do kraja dana će se posvuda razvedriti. No već u nedjelju novo naoblačenje s kišom, većinom u manjim količinama, a prolazno će ponovno biti i juga. Od ponedjeljka barem djelomice sunčano, ali uz buru sve hladnije.

U subotu u prometu dodatni oprez!

Stoga planirate li aktivnosti sljedećih dana - pozornije pratite vremenske prognoze i ako ne morate, u subotu ne krećite na putovanja, posebice ne gorskom Hrvatskom i Jadranom. I naravno, prilagođavajte se upozorenjima na opasne vremenske pojave, koja će od noći s četvrtka na petak na svojim internetskim stranicama, a i u europskom MeteoAlarm sustavu objavljivati meteorolozi DHMZ-a, za Jadran posebice njegovog Pomorskog meteorološkog centra. U njemu se donedavno prvim meteorološkim zaštitnicama pomoraca, ovoga rujna pridružila i Josipa Kuzmić, mag. phys. - geophys., koja će baš u ovu meteorološki prilično "složenu" subotu pripremati prognoze i za HR Pula i HR Rijeka.

O studenome, jeseni, prosincu, zimi...

Za razliku od ovog iznadprosječno toplog tjedna, u nastavku prosinca temperatura će vjerojatno biti primjerenija dobu godine, a još dugoročnije prognoze - i za cijelu zimu, ne samo za Hrvatsku, nego i za Sredozemlje i okolne zemlje, mogu se pročitati u internetskom Meteo kutku HRT-a, te još podrobnije - na stranicama DHMZ-a, gdje će se sljedećih dana, nakon prikupljanja svih podataka i podrobne analize - pojaviti i službena klimatološka ocjena prema trenutačnim preliminarnim analizama dijela podataka iznadprosječno toplog studenoga te ponegdje čak rekordno tople jeseni i dosadašnjeg dijela godine.

COP24, Fotosinteza, Andromeda, Kopernik, MI6...

Iznimnoj toplini ove godine, ne samo u Hrvatskoj nego i drugdje po svijetu posvećeno je i najnovije priopćenje, dostupno i na hrvatskome jeziku, Svjetske meteorološke organizacije uoči konferencije o klimatskim promjenama (COP24), koja je ove nedjelje počela u Katowicama.

A o globalnom i lokalnom zatopljenju, te posljednjem izvještaju Međuvladinog panela za klimatske promjene i ekološkoj osviješćenosti može se poslušati i u emisijama Fotosinteza i Andromeda Drugog programa Hrvatskog radija, u kojima su nedavno gostovali prof. dr. sc. Branko Grisogono i dr. sc. Ivan Guettler, te u Trećem elementu na HRT3 od 17. studenoga 2018.a, gdje su govorili akademik Mirko Orlić i mr. sc. Lidija Srnec.

Poneka se meteorološka zanimljivost i aktualnost mogla spoznati i na nedavnim međunarodnim meteorološkim skupovima u Zagrebu.

HRT METEO

Informacije pak o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, mogu se naći u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom. A i još poneka informacija može se spoznati u nekoj od mnogobrojnih emisija i priloga s meteorološkim sadržajem na različitim medijskim platformama HRT-a.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem rasploženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.