Sveta Bibijana, četrdeset dana i jedna šetemana.

U novome tjednu opet će biti iznadprosječno toplo vrijeme za doba godine. Naime, u prvoj polovini tjedna najviša temperatura zraka narast će i do 15 °C, a na srednjodalmatinskim otocima i do 17 °C ili 18 °C. U drugoj polovini tjedna, kad se očekuje vrijeme ipak primjerenije početku prosinca, najniža će tempratura na kontinentu vjerojatno biti od -1 °C do 2 °C, a uzduž Jadrana od 6 °C do 8 °C.

Ponegdje kiša

Prva polovina tjedna u istočnim i sjeverozapadnim krajevima bit će uglavnom bez oborine, a u gorskoj Hrvatskoj i uzduž Jadrana povremeno s kišom, barem slab. U drugoj polovini tjedna kiša je vjerojatnija u cijeloj Hrvatskoj, obilnija u gorju i na sjevernome Jadranu. A hoće li biti još i obilne oborine na samome kraju tjedna poslušajte u dnevnim prognozama vremena.

Povoljno za sadnju mladih voćaka, duboko oranje, prihranu...

Ako niste već do sada, jer ste čekali da otpadne lišće s voćnih sadnica, evo prilike i iskoristite prvu polovinu tjedna za sadnju mladih voćaka. Ne zaboravite nagrnuti lišće i time ih utopliti kao ni zaštitu od glodavaca. Vrijeme je i za dovršetak dubokog oranja, a prema stanju razvoja, obavite i prihranu ratarskih kultura.

Počinje vegetacijsko mirovanje

Tlo se naglo ohladilo te je srednja dnevna temperatura na desetak centimetara dubine na kontinentu u rasponu od 2 °C do 5 °C, a uzduž Jadrana od 7 °C do 9 °C. Prema temperaturi zraka, ali posebno i tla, kod voćaka započinje razdoblje vegetacijskog mirovanja pa se više ne treba bojati zakašnjele vegetacije. Barem ne za sad!

A za vrijeme na današnji dan puk očekuje da dulje potraje jer: Sveta Bibijana, četrdeset dana i jedna šetemana.


Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je na HRTi platformi.