Vremenska prognoza, 3.12.2018.

Iznadprosječna toplina i promjenljivo vrijeme za mnoge će biti najvažnije meteorološke odlike većeg dijela novoga tjedna. Povremene mjestimične kiše bit će uglavnom na Jadranu i područjima uz njega, ponajviše u ponedjeljak i četvrtak, te za vikend, kada je vrlo velika vjerojatnost pada temperature i snijega u gorju.

Ponedjeljak - toplije, ponegdje kiša

U Slavoniji, Baranji i Srijemu
promjenljivo oblačno, uz povremeno moguće malo kiše, vjerojatnije u drugom dijelu dana. Budući da će noću i ujutro temperatura biti oko 0°C - kolnici ponegdje mogu biti skliski. Uz uglavnom slab južni vjetar, najviša temperatura bit će većinom oko 10 °C.

U središnjoj Hrvatskoj također promjenljivo oblačno, ali i vjetrovitije i toplije nego na istoku. Mjestimice može biti i slabe kratkotrajne kiše. Zapuhat će umjeren jugozapadnjak, uz koji će temperatura nakon jutarnjih vrijednosti od 1 do 5 °C porasti do oko 11 °C.

Na sjevernom Jadranu i u gorskoj Hrvatskoj umjereno i pretežno oblačno s povremenom kišom, osobito prijepodne i sredinom dana. Puhat će slab i umjeren vjetar, većinom južni i jugozapadni, uz koji će more biti malo i umjereno valovito. Jakih i olujnih udara bit će većinom u gorju. Temperatura uglavnom od 5 do 10 °C, na moru između 8 i 13 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije pretežno oblačno, povremeno s kišom, a puhat će slabo do umjereno jugo i istočnjak. Najniža temperatura od oko 5 °C u unutrašnjosti do oko 11 °C na obali, a najviša dnevna većinom između 10 i 15 °C.

Na jugu Hrvatske povremena kiša uglavnom u drugom dijelu dana, a prije toga će biti i kraćih sunčanih razdoblja. Vjetar većinom slab istočni i jugo, uz malo valovito more. Jutarnja temperatura 10 do 12 °C, u zaobalju i oko 6 °C, a najviša dnevna na obali i otocima između 12 i 16 °C.

U nastavku tjedna - promjenljivo i relativno toplo

U utorak
prijepodne na kopnu još rijetko slaba kiša, ponegdje vjerojatno i magla, zatim uglavnom suho i djelomice sunčano. U četvrtak prolazno naoblačenje uz većinom malo kiše, a više će vjerojatno pasti u subotu, kada će u gorju biti i snijega. Vjetar u srijedu u početku umjeren sjeverni, zatim ponovno južni i jugozadni, u subotu opet sjeverni, uz pad temperature. Do tada iznadprosječno toplo, ujutro samo rijetko uz mogućnost slabog mraza.

Na Jadranu će u prvom dijelu utorka mjestimice biti kiše, a zatim će se razvedravati. U srijedu će prevladavati sunčano, a u četvrtak ponovno oblačnije, uz malo kiše. Obilnija vjerojatno u subotu. Izmjenjivat će se sjeverozapadnjak i jugo, u srijedu ponedje i jaka bura, a najvjetrovitije će vjerojatno biti u subotu. Temperatura zraka neće se znatnije mijenjati.

O studenome, jeseni, prosincu, zimi...

A dugoročnije prognoze - za nastavak prosinca i za cijelu zimu, ne samo za Hrvatsku, nego i za Sredozemlje i okolne zemlje, mogu se pročitati u internetskom Meteo kutku HRT-a, gdje se nalazi i sažeta preliminarna analiza iznadprosječno toplog studenoga te ponegdje čak rekordno tople jeseni i dosadašnjeg dijela godine.

COP24, Fotosinteza, Andromeda, Kopernik, MI6...

Iznimnoj toplini ove godine, ne samo u Hrvatskoj nego i drugdje po svijetu posvećeno je i najnovije priopćenje, dostupno i na hrvatskome jeziku, Svjetske meteorološke organizacije uoči konferencije o klimatskim promjenama (COP24), koja je ove nedjelje počela u Katowicama.

A o globalnom i lokalnom zatopljenju, te posljednjem izvještaju Međuvladinog panela za klimatske promjene i ekološkoj osviješćenosti može se poslušati i u emisijama Fotosinteza i Andromeda Drugog programa Hrvatskog radija, u kojima su nedavno gostovali prof. dr. sc. Branko Grisogono i dr. sc. Ivan Guettler, te u Trećem elementu na HRT3 od 17. studenoga 2018.a, gdje su govorili akademik Mirko Orlić i mr. sc. Lidija Srnec.

Poneka se meteorološka zanimljivost i aktualnost mogla spoznati i na nedavnim međunarodnim meteorološkim skupovima u Zagrebu.

HRT METEO

Informacije pak o UV indeksu, a i mnogobrojne druge i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, mogu se naći u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom. A i još poneka informacija može se spoznati u nekoj od mnogobrojnih emisija i priloga s meteorološkim sadržajem na različitim medijskim platformama HRT-a.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem rasploženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.