Domaća računala koja smo već zaboravili

Galeb i Orao u Hrvatskom školskom muzeju – podsjetnik na računala na kojima su se mnogi prvi put susreli s informatikom, a koja su se nekada proizvodila u Hrvatskoj.

Samo jednim klikom na tipkovnici računala moguće je ući u svijet neograničenih mogućnosti. Nekada smo učili na kompjutorima proizvedenima u Varaždinu i Ivanić Gradu.

U Hrvatskom školskom muzeju prisjećamo ih se kroz izložbu starih školskih računala simbolično nazvanu 'Galeb zove Orla'.

Malo tko se sjeća da je početkom osamdesetih godina prošloga stoljeća Hrvatska proizvodila dva modela računala: Orla za osnovne škole i Ivel ultru namijenjenu srednjoškolcima. Ti su se kompjuteri u nastavi rabiti puno desetljeće.

S današnjeg gledišta zapravo je fascinantno da se ta računala mogu podjednako koristiti, kao i ova današnja računala, samo je potreban neki program za njih, koji je malo kompliciraniji i koji današnja djeca zapravo više ne moraju raditi jer ga imaju u samom računalu,  objašnjava autorica izložbe Sanja Nekić.

Go to, end, print i slične naredbe bile su dio jezika Basic koji smo učili i njime pisali jednostavne programe.
Na izložbi 'Orao zove Galeba' može se vidjeti prototip Galeba i Orla, zatim Ivel ultru i Z3: Sve što je ovdje zapravo funkcionira, uz neke manje kvarove svako toliko,  kaže stručni suradnik na izložbi Zorislav Šojat.

Galeb je bilo prvo računalo proizvedeno u Hrvatskoj, ali njegova proizvodnja zapravo je počela 1980. godine. Međutim, kako se serijski počeo proizvoditi tek 1983. i s obzirom na napredak tehnologije, kad se počeo proizvoditi, bio je već zastario,  podsjeća Sanja Nekić.

Unatoč zastarjelosti crno-bijelih ekrana, veseli pogledati stare udžbenike i škripave tipkovnice. Možda će, kao i mi danas Orlove, jednoga dana današnja djeca sa sjetom u nekom muzeju gledati tablete i pametne telefone.