Vremenska prognoza, 5.12.2018.

Sljedećih dana bit će većinom malo manje toplo nego početkom tjedna, na kopnu ponovno uz mjestimičan jutarnji mraz, pri čemu u srijedu uglavnom suho, na Jadranu uz često jaku buru s olujnim udarima. Od četvrtka opet promjenljivo, uz povremenu mjestimičnu kišu, ponajviše na Jadranu i područjima uz njega, a na kopnu je moguć i snijeg, posebice od potkraj subote u gorju.

Srijeda - većinom sunčano i hladnije, jaka bura

U Slavoniji, Baranji i Srijemu
prevladavat će sunčano, ponegdje uz jutarnju maglu. Ujutro mjestimice umjeren sjeverozapadnjak poslijepodne će oslabjeti. Najniža jutarnja temperatura od -2 do 1 °C, a poslijepodnevna od 6 do 8 °C.

I u središnjoj će Hrvatskoj biti sunčanog vremena, no manje nego na istoku. Ujutro će mjestimice biti magle, a sredinom dana i poslijepodne sa zapada će se postupno naoblačiti. Najniža temperatura od -2 do 1 °C, a najviša dnevna uglavnom od 7 do 9 °C.

Nakon jutarnje magle u gorju će biti djelomice sunčano dok će na sjevernom Jadranu prijepodne prevladavati sunčano. Poslijepodne će posvuda biti oblačnije. Uz obalu će puhati umjerena i jaka bura, podno Velebita na udare i olujna. Temperatura u gorju ujutro oko 0 °C, danju od 5 do 8 °C, a na moru jutarnja od 8 do 10 °C, dnevna od 12 do 14 °C.

Na srednjem i južnom Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije prevladavat će sunčano, uz umjerenu i jaku buru, mjestimice i uz olujne udare, zbog koje će more, osobito na otvorenome, biti umjereno valovito i valovito. Temperatura zraka ujutro unutrašnjosti od 1 do 4 °C, uz obalu od 8 do 10 °C, a danju većinom od 10 do 14 °C.

Od četvrtka promjenljivo

U četvrtak u unutrašnjosti
promjenljivo, ponegdje u zapadnim predjelima uz malo kiše, a uz pad temperature mogla bi u gorju zalepršati i poneka pahulja snijega. U petak uz jugozapadnjak porast temperature, a od subote i nove oborine - u početku kiša, a s padom temperature moguće i snijeg, ponajprije u gorju.

I na Jadranu u četvrtak promjenljivo, uz mjestimičnu kišu i manji pad temperature, a nakon većinom suhog i malo toplijeg petka, nove izraženije kiše bit će u subotu. U drugom dijelu subote zapuhat će bura pa će sljedeći tjedan biti svježije, primjerenije početku prosinca.

O studenome, jeseni, prosincu, zimi...

Još dugoročnije prognoze - i za cijelu zimu, ne samo za Hrvatsku, nego i za Sredozemlje i okolne zemlje, mogu se pročitati u internetskom Meteo kutku HRT-a, te još podrobnije - na stranicama DHMZ-a, gdje će se sljedećih dana, nakon prikupljanja svih podataka i podrobne analize - pojaviti i službena klimatološka ocjena prema trenutačnim preliminarnim analizama dijela podataka iznadprosječno toplog studenoga te ponegdje čak rekordno tople jeseni i dosadašnjeg dijela godine.

COP24, Fotosinteza, Andromeda, Kopernik, MI6...

Iznimnoj toplini ove godine, ne samo u Hrvatskoj nego i drugdje po svijetu posvećeno je i najnovije priopćenje, dostupno i na hrvatskome jeziku, Svjetske meteorološke organizacije uoči konferencije o klimatskim promjenama (COP24), koja je ove nedjelje počela u Katowicama.

A o globalnom i lokalnom zatopljenju, te posljednjem izvještaju Međuvladinog panela za klimatske promjene i ekološkoj osviješćenosti može se poslušati i u emisijama Fotosinteza i Andromeda Drugog programa Hrvatskog radija, u kojima su nedavno gostovali prof. dr. sc. Branko Grisogono i dr. sc. Ivan Guettler, te u Trećem elementu na HRT3 od 17. studenoga 2018.a, gdje su govorili akademik Mirko Orlić i mr. sc. Lidija Srnec.

Poneka se meteorološka zanimljivost i aktualnost mogla spoznati i na nedavnim međunarodnim meteorološkim skupovima u Zagrebu.

HRT METEO

Informacije pak o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, mogu se naći u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom. A i još poneka informacija može se spoznati u nekoj od mnogobrojnih emisija i priloga s meteorološkim sadržajem na različitim medijskim platformama HRT-a.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem rasploženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.