Finski veleposlanik: Imate more, otoke planine, što god poželite

Finska - zemlja tisuću jezera, Djeda Božićnjaka ali i ljubitelja heavy metala. S obzirom na površinu, jedna je od najrjeđe naseljenih europskih zemalja. Veći dio Finske zauzimaju nizine, a najveći dio prirodnog bogatstva čine šume. Prekrivaju 72 posto teritorija. Upravo su prerada drva te proizvodnja papira i namještaja njezine najrazvijenije gospodarske grane.

S obzirom na kvalitetu života, zdravstvo, školstvo, standard na čelu je ljestvice najboljih mjesta za život. Ima jednu od najnaprednijih svjetskih ekonomija, poznata je po izvozu tehnologija i velikom broju startupova. Još prije stotinjak godina Finska je bila siromašni dio Ruskog carstva, a danas je zemlja blagostanja u kojoj živi 5 i pol milijuna stanovnika. Iz ove zemlje, čiji su stanovnici ekološki vrlo osviješteni, dolazi veleposlanik Risto Piipponen.

U Hrvatsku je stigao potkraj prošle godine i do kraja mandata želi dodatno unaprijediti dobre gospodarske odnose između dviju zemalja. Smatra da su odnosi između Hrvatske i Finske odlični, a osim po prirodnim ljepotama, veličini i broju stanovnika, vidi i druge sličnosti između Hrvatske i Finske. Na primjer, ljubav prema sportu. I sam nastoji biti aktivan.

U Hrvatskoj vidi napredak u raznim područjima, osobito u turizmu. Četiri čarterska leta uvedena u turističkoj sezoni svakako su pridonijela povećanju broja finskih turista u našoj zemlji. Godišnje ih ugostimo 110 tisuća.

Također, uspjeh zemlje vidi u nacionalnom zajedništvu, ali i ulaganju u obrazovanje, istraživanje, razvoj te u jednakosti i povjerenju.

Najstabilnija država, najsigurnija, treća u svijetu po bogatstvu, ocjene su koje su Finskoj dala mjerodavna međunarodna tijela. Prema UN-ovu izvješću o sreći, i najsretnija je zemlja na svijetu.

Nakon isteka mandata u Hrvatskoj veleposlanik Piipponen završit će diplomatsku karijeru i vratiti se u rodnu Finsku. Želja mu je putovati, a Hrvatsku će, kaže, svakako ponovno posjetiti.